Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

U varoš kraljevskoj, leta gospodnjeg 1943. na dan Svetog Luke, kapetan Milorad Mile Vasić piše pismo bratu u zarobljeništvu: „Ako ja ne preživim ovaj rat, a ti se vratiš iz zarobljeništva, eto da znaš da je tako bilo, neka mi je Bogom prosto“

Prenosimo još jedan odlomak iz, još uvek neobjavljene knjige „Noć uoči Krstovdana“, delom posvećene sudbini Milorada Mila Vasića, vazduplohovnog kapetana Jugoslovenske vojske, koji je  tokom Drugog svetskog rata bio komandant žičkih brigada Jugoslovenske vojske u otadžbini sa štabom u Glediću.

Dragi brate Nikola,

Kasno je stiglo tvoje pismo, a ovo moje, ne znam ni da li će stići do tebe. Odavde iz šume, moj posilni ga nosi u Varoš, a dalje, kako čujem, poštu preuzima Crveni krst. Ostale veze su pokidane.

Javio sam majci da si živ i zdrav. I rekao sam, da ti je tamo sve potaman, iako znam da nije. Da se bar ona ne sekira.

Okrvavio sam ruke, brate Nikola. Da sam tvoje pismo dobio ranije, možda ne bi ni bilo te moje nesreće, a i ja ti i ne bih bio živ, pa ne bi imao ko da ti piše.

Ti znaš Milicu, kćer Savkinu!? Kuća im je ispog Gradine kraj potoka. Otac joj je stradao kroz Albaniju, nije ga ni upamtila, a majka je odgajila nju i mlađu sestru, u onoj bedi i sirotinji.

Njen obraz i čast sam branio, a sebi ruke, krvlju umazao.

Nakotila se fukara u ovom ratu, moj brate Nikola.

I eto da napišem moju muku... Računam, biće mi lakše.

To jutro me probudi posilni lupajući na vrata vodenice. Čuh neku pisku i galamu napolju. Dragutin (moj posilni, možda ga i znaš, tu je negde, tvojih godina), reče mi da sa mnom hoće da razgovara neka seljanka, koja je bosa, po onom kamenu, došla do vodenice.

Pred vratima zatekoh Milicu u suzama. Prepoznadoh je. Pre dve godine, bila je još derište, a sad već stasala devojka. Pade pred mene i poče da ljubi čizme na nogama. Moli i kumi da joj se vrati oteto: čarape, pleteni džemperi, lanene košulje, njena devojačka sprema. Oteo joj Miladin, ona fukara koju mobilisaše baš u moju brigadu. Upao u njihovu kuću, ispod Gradine, naoružan i pijan, u pola noći. Nagnao čeljad da ga služe rakijom, da saviju gibanicu, još i da pevaju sa njim, onako pijanim i vašljivim. Milicu za suknju hvatao. Prohtelo se fukari da muško bude. Bajonet u sto ubadao, za pušku se hvatao, balavio onako pijan.

Krv mi je, brate Nikola, u glavu udarila. Zar tu bruku da dozvoli kraljeva vojska_ Zar da fukara i ološ, nama slavu pomrače? Nije nam dosta one muke i stradanja koja tuđin donese sa sobom. Ej, bre, pola grada su pobili Nemci dole u Varoši. Još je od krvi crvena zemlja, na onoj zaravni preko pruge.

Dvadeset i pet po turu. To je kazna za takvu ološ. To sam i naredio da se izvrši, odmah, za primer ispred celog stroja. Da vide ostali da je ovo vojska, a ne bagra i šljam.

I tu ti, moj brate Nikola, nasta moja nesreća. Miladin, postiđen ispred stroja, zgrabi pušku, onu kratku "talijanku" i krenu na mene, psujući nam mater i sve do sedmog kolena. Video sam da je zatvarač talijanke u prednjem položaju, a to znači da kuršum, još nije u cevi. Računao sam da imam još vremena da ga smirim i savladam. Poskakaše i vojnici da ga nekako dohvate. On okrenu cev i ka njima, te ona deca ustuknuše unazad.

Nije bilo druge, moj brate Nikola. Ili, ili!?

Ubio sam Miladina. Za delić sekunde bio sam brži.

Čitajte još: O DEŠAVANJIMA U VAROŠI KRALJEVSKOJ U NOĆI UOČI KRSTOVDANA

 

Sutradan, dole ispred crkve, saznadoh da to nije jedini slučaj, da je kojekakva bagra i ološ, zulum po selima činila. Neke seljanke me darivaše peškirima i čarapama. Džaba mi takva slava, moj brate Nikola. Ubio sam u nuždi, ali ruke okrvavih.

Eto, to je moja muka, a nemam sa kim da je podelim. Ako ovo pismo uopšte i stigne do tebe, da znaš da je tako bilo. Ne znam koliko će još dana moja glava biti na ramenima i da l' ćemo se ikada više i videti. Dva puta sam u opsadi Varoši jedva glavu izvukao jer me kuršum nije hteo. Ako ja ne preživim ovaj rat, a ti se vratiš iz zarobljeništva, eto da znaš da je tako bilo. Neka mi je Bogom prosto.

Šljiva je ove godine rodila. Raspustio sam vojsku, na neko vreme, da porade poslove po kućama. Uz mene je ostao samo posilni Dragutin i još desetak vojnika, prečana, izbeglih od ustaškog noža sa one strane Drine. Dobri su ljudi, ali nemaju kud. Ovde kuće i familije nemaju, a nazad, preko Drine, ne smeju. Čekam naredbu sa Ravne Gore, pa da vidim šta nam je činiti. Neće se ovaj rat tako lako završiti

Velika se nesreća nadvila, moj brate Nikola. Sila je ta Nemačka, stigli su čujem i do Staljingrada. Komunistima je ovde do vlasti i slave, a njihova pohlepa je krvlju plaćena. Pobiše nam narod Švabe, sto za jednog, dole u čaršiji. Koliko ukupno!? Boga pitaj.

Deca su to sve, školarci, bez vojničkog iskustva. Naumili da svladaju Hitlera, da mi slabi nadjačamo moćnije, da se na nama kola slome. Tako nam i bi... Slomiše se kola na nama. Ovde u Varoši, pobiše sve što su pohvatali i u lager zatvorili, a tamo, preko brda, u Kragujevcu, čujem, i đake streljaše. Valjda si čuo za tu nesreću, a ako do sada nisi, bolje je.

Eto, hteo sam da ti napišem moju muku. Čuvaj se brate Nikola. Ako mene ne bude, bar ti da ostaneš.

Želim ti od Boga dobro zdravlje,

              tvoj brat Milorad

Jedan od ranije objavljenih odlomaka možete pročitati u tekstu METAK I ORAH U NOĆI UOČI KRSTVODANA

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - vuk

    Gost - vuk

    Komunistima je ovde do vlasti i slave, a njihova pohlepa je krvlju plaćena... (ISTINA  bez trunke sumnje)
    Plaćamo decenijama i zataškavanje njihove pohlepe kao i zločine što počiniše nad sopstvenim narodom!
    • Ime: vuk