Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Nekad su nam u sobama mirisale dunje sa ormara, bosiljak i tamjan, a onda su 90-ih neki davali poslednje pare da kupe „Kirbi“ koji je koštao kao i polovan auto, ubeđeni da im bez te novotarije koja „uništava i grinje“ - nema zdravog života

Devedesetih godina XX veka, po ugledu na slične akcije u evropskim zemljama, i kod nas su krenule kućne prezentacije svakojakih tehničkih novotarija: sredstava za čišćenje. kućnih aparata, posuđa i sl. Trgovačke kuće bi angažovale, mlade, elokventne, uz to, dobro obučene promotere, koji su mogli da vas, za sat vremena prezentacije kojekakvih čuda, ubede da je baš to, što reklamiraju vama neophodno, te da poslednji dinar treba da uložite u usisivače, posuđe za više generacija, sredstva za higijenu, video rekordere...

Poseban fenomen je bila prezentacija moćnih usisivača za prašinu, marke ''Kirbi''. Kao i mnoge druge, i ova prezentacija je obavljana po kućama i stanovima, u intimnijoj atmosferi, uz obavezu domaćina da okupi bliske prijatelje i rođake.

Beseda vrhunski obučenih, promotera je bila toliko ubedljiva, da su se ljudi odlučivali da i poslednji dinar ulože u tu mašineriju. Cena je bila paprena. Jedan usisivač, sa par kilograma plastike, metala, prateće opreme i papirnatih upustava za rukovanje, vredeo je koliko i solidan, polovan, auto.

Demostracija te moćne mašine pokazala bi i svu bruku neurednih domaćica. Valjda su zato i osmislili da se promocija vrši u kućnoj atmosferi i uz prisustvio najbližih prijatelja, kako domaćin kuće ne bi bio izložen ogovaranju, jer jedno je sigurno: ono što vidite očima kao blistavo čistu kuću, ta moćna mašina će prikazati kao štrokavost najgore vrste.

Promoter će pred vašim očima desetak puta, na jednom istom mestu, da dokaže u kojoj meri je prljav čak i tepih koji ste oprali pre dva dana.

Da biste bili u startu zagrejani da istresete i poslednji dinar, najpre će vas zaplašiti sa devizom koja kaže da zdravlje nema cenu. Čista kuća je, valjda, preduslov za dug i zdrav život. Ova mašina usisava sitne, male životinjice, poznatije kao grinje, koje se nalaze svuda oko nas, a posebno tamo gde smo, uz sopstveni tizik,  spavali godinama. Prikazaće vam i sliku tog čudovišta, uvećanu više hiljada puta. Fotografija te bubetine, sa gomilom kojekakvih nožica i pipaka, neminovno će kod svakog ''polaznika kursa'' izazvati potrebu da se češete kao da ste šugavi. Uz to, ''mašina'' prečišćava vazduh, eliminiše i najsitniju prašinu, dezinfikuje, osvežava prostoriju sa prijatnim mirisima... Jednom rečju, bez nje, život gubi svaki dalji smisao.

I dok sam slušao vrhunski pripremljenu besedu mladića koji je to čudo od tehnike prezentirao u mojoj kući, vratio sam se sto godina unazad i zapitao, sam sebe: kako li je moj pradeda mogao da zamisli život bez ''Kirbija''.

Ali, u vreme mog pradede kuće su bile sa utabanom zemljom na podu. Imućniji domaćini su imali pod popločan ciglama. Svejedno, i u jednom i u drugom slučaju, prašina se kupila metlom, pošto bi se pod predhodno poprskao vodom. Dakle, što se tiče prašine, problem je bio rešen.

U centru takvih kuća je bilo ognjište (primitivnija varijanta takozvanog ''centralnog grejanja''). Za razliku od tadašnjeg vremena, deca u današnjim kolektivnim centrima (čitaj: stambenim zgradama), vatru mogu da vide samo u slučaju, ne daj Bože,  požara.

Vatra je uvek bila najefikasnije dezinfekciono sredstvo. Dakle dezinfekcija kuće, uništavanje svakojakih bakterija, virusa i slično, obavljala se tek onako, usput. Taj problem je bio rešen, a da niko nije ni znao da on,  kao takav, uopšte, postoji.

Osvežavanje prostorija prijatnim mirisima je vršeno na više načina. Najpre, u svakoj sobi su mirisale dunje sa ormara, na gredama se čuvao okačen svežanj bosiljka, a o blagdanima, kuća je mirisala na tamjan. Svaka snaša je, uz to, mirisala na smilje i bosilje. Svaki muškarac je mirisao na svog konja. Ove prve (mislim na snaše) bile su trudne i po petnaest godina.

I najzad, o grinjama... U nekim davnim vremenima spavalo se na slamaricama, a kada stigne nova slama, ona stara se pali i time se uništavaju te jezive ''bube'', vaške  i ostala gamad.

I kad sve saberem, sve probleme, koje smo već imali kao rešene, u ovim savremenim uslovima treba da reši usisivač. Što smo onda gasili ognjišta, skidali dunje sa ormara,  prestali da sadimo bosiljak...? Koji nam je to klinac trebalo?

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments