Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. avgust 2018.

Duže od jedne decenije, krdo divljih konja na planini Stolovi predvodi pastuv Moro, pobednik stotinu borbi vođenih za odbranu krda i svog dominantnog mesta u njemu, ali i jednog nesvakidašnjeg sudskog spora

Osim po stoletnim šumama, prelepim proplancima i mirisnim narcisima, planinski masiv Stolovi iznad Kraljeva prepoznatljiv je i po krdu od pedesetak konja koji skoro pola veka opstaju na toj planini.

Duže od jedne decenije krdo predvodi pastuv Moro, pobednik stotinu borbi vođenih za odbranu krda i svog dominantnog mesta u njemu, ali i jednog nesvakidašnjeg sudskog spora.

Od kada su žički domaćini na ispašu na Stolove izveli prve konje početkom 80-ih godina prošlog veka, o njima su se plele najrazličitije priče, da li su pitomi, divlji ili poludivlji. U svim pričama, pastuv Moro ima posebno mesto.

Došao je sa majkom ždrebeta pre petnaestak godina i onda je postao gospodar Stolova, a tu je dan-danas", kaže Slavko Nikolić iz Žiče.

Najveću popularnost i simpatije Moro je stekao 2007. godine, kada je njegov vlasnik Slavko Nikolić, nakon trogodišnjeg sudskog spora, oslobođen svih navoda iz optužnice da je baš njegov ljubimac izgrizao skupoceni džip jednog Kraljevčanina.

Ja sam taj spor dobio, u stvari, Moro je dobio, ne ja", ističe Nikolić.

Dok je nesvakidašnji sudski spor trajao, Moro je osvajao i učvršćivao prevlast u krdu.

Bila su još tri-četiri pastuva, svaki pastuv vodi svoje krdo, ali je on broj jedan", navodi Nikolić.

Na ovom gizdavom i ponosnom lepotanu vidljivi su tragovi nebrojenih dvoboja sa konkurentim u krdu, ali i sa surovim uslovima i divljim životinjama kako bi odbranio svoje potomstvo.

Radi se o životinji izuzetne genetike koja se ispoljava u uslovima surove klime, stalnoj borbi s različitim predatorima", kaže Dragan Marković, veterinar.

Ni najstariji meštani sela na obroncima Stolova ne pamte da su Moro i ostali konji nekoga povredili. Pitomi su i druželjubivi. Njihovi vlasnici i mnogi drugi kažu da bi pre podivljali u štali nego na njihovoj planini.

pripremio Milanko Danilović

izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Petra

  Gost - Petra

  Divlji konji, a imaju vlasnike?
  • Ime: Petra
 • Gost - Rade

  Gost - Rade

  Divni konji i prelepa prica.Hvala Bogu da neko rece da su pitomi a ne/divlji ili poludivlji sto slusamo decenijama
  • Ime: Rade