Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

29. oktobar 2018.

Oskar Frajzinger, švajcarski pisac i političar, veliki prijatelj Srba i Srbije, poručio je večeras građanima Kraljeva da „onaj koji nije ponosan na svoje korene gubi svoju dušu“ i otkrio zašto je, i onda kada to niko nije smeo, branio srpski narod

Pisci su često veliki vizionari, ali i izuzetno osetljive i introvertne osobe. Švajcarac Oskar Frajzinger spada u grupu pisaca koji zaista žive onako kako pišu, jer je ovaj švajcarski pisac i političar, još pre mnogo godina u švajcarskom parlamentu upozorio na opasnost od radikalnog islama. Kraljevčani su večeras u velikom broju podržali književno veče u organizaciji knjižare „Prozor“, zamišljeno kao omaž posvećen književnom stvaralaštvu i političkom delovanju Oskara Frajzingera koji je u međunarodnoj javnosti Frajzinger poznat kao veliki prijatelja Srba i Srbije.

Pogledajte atmosferu sa večerašnjeg događaja:

Već godinama, Oskar Frajzinger u švajcarskom parlamentu i u međunarodnoj javnosti  zastupa interese Srbije. Kada su pre nekoliko godina iz političkih razloga odbili da ga prime u Udruženje pisaca Švajcarske, srpski pisci ponudili su mu da postane član Udruženja književnika Srbije, što je Oskar rado prihvatio, obrazloživši kako je „bolje biti i sa jednim dobrim, nego sa gomilom loših“.

Dela Oskara Frajzingera Spirala šaha, Krhki svetovi, S one strane misli, Maslačak, Život je kučka, Spokoj gore dostupna su i na srpskom jeziku. U svojim delima, ali i u polotičkim nastupima, Oskar Frajzinger se odlučno suprotstavlja satanizaciji srpske nacije. Iako je član najkonzervativnije stranke Švajcarske. Oskar kosu nosi vezanu u konjski rep, vozi stari išarani kombi, letuje u šatoru i, uopšte, vodi skroman život.

Oskar je rođen 1960. godine, deset godina radio je kao profesor nemačke književnosti u Gimnaziji u Sitenu, a narednih deset kao nadzornik nemačkog, kao stručnog jezika. Bio je i predsednik Udruženja profesora nemačkog jezika.

Politikom se bavi od 1997. godine. Dugogodišnji je poslanik suverenističke Narodne partije u švajcarskom parlamentu, čiji je portparol srpskog porekla. Član je saveznog i republičkog parlamenta. Dvanaest godina je bio član Državnog saveta. Ministar je u svom kantonu Vale. Večeras je, iako govori četiri jezika, sa žaljenjem konstatovao da od srpskog zna tek nekoliko reči („Gospođe i gospoda, kako ste“, ali nepoznavanje srpskog nikada mu nije smetalo da se od ratnog raspada SFRJ zalaže za zaštitu srpskog naroda.

- Mnogo sam srećan što sam večeras sa vama, zahvalan organizatorima. Postoji mnogo dodirnih tačaka između švajcarske i srpske istorije: i mi smo se borili protiv Habsburgovaca, samo mnogo pre vas. Ni vi, ni mi nismo članovi EU i nismo mnogo nesrećni zbog toga. Grčki filozf Tukidid rekao je da snaga jedne države ne zavisi od debelih zidina, već od karaktera njenih stanovnika. Budite ponosni na to što jeste, što ste srpski narod. Ni na zapadu ne misle svi obični ljudi onako kao što pišu mediji, iako su novinari dužni da prenose istinu – poručio je Frajzinger.

Dvadeset godina je, kako je dodao, u medijima imao ulogu lošeg momka, ali je uvek nastojao da ostane ponosan na ono što jeste.

- Onaj koji nije ponosan na svoje korene, gubi svoju dušu. Jugoslavija je bila zemlja koja je išla napred, koja je jedno vreme imala čak i blagostanje, ali je razorena. Švajcarska ima 26 kantona u kojima se govore četiri jezika, ali smo ostali zajedno. Još uvek sam pomalo u politici, ali po ubeđenju sam pisac – otkrio je Frajzinger.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izrazio je zadovoljstvo što je grad na Ibru imao priliku da bude domaćin Oskaru Frajzingeru.

- On je pisac, ali i političar koji je godinama nastojao da u švajcarskoj javnosti promeni mišljenje o Srbima, našoj istoriji i kulturi. Želeo je da prikaže istok Evrope kao nešto što nije daleko ljudima u Švajcarskoj. Pominjali smo danas njegovog sunarodnika koji je u Srbiju došao za vreme Prvog svetskog rata, zavoleo je i ostao da živi u našoj zemlji i posle proglašenja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Naši razgovori o Arčibaldu rajsu pokazali su da Oskar ima slična mišljenja, kao i da njegova dela zavređuju našu pažnju -  ocenio je Terzić, izražavajući nadu da je ovo samo početak razgovora koji će se nastaviti i obogatiti kulturni život Kraljeva.

O liku i delu Oskara Frajzingera, Srbima u Švajcarskoj i Švajcarcima u Srbiji (o kojima je knjižara „Prozor“ objavila i almanah u čast posete gosta iz Francuske) govorili su Dejan Tomić, etnomuzikolog i autor almanaha, dugogodišnji muzički urednik Radio Televizije Vojvodina, Zdenko Ninković (zajedno sa suprugom Koviljkom več 20 drži knjižaru u Badenu, najstariju srpski knjižaru u Švajcarskoj). Takođe, govorili su i Radoslav Premović, upravnik Doma vojske u Kraljevu i Zorica Janković, vlasnica knjižare „Prozor“ koja je poručila da ime knjižare sugeriše kako treba „širom da otvorimo prozore i prijatelji će sami doći“.

- Pogrešno je naše uverenje da nam sa zapada ne dolazi ništa dobro. Svesni da nam svaka isključivost zamagljue pogled, dočekali smo Oskara Frajzingera, političara koji je onda kada to niko nije smeo hrabro govorio: „Volim srpski narod, jer se protive svetu, vremenu koje protiče, pa i samima sebi“ – podsetila je Janković, napominjući da se Frajzinger suprotstavljao i bombardovanju naše zemlje.

On je, rekla je, naročito bio aktivan kada je Zapad priznao Kosovo, kritikujući Vladu Švajcarske što je priznala „prvu islamsku državu u ovom delu Evrope“. Zbog svojih političkih stavova Frajzinger je doživeo i da mu – zapale kuću.

Oskar Frajzinger ima troje dece, a kakav je muž večeras je pokazao otpevavši na francuskom jeziku pesmu za, kako je rekao, svoju divnu suprugu.

U muzičkom delu programa učestvovali su đaci osnovnih škola „Živan Maričić“ iz Žiče, „Vuk Karadžić“ iz Ribnice i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, kao i članovi crkvenog hora „Sveti arhiđakon Stefan“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments