Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. jul 2018.

Dotrajale, polomljene ploče na glavnom gradskom trgu u Kraljevu idu u istoriju, jer rekonstrukcija u koju će biti uloženo 42.5 miliona dinara podrazumeva njihovu zamenu, izgradnju taktilnih staza za slabovide, ali i još neke novine

Građani Kraljeva već dugo se raspituju za rekonstrukcija Trga srpskih ratnika, jer je već godinama  on prekriven rupama, koje prolaznici pokušavaju da izbegnu negodujući zbog dotrajalih i polomljenih ploča. Postojeće ploče su, kako se pokazalo vrlo brzo po njihovom ugrađivanju, bile loš izbor, ali Kraljevo prošle godine za projekat «Trg u fokusu» nije prošlo na konkursu Ministarstva kulture i informisanja. Dobra vest je da će glavni kraljevački trg ove godine ipak biti obnovljen, jer je Ministarstvo privrede prepoznalo tu potrebu.

Rekonstrukcija glavnog gradskog trga u Kraljevu koja će, kako je najavio direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović, početi u narednih desetak dana, koštaće 42,5 miliona dinara. Po polovinu tog iznosa izdvojiće Ministarstvo privrede i grad Kraljevo iz čijeg budžeta će biti plaćen i PDV na kompletan iznos investicije.

Projektom je predviđena zamena postojećih, pločama boleg kvaliteta, sunčani sat ostaće da postoji, jer je kao ideja zakonom zaštićen, prvi put će na Trgu srpskih ratnika biti postavljene taktilne staze za slabovide sugrađane. Postoji i ideja, saznajemo, da tamo gde budu postavljene kamene kocke, bude napravljena i ugrađena i čitava ćirilična azbuka.

Akttuelnim projektom nije, saznajemo, predviđena sanacija česama na Trgu srpskih ratnika ili sadnja novih drvoreda, ali sve to može biti deo planova za narednu godinu.

Pre šest dana najavljen je i početak rekonstrukcije spomenika na Trgu srpskih ratnika, ali – trenutno, osim postavljenih skela i zaštitne ograde, još uvek nema radova koje građani mogu da vide, ali možda i ona zavisi od početka rekonstrukcije samog trga. Rekonstrukcija popularnog Milutina, kako je tada najavljeno, treba da bude završena za 60 kalendarskh dana. Toliko je planirano da traje i rekonstrukcija čitavog Tga srpskih ratnikau Kraljevu na kojem će radovi, kako saznajemo, biti rađeni iz segmenata, kako bi građani, i pored radova, mogli delom da uživaju na trgu koji osećaju kao samo srce Kraljeva.

O sunčanom satu

Malo je Kraljevčana koji uopšte znaju za postojanje sunčanog sata, koji je osmišljen tako da senka od barjaka (koji drži srpski vojnik na postametu spomenika srpskim vojnicima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine) pada između brojeva (od 1 do 12, koji su na pločniku obeleženi kruznim mermernim pločicama) pokazujući tako približno tačno vreme. Stručnjaci kažu kako je, da bi sunčani sat na Trgu srpskih ratnika pokazivao tačno vreme tokom cele godine potrebno da mu "osovina" (spomenika) bude nagnuta u odnosu na površinu za ugao geografske širine na kojoj je postavljen.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - ranko

    Gost - ranko

    kad su ploce loseg hvaliteta sto se nepkrene postupak protiv tih kojisu odlucivali o izboru.
    • Ime: ranko