Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Nepismen, a pokvaren, to je najgora moguća kombinacija; kad bi bar hteli da budu neposlušni, ni p’o jada, ali problem i jeste upravo taj: takvi su poslušni i zato ih  biraju

Ništa drugo ne mogu da zaključim, osim jednog: valjalo bi da imaju neki razred redovne školice, kakve takve, ali redovne... To mi se vrti u glavi uvek kada na onom sokoćalu emituju prilog u kome svoju pamet treba da plasiraju neki za koje običan svet misli  da su mnogo bitni.

A onda me obuzme strah, jer sunce ti jarko, kud’ to mi idemo ako nas ovakvi vode!?

Juče gledam nekog nesrećnika koji, valjda glumi vlast, šta li već  - u jednoj varoši, u severnom delu zemlje za čiji se „metar“ borimo. Valjalo bi, stvarno bi valjao, neki razred redovne školice, kakve - takve, ali redovne, dakle, ono kada podlakticama trljaš klupu. Pokojna Ljubinka, Bog da joj dušu prosti (profesorka srpskog jezika i književnosti u starom kraljevačkom „bataljonu“), ovakve nije puštala da „preripe“ peti razred. Ama, šanse ne bi imao... Jer, po slobodnoj proceni, biće da mu je zadnja pročitana knjiga „Družina Pere Kvržice“, eventualno, Brankovi „Orlovi“ (do pola, dok se radnja nije zakomplikovala).

Jedno vreme sam živeo u zabludi, k’o velim, svakoj vlasti se omakne. A onda, prođu neke godine i shvatiš: ovo više nije izuzetak, ovo je, sunce ti žarko,  pravilo.

I zato predlažem da se „pod hitno“ ukinu sve te „ćage“, sve to što se „štancuje“ po kojekakvim Fabusima, Singidunumima, Megatrendovima... Jer, nepismen, a pokvaren, to ti je najgora moguća kombinacija. Kad bi bar hteli da budu neposlušni, ni p’o jada, ali problem i jeste upravo taj: takvi su poslušni i zato ih  biraju.

Možda bi rešenje bilo i to, da se škola priznaje u prisustvu dva svedoka – školska druga. Ta dvojica, ne treba ništa da govore. Dovoljno je da im vidiš facu, kao što i ovima vidiš, pa ti onda bude, ama baš sve jasno.

Čitao sam nedavno da su u jednom gradu u Raškoj oblasti otvorili čak trinaest  ispostava kojekakvih fakulteta, koji imaju sedište sa one strane Drine. „Fakulteti“ su smešteni po privatnim kućama: uđeš lepo na kapiju, pa onda stazom pravo pred vrata... I kad se vratiš,  gotovo - diplomirao si... Vodiš samo računa da te kojim slučajem ne ujede kuče - zimi posebno... Jer, što bi rekao Bećković: „Prokleta je zemlja u kojoj su psi pušteni, a kamenje vezano...“

Pokojni Zoran Radmilović je bio u pravu: „Kada umreš, ništa ti nije teško, teško je onima oko tebe... Isto je kada si glup.“  Ko zna pod kakvom je „torturom“ bio kad je ovo rekao. Njemu je ipak bilo lakše, jer na ove druge nije nailazio baš svakoga dana. Nas „ubijaju“ svakoga dana i na svakom koraku.

I konačno kontam... Nisu se oni, da prostiš, za’ebali, jer nemoguće je da se za’ebeš sto puta - kada biraš direktore, državne sekretare, ministre, šefove kojekakvih kancelarija - za sve i svašta...

San svakog elebaka je da postane surtuk, a samo poslušan elebak, može postati surtuk. Takvi im trebaju - dakle poslušni. Oni znaju šta su (kvitari, kondukteri, metaloglodači, keramičari, šoferi,  vatrogasci...) ali trajaće dok su potrebni onima koji su nam najmanje potrebni, dakle onima koji nam sudbinu kroje. Zato su surtuci poslušni - za toliko znaju.

Jedan moj drugar, inače akademski slikar iz Kraljeva je nedavno napravio skulpturu pod radnim naslovom „Zapanjeni budak“ . Ništa genijalnije odavno nisam video: običan budak sa držalicom,vertikalno pobodenom u rupu od hrastovog panja. I naravno, na vrhu budaka, tik uz metalni deo, privezana kravata. Ne znam šta je hteo da kaže, ali čini mi se da i on previše gleda TV dnevnike.

foto: Bojan Otašević, Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - milan

  Gost - milan

  sve je nazalost tako!!lepo receno-glup a surtuk(poslusan glupak)a direktor,sef,nacalnik,sekretar..da prostis-vola u dupe da ne ubode!!e takvi nam danas vode drzavu,kroje sudbinu!!
  • Ime: milan
 • Gost - nmp

  Gost - nmp

  Oduševljena sam. Bravo.
  • Ime: nmp
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Pametnome dosta, pravo u centar !
  • Ime: Stanar