Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. oktobar 2018.

Kraljevo je uvek otvaralo kapije onima koji nose darove i imaju dobre namere, ali i nevoljnicima koji su ovde tražili utočište; a uvek je aktuelno pitanje, i onima koji su ,,odžakovići“ i onima koji su došli iz raznih krajeva i razloga: Jesmo li i koliko dostojni kraljevskog imena?

Grad Kraljevo danas obeležava svoj dan, koji zarad očuvanja duha Nemanjića, pada na verski praznik posvećen Svetom Simeonu, kralju Stefanu Prvovenčanom, prvom krunisanom vladaru u obližnjem žičkom manastiru. To krunisanje je iznedrilo i legendu o sedmovratoj Žiči i sedam krunisanih vladaru u njoj pa je sve to, ukomponovano u grb, zastavu i Dan grada Kraljeva.

Podsećanja radi,  današnje ime ovo mesto je dobilo 19. aprila 1882.godine, a kumovao mu je lično kralj Milan Obrenović, uvažavajući zahteve građana da se dotadašnji Karanovac nazove kraljevskim a ne turskim imenom. No, istorijske prilike su nametnule da se kumovska i porekne pa je  od 1949 do 1955. godine grad na Ibru nosio ime Rankovićevo. Onda mu je ponovo, posle dugih polemika, vraćeno staro ime koje i danas nosi. Na grbu Kraljeva piše i poruka kojom se meštani ponose a ona glasi - Nama dobro, a nikome zlo.

Ta poruka odražava tradicionalno gostoprimstvo grada na Ibru u koji se, zbog raznih razloga, dolazilo. Stizali su ovde i uvek na gostoprimstvo nailazili  prognani, raseljeni, željni bolje zarade... I, danas kao nigde u Srbiji, ovde je više od pet stotina  izbeglica iz Hrvatske i BiH i skoro 20 hiljada raseljenika sa Kosova.

Bilo je Kraljevo i utočište ,,iskorenjenim'' ljudima drugih država, jer dolazili su ovde i Rusi izbegli od boljševičke vlasti. Bilo je 1920. i 1921.godine, u kraljevačkoj ,,Ruskoj koloniji'' više os stotinak porodica. Oni su u ovom gradu bili izvanredno prihvaćeni, njihova deca imali svoj vrtić, školu... Tada su ovde su tradicinalno organizovani ,,Ruski dani''...Jednostavno, prožimale su se kultura, tradicija i običaji istog, slovenskog duha...

Onda su 1928. godine došli Francuzi, njih oko dve stotine pristigli su u Kraljevo iz grada Vilakublea. I, nisu Kraljevačane samo učili proizvodnji borbenih aviona ,,Brege 19'' već i tenisu, modi, manirima... U blizini tadašnje fabrike aviona, gde su francuski stručnjaci i majstori radili, nikla je ,,francuska kolonija'' u kojoj se pored škole, vrtića bibliteke francuskih i srpskih knjiga, nalazilo i tri teniska igrališta, a postojao je čak i džez orkestar...Privatanu francusko - srpsku školu pohađalo je tada 43 mališana, a raznih  aktivnosti bilo je u francusko - srpskom klubu...Tada je ovde podignuta i katolička crkva koja je baš nedavno i obnovljena.      

A, pred početak Drugog svetskog rata u Kraljevo su pristigle izbeglice od nemačkih, bugarskih i albanskih fašista pa je zabeležen podatak da je u jesen 1941. godine ovde  2.852 prognanika, Najviše Slovenaca, zatim stanovnika iz Vojvodine, sa Kosova i iz Makedonije. Nažalost, mnogi od njih su stradali oktobra 1941.godine u poznatoj fašističkoj odmazdi zajedno sa domaćinima. A, domaćini su i sebi i njima želeli dobro, a nikome zlo...

U istoriji grada bilo je, dakle, teških i zlih vremena, grad je rušen u ratu, a i u miru od zemljotresa i poplava. I danas ga pritiskiju naročito ekonomske nevolje. Ovde živi skoro 125 hiljada stanovnika, ali čak i do 30 procenata dostiže stopa nezaposlenosti, česte su godine kada je manje novorođenih nego umrlih, grad ubrzano stari i zbog toga što odvde odlaze mladi...Gradski oci traže rešenje. Eto, dolaze Turci sa fabrikom gde će raditi dve hiljade ljudi a prvobitno ime grada Karanovac je promenjeno ,,da ne bude više tursko...“ Takođe, zvuči paradoksalno, ali se velike nade za spas privrede polažu u još jednog inostranog investitora, u skorije otvaranje nemačke fabrike za proizvodnju auto opreme i zapošljavanje čak pet hiljada radnika. A, bilo je stradanije ratne 1941. godine od strane nemačkih fašista...I, zvuči to pomalo pradoksalno, ali Kraljevo pamti i prašta samo da ,,Kraljevčanima bude dobro a nikome zlo“.

Ono, po čemu se Kraljevo ponajviše prepoznaje je centralni kružni trgu i od njega i ka njemu ulice su pod pravim uglom. Zvanično se zove Trg srpskih ratnika, a popularno ,,Kod Milutina". Legeneda kaže da je ideju za trg kružnog oblika, na mestu dotadašnje pijace dao sam knez Miloš, crtajući svom sekretaru Lazi Zubanu takav plan na tepsiji peska. Sprovođenju takvih urbanističkih zamisli kasnije  je energičnošću, strogoćom a ponekad i batinom pomogao tadašnji predsednik opštine Kraljeva Jovan Sarić. Bilo je to krajem 19. veka, a sa početka 20. veka, iz 1901.godine sačuvan je prvi regulacioni plan grada koji je u osnovi predviđao današnji izgled Kraljeva.

U to vreme na ovom trgu se najčešće trgovalo, o čemu svedoči i zapis britanskog diplomate Burkijea od 3. jula 1889. godine da se ,,...u Kraljevu ulice u potpunoj pravilnosti radijalno pružaju od prostrane pijace u centru koja ima oblik pravilnog kruga“. Glavna varoška ulica tada je nazivana ,,prvim sokakom". Posle su i ostali ,,sokaci“, do da našnjeg dana građeni prema tom pravilu.

Kasnije, posle Prvog svetskog rata trg i ,,prvi sokak'' je ulepšan podizanjem spomenika izginulim ratnicima, impozantnom figurom srpskog vojnika. Međutim, u godinama koje su ,,pojeli skakavci“ i ovaj vojnik je bio ,,proganjan“ i ,,zatvaran“ u kraljevačko groblje. Ipak,  novembra 1982. godina spomenik je vraćen na prvobitno mesto, usred Kraljeva, gde se i danas nalazi i u toku je obimna zaštita spomenika i obnova trga.

I, lep je običaj da se na današnji dan, godinama već gradski čelnici obraćaju Kraljevčanima, onima koji su ,,odžakovići“ i koji su ovde iz raznih krajeva i razloga pristigli, pitanjem: Jesmo li i koliko dostojni kraljevskog imena?

autor:M. Dugalić

izvor: „Politika“

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments