Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. januar 2019.

Iako Slobodan Penezić jeste istorijska ličnost, trebalo bi da se zna i nad čijim kostima je napravljena Hala sportova u Kraljevu, ko je sve ubijen u podrumu Kneževića kuće (sada sedište SPS), koliko nevinih leži u Ratarskom potoku...?

Nešto razmišljam: čovek je, ipak. misaono biće i pre no što preduzme neki korak, do realizacije ima dug put: od "prve iskre" (palo mi je na pamet), preko sopstvenog preispitivanja i organizovanja, trošenja energije, do konačne  realizacije zamišljenog. Ceo taj put, neki su prešli i shvatili da bi bilo "gotovo genijalno" organizovati izložbu o Krcunu, baš u Kraljevu i baš na "Dan republike" (neko je rekao da je logično što je ta država otišla u k...c, kad je već nastala u Jajcu).

Dakle, naši "kulturni poslenici" su shvatili da prečeg posla nemaju, pa smo tako nedavno imali izložbu o Krcunu, gde na drugom mestu, ako ne u "svečanoj sali skupštine grada". Krcun je onaj čovek koji je, replicirajući Mihizu, posle pete rakije, u(s)tvrdio kako nije tačna Mihizova konstatacija da su mu "ruke krvave do lakata" već da su mu krvave do ramena. Siroma’ Mihiz se u stanu Čolakovića, žestoko uplašio da mu zbog dužeg jezika ne odleti glava, odmah, na licu mesta. Bio mu je duži jezik od pameti, a pamet mu je bila za Ginisa.

Kakve sve ovo veze ima sa Kraljevom!? Ima utoliko što bi trebalo da se zna nad čijim kostima se igra košarka na parketu stare Hale sportova, ko je sve ubijen u podrumu Kneževića kuće (sadašnje sedište SPS-a), čije su kosti ispod svinjaca Poljoprivedne škole, koliko stotina nevinih leži u Ratarskom potoku, nad čijim kostima se banči i lumpuje u kafani "Pod obalom" i je li tzv. "nemačko groblje", možda više "srpsko" (P:S. nemačke porodice su posle rata, uglavnom povadile posmrtne ostatke vojnika Vermahta – Srbi nisu).

Da, Krcun je istorijska ličnost. To je, dakle, ključni argument za personalizaciju i obeležavanje davno zaboravljenog Dana republike, koji je u narodu ostao upamćen kao termin predviđen za pastrmu – klanje svinja. Drugih argumenata nema, ali stoji konstatacija da su „istorijske ličnosti“ bili i drugi, štaviše, brojni monstrumi, kojima je baš ta „istorija“ dala previše vlasti i premalo pameti. Ipak, u danu predviđenom za klanje svinja, odavno nije bilo veće svinjarije.

Revolucionar za jednokratnu upotrebu, psihopatska struktura ličnosti i parabelum za pojasom - kao papirna maramica. A onda je došlo vreme da se pošalje onaj, već poznati telegram saučešća, koji je, gle čuda, stigao pre no što je crna limuzima, obelila jasen pored puta na Ibarskoj magistrali. I konstatacija mrtvozorca iz Lazarevca koji je „slučajno“  nestao pošto je utvrdio da je kod NN lica smrt nastupila mnogo pre no što je jasen uzdrman. Dalje se zviždi ili se povremeno zapeva „Poji Mile volove na reci,  nema nama Krcun Slobodana“. 

Kultura je, ipak, isuviše ozbiljna stvar da bi se prepustila u ruke onih koji su od knjige bežali kao đavo od krsta.Valja, ipak, imati neki razred redovne školice i to ne bilo kakve jer, u moje vreme se znalo: oni najbolji, završavali su gimnazije, oni koji nisu znali matematiku, išli su u medicinske škole, a oni koji nisu NIŠTA - previše znali, odlazili su u poljoprivredne škole, na stočarski, cvećarski ili, ne znam, koji već smer. Ovi poslednji su u sebi prepoznali „kulturne poslenike“, a u izložbi o Krcunu – „kulturnu manifestaciju“.

Izložbu svečano otvara zamenik gradonačelnika. To je funkcija, Statutom grada, predviđena za obavljanje poslova gradonačelnika u njegovom odsustvu. I onda logično pitanje: ako zamenik gradonačelnika otvara izložbu o Krcunu u odsustvu gradonačelnika, šta li tek radi u njegovom prisustvu!?

To što se dešava sa kulturom ili "kulturom" u gradu Kraljevu je ipak i samo "osveta ponavljača" i to onih ponavljača, koji još uvek nisu ušli u Krcunovu fazu alkoholisanog preispitivanja sopstvenih idiotluka, a na dobrom su putu.

Dakle, imamo deo opozicije, koji u Kraljevu, organizuje "filmsku predstavu" pod radnim naslovom "Albanke su naše sestre" i vlast koja organizuje izložbu o Krcunu. Narod bi rekao: „ko li vas samo sastavi!!!“

               Rade (Velizarov) Erac

autor fotografije na kojoj se nalaze: sleva nadesno Mijalko Todorović, Koča Popović i Slobodan penezić Krcun na Sutjesci 1958. godine je: Stevan Kragujević, Wikimedia

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Nenad Vuksanović

    Gost - Nenad Vuksanović

    Oni koji su svojevremeno bili članovi SK, u JNA pohadjali Školu rezervnih oficira i završavali Fakultete za ONO morali bi da pokažu više poštovanja prema drugu Krcunu! 
    • Ime: Nenad Vuksanović