Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. jun 2018.

Košarkaški Srbije pobedili su sinoć selekciju Gruzije, a u Tbilisiju gde su i pre utakmice dočekani sa ocenom da «nikad bolji tim nije došao», dočekao ih je Dragan Nešković, bivši sudija, koji u toj zemlji radi kao nacionalni instruktor za unapređenje košarkaškog suđenja 

Izabranicima selektora Aleksandra Đorđevića i stručnom štabu košarkaške reprezentacije Srbije, u Tbilisiju je dobrodošlicu, dva dana pre sinoćnje utakmice, poželeo Kraljevčanin Dragan Nešković, bivši košarkaški sudija, a sada instruktor za unapređenje sudenja u Federaciji Gruzije.

"Orlovi" su pobedili selekciju Gruzije visokim rezultatom (87 : 50) u "Tbilisi Spor"t dvorani koja prima 10.000 gledalaca, a bila je popunjena do poslednjeg mesta, jer je bila stvar prestiža gledati meč između Gruzije i Srbije. Bila je to prva utakmica trećeg prozora  kvalifikacija u G grupi za Svetsko prvenstvo u Kini, a najavljujući ovaj susret, mediji u Gruziji pisali su da «nikada bolja reprezentacija nije gostovala u Gruziji».

Nešković je prošlog leta, zbog godina (nakon što je napunio 50), kako propisuju zakoni FIBA, sasvim tiho, otišao u sudijsku penziju. Sa terena se povukao nakon 24 godine suđenja najvišeg ranga u našoj zemlji i posle 21 godine suđenja sa amblemom FIBE na mnogim važnim međunarodnim utakmicama širom sveta. Nešković sa kolegama košarkaškim sudijama tokom internacionalne karijere

Očekivalo se da karijeru nastavi u Srbiji, jer za profesionalca sa njegovim znanjem, stručnošću i predanošću, sudijska penzija nije kraj doprinosa košarci, omiljenom sportu naše nacije. Umesto toga, dogodilo se da sve to što Nešković košarci još ima da pruži, pre prepoznaju u Gruziji, nego u Srbiji.Detalj sa poslednje utakmice u sudijskoj karijeri

Pre četiri godine Dragan je bio na jednom turniru u Gruziji, gde je uspostavio brojne prijateljske kontakte. Kada je prošlog leta morao da odloži sudijsku pištaljku, pre Evropskog prvenstva u košarci, pozvan je da po završetku tog takmičenja dođe na razgovor u Tbilisi.

- Po završetku Evrobasketa otputovao sam u Gruziju, potpisao ugovor i sredinom oktobra prošle godine stupio sam na dužnost instruktora za unapređenje suđenja u Nacionalnom savezu Gruzije. Moj posao je da suđenje unapređujem kroz konstantan rad sa postojećim deliocima pravde u Gruziji, ali i kroz stvaranje novog sudijskog kadra – kaže Nešković, istučući da mu je u opisu posla i da prati sve utakmice nacinalnog prvenstva, da ocenjuje arbitre, edukuje ih, ukazuje ima na dobre i loše strane deljenja pravde.

Gruzijska košarkaška Super liga ima 10 klubova, a prvak je DInamo Tbilisi, koji je u plej offu sa 3:2 pobedio Kutaisi, klub iz «najkošarkaškijeg» gruzijskog grada. Dvorane u kojima se igraju košarkaške utakmice, kaže Nešković, nisu velike: imaju do 4.000 mesta i uvek su (osim one u Tbilisiju koja je dva i po puta veća) pune, iako košarka u Gruziji nije popularna kao u Srbiji. Gruzijci više vole ragbi, rvanje i ostale borilačke sportove. I kod njih najtalentovaniji mladi igrači odlaze u inostranstvo, najbolji klubovi imaju, u proseku, po četiri stranca, uglavnom Amerikanca.

Posle utakmice Gruzije i Srbije, koja je završena pobedom naše reprezentacije, i Dragan Nešković polako pakuje kofere. Ide na zasluženi tromesečni odmor i najpre dolazi u Kraljevo. Ugovor koji ima je devetomesečni, tokom letnjih meseci je slobodan, a u Tbilisi će se vratiti početkom jeseni. Biće i to jedna vrsta povratka «kući», jer su Gruzijci, kako ističe Dragan, po svom temperamentu vrlo slični Srbima, i po vrlinama, ali i po manama.

Zanimljivo je da, iako se nalazi na jednakoj udaljenosti od naše zemlje (kao Španija ili Velika Britanija), Gruzija u našim glavama odzvanja kao prilično daleka i egzotična zemlja. A samo treba preleteti (ili obleteti) Crno more. I vredi, kažu oni koji su je već videli, svaku paru. Jer - hrana je spektakularna, a najpoznatiji lokalni specijalitet je hačapuri, jelo nalik pici čiju osnovu čine testo i sir. Varijacije dodatnih sastojaka su brojne, i one određuju drugu reč u nazivu jela, koja upućuje na određenu regiju Gruzije (hačapuri ađaruli, hačapuri imeruli…). Gruzija je nadaleko čuvena i po vinu, a postoje arheološki dokazi da se na tlu današnje Gruzije vino proizvodilo pre više od osam hiljada godina, što ovo područje čini jednom od najstarijih vinskih regija na svetu.

Gruzini voze i trube kao ludi. Ako vam neko stane na pešačkom prelazu, to je presedan. Ako vas u Srbiji nerviraju sirene, tek ćete u Gruziji, kažu, videti šta je buka.

Tbilisi je tokom istorije rušen i obnavljan 29 puta, ali je sačuvao mnogo objekata koji oslikavaju duh vremena kada je ovo mesto bilo pod vlašću Persije, Vizantije, Arapa, Mongola, a zatim i Turske i Rusije.

naslovna fotografija: Georgian Basketball Federation

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments