Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. januar 2019.

U manastiru Voljavči kod Kraljeva, gde su prvu crkvu, kako se veruje, sagradili progonjeni Srbi, monahinje (od kojih svaka ima zavidno obrazovanje), na istovetan način su, kao i u drugim svetinjama, obeležile božićne praznike 

Na Badnji dan, rano ujutro sedam monahinja manastira Voljavče kod Kraljeva kreću u seču badnjaka. Tamo, u šumi sve obave prema ustaljenim običajima i uz kraću molitvu. Kad se badnjaci donesu u portu, posle svih bogosluženja, uveče pristupaju unošenju badnjaka. Najpre u crkvu, a potom u sve manastirske objekte badnjak unosi igumanija Teodora. Dočekuju je ostale monahinje dobrodošlicom i bacanjem žita iz sita. Tu se badnjakom ,,džara“ vatra, pa se otpeva pesma ,,Badnjače, badnjače... Na Badnjaku se ucrta krst i prelije medom, a posle celivanja monahinje jedna drugoj čestitaju praznik. I, tako sa radošću i srećom obiđu i okade sve objekte, otpevaju i božićni tropar i odlaze za trpezu na kojoj je te večeri strogo posna hrana. Sutradan, na sam Božić obavljaju se naravno, sva bogosluženja, a ko prvi dođe u portu on je položajnik. Uz pesmicu, on u dom u koji je stigao priziva mir i blagostanje i takođe, ,,džara“ u vatru badnjakom. To je, kako nam objašnjava igumanija Teodora, obično dečačić iz sela ili okoline, koji kao položajnik biva i prigodnim darovima nagrađen.

Inače, ovaj manastir je ženski od 1955. godine i u njemu je trenutno sedam sestara. Sve su pre dolaska u manastir stekle zavidna obrazovanja, pa je tu jedna pravnica, jedna sa završenim studijama pedagogije, sa diplomama viših škola... Igumanija Teodora je dugo u manastiru, bila je ranije i zamenica dugogodišnje igumanije Akveline, koja se nedavno upokojila. Teodora je poreklom iz okoline Beograda i duhovna je majka monahinja koje ovde žive, nekako kao jedna porodica. Svaka poštuje crkvena pravila i poslušanija koja se, shodno crkvenom običaju zvanom ,,črede“, manjaju tako da svaka od njih dođe na red da obavlja sve poslove. A, posla pored bogosluženja ima, jer manastir poseduje oko dva hektara livada, hektar šume, baštu, krave, koze, kokoške... Zna se ovde i čija se poštuje i sluša...

- Možda današnjoj mladeži ne odgavora da se reč starijeg ne poriče, pa i nema baš mnogo interesovanja za izbor životnog puta u crkvi. A ja smatram da postoje samo dva puta za omladinu: ili brak ili posvećenost veri. No, čini mi se da su mladi danas, što bi se reklo, „ni tamo, ni ovamo“ – kaže mati Teodora.

Inače, sestrinstvo čuva i istoriju nastanka ovog manastira, mada je pisanih podataka malo. Veruje se da su ovde postojali ostaci neke crkve, ali da su crkvu brvnaru možda iz ruševina podigli i obnovili Srbi, koji su se 1690. godine selili sa Kosova prema severu, pod vođstvom srpskog patrijarha Arsenija trećeg Čarnojevića. Kretali su se, kaže predanje, u više kolona i tu se sastali, odmarali i obnovili crkvu, a u priprati položili mošti svetog Prokopija, kome je i crkva brvnara i posvećena.   

- To verovanje, ta blagodet se širi i sve više naroda iz raznih krajeva nam dolazi da se pokraj moštiju pomoli Bogu za ono što im nedostaje ili što ih tišti i boli. Imamo i bezbroj povratnih informacija u smislu zahvalnosti da su im te molbe uslišene. Štete, što to ne zapisujemo. Inače, mi dobro sarađujemo sa meštanima i brojnim posetiocima manastira pa smo uz pomoć više priložnika, a ponajviše Rada Janića, privrednika iz Kraljeva pored crkve brvnare, obnovili i pomoćne objkete - kaže igumanija Teodora.

Ona posebno ističe dobročinstvo ktitora nove crkve Dušana i Drage Novaković, koji su rodom iz Bresnice, a živeli su dugo u Čikagu. Oni su 1967. godine sagradili novu crkvu, potom se oboje zamonašili pod imenom Georgije i Darija. Oboje su u priprati te crkve i sahranjeni, a nova crkva je posvećena Svetoj Petki.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“  

foto: stara i nova crkva manastira Voljavča

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments