Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Trojica žandara leže u prašini, a onaj narod okolo stoji, vidim da navijaju za mene; osudiše me posle na mesec dana zatvora, ne zbog batina koje sam podelio, nego zbog šutiranja šapki sa petokrakama, jer je to, kažu,  bio „napad na državu“

Meni je sada osamdeset i prva, a veliš i sam da mi ne bi dao te godine. Vitalan sam još i zdrav. Ja sam, bre, ala  od čoveka bio.

Bio sam i prek, pa nekoliko puta završih i u apsani. Nisam krao, a strpavali su me zajedno  sa lopovima. Ej, bre, zatvor je to, ne gledaju ti oni ko će s kim, i gde da zanoći.

Konje sam imao. Za njih nisam žalio, morali su uvek da budu nahranjeni, istimareni, potkovani... I zarađivalo se, nije da nije. Dešavalo se da u jednom danu zaradim dobru rudarsku platu. U kafani  tada viknem piće, za sve... Za sve, osim za miliciju. Njima piće nikada nisam platio, jer za mene se zna pravilo: «Sa milicijom ne druguj, Ciganima ne kumuj i ženi tajne ne kazuj».

Kakva crna milicija. Kod nas u Varoši, u ono vreme posle rata, žandari su bili prečani, iz drugih krajeva. Svakom ološu je Tito namakao šapku na glavu  i dao mu pendrek u ruke, da tlače i prebijaju narod. Kažem, bili su svi rodom iz drugih krajeva, jer ovde kod nas beše sramota da domaćinski sin bude žandar.

Od Kleja sam kupio pištolj. Našao me on na sprudu pored Ibra i ponudio mi nov, neraspakovan, sa dva okvira i sa nešto malo municije. Tu ti se mi cenkasmo i nekako pogodismo, te mu ja isplatih četrdeset i pet hiljada onih para. Te šezdeset i sedme godine beše to pozamašna para. I sakrio sam ga, tu na sprudu pored Ibra, umotanog u plastičnu kesu... Zlu ne trebalo. Znam ja, nije to tako davno bilo,  tokom onog rata, mnogi bi glavu na ramenima sačuvali, da su imali sa čim da se brane.  Ko velim, nek’ ja imam to, hleba mi ne ište.

Posle sam saznao da je ta fukara, Klejo, bio doušnik žandarima, te da je u dogovoru sa njima taj isti pištolj prodavao više puta. A onda, pred vrata banu ona trojica žandara, koliko smo ih imali  u Varoši, oderu čoveka od batina, otmu mu pištolj, pa ga onda Klejo, ponovo proda. I tako u krug. Pare su valjda delili,  jer fukara je to... Kažem ti, kod nas je bilo sramota da domaćinski sin bude žandar.

Mene zaustaviše ispred Doma kulture, njih trojica. Vukao sam konjima šljunak sa Ibra. Beše težak, iz vode vađen, a konji znojavi, bela pena ih spopala. Vele žandari da imaju nalog za pretres, došla do njih, kažu,  dojava,  da imam nelegalno oružje.

Sve može “, mislim se  u sebi, “ ali da me bijete, to neće da može”.

Još me pitaju, da l' dozvoljavam da se tu, nasred ulice, pred narodom, izvrši pretres.

- Može – dreknuh ja... Vi ste država, a ja sam samo rabadžija, možete da pretresete i zapregu i mene, ali samo pod jednim uslovom, pod uslovom da sekirče bude u mojoj ruci.

 Mislim se opet u sebi:  Mene da pendrečite nećete “. 

Znam ja, na pravdi Boga, ta bagra je prebijala ljude. Nekima je doktor Živković ušivao kožu na leđima rasparanu pendrecima.

Skupi se tu i narod okolo, jer beše pijačni dan.Krenuše oni da preturaju po špediteru, otvoriše sanduk sa ključevima, alatom i pajserima, zagledaše ispod konjskih amova, ali pištolja nema...

A onda onaj žgoljavi žandar, krenu pendrekom ka meni. Tu ti ja spodbijem lopatu, onu široku, ugljaru, te ga njome dernem po leđima. Onaj drugi nalete, te i njega omlatih. Na trećem, puče držalica, sva u čačkalice... Trojica žandara leže u prašini, a onaj narod okolo stoji. Vidim ja da svi navijaju za mene. Nogom šutnem one njihove šapke sa petokrakom, da ih ne pogaze konji, i odoh ja dalje svojim poslom.

I tako... Osudiše me na mesec dana zatvora, te odležah zajedno sa kojekakvim lopovima i secikesama.

Ne bi kažu ni toliko, jer za one batine koje podelih žandarima, nisu me ni teretili. Valjda ih bilo sramota. Pištolj, nisu smeli ni da pomenu, jer daleko bi to otišlo.

Osudiše me zbog onog šutiranja njihovih šapki sa petokrakama. To ti  je, bre, valjda „napad na državu“. Tako rekoše...

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments