Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Njihova groblja nismo dirali, a naša su uništena; zato ih Bog kažnjava - uveli im demokratiju... Kao i nama, samo mnogo ranije

 

Straža je, moj Radovane, na kapiji Dečanskog manastira, straža i boljikava žica.. Katolici čuvaju Dečanskog  kralja, od onih koji hrišćani nisu...

Imaju  trideset pet krava, dvesta ovaca, njive, voćnjake i stražu ...  Vojska je tu... Tuđa...  Imaju svoja pravila,  glupa,  k’o  u svakoj vojsci..

U rakiji je molitva...  popismo u odajama Miloševog konaka.

Bože, kakav glas ima taj monah ...  Snaga je u njemu. Mlad, pametan, stasit...  Lep smo, bre,  narod Radovane... Šteta je da nestanemo.

Pero  Spasojević se vratio na ledinu.  Ne da svoju zemlju, hektare zarasle u korov. U mraku, bez svetla i struje otvara prozor i drži pušku na gotovs. Uperio baterijsku lampu, a prst mu  na obaraču... Spreman da brani goli život ili bar da sebe osveti...  Malo mu je od života ostalo, ali ne da svoje .

Gledam, Radovane,  taj narod, Šiptarke u mini suknjama i helankama. E tu su se,  da prostiš,  za’ebali... Neće nas više na ku’ac pobeđivati... Do sada je bilo ovako:  osam, pa puta osam i opet tako...  Nema toga više..  Uveli im zlikovci  demokratiju, tu zabavu za ludake..  Kao i nama, samo mnogo ranije.

Pravilo je to, moj Radovane... Kao i kod nas... Što kraća suknja, to dece manje... Dok je bilo duge, obraz nije crveneo.  

Ubio se, kažu,  matori Albanac na pragu otete kuće...  Pucao sebi u usta, kad je video unuku otkrivenu, bez marame u mini suknji. Shvatio kuda to vodi.  Uveli im demokratiju, tu zabavu za ludake.

A ulazio sam nekada u njihovu kuću. Sedi matori Albanac sa prekrštenim nogama na jastuku. Sinovi, njih pet-šest oko njega. Onaj ko je najstariji, taj se pita. Može sto puta da izađe na vrata sobe, ali - koliko god puta uđe, oni mlađi skaču na noge, da ga pozdrave.  I zna se,  ko govori i kod koga je novčanik...

Žena je tu,  da mesi pitu. Da mesi pitu i drži za kitu...  Dok je tako bilo, bilo je i: osam puta osam.. Na ku’ac su nas, da prostiš,  pobeđivali...

Upamti  Radovane, grob ti je svetinja.  Tuđ grob ne diraj... Njihova groblja nismo dirali, a naša su uništena.

Zato ih Bog kažnjava...  Uveli im demokratiju...

Pop Jovan je rešio da kupi pušku, onu što je „kalašnjikov“ zovu. Dobra je kaže, konstruisao je neki Rus, a on Rusima veruje. Mora da je nabavi ilegalno, nema druge. Shvatio da molitva nije svemoćna.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Луча

  Gost - Луча

  Одличан текст, кратак, једноставан а тако дубок. Кад клонеш, отиђи на Косово и Метохију, видећеш горућу веру у "живога" Христа и " спремност да бране голи живот" и дедовину...Свако добро Радоване
  • Ime: Луча
 • Gost - Раде Ерац

  Gost - Раде Ерац

  Више пута, са различитим поводима. Не знам што је то уопште битно. Ликови из текста су аутентични. Чак ни имена нисам мењао.

  С поштовањем,
  Раде Велизаров Ерац

  • Ime: Раде Ерац
 • Gost - Biljana Kostantinović

  Gost - Biljana Kostantinović

  Poštovana redakcijo,
  Iskreno me interesuje koliko je puta, posle bombardovanja,  autor ovog teksta boravio na Kosovu, koliko dugo i kojim povodom?

  S poštovanjem,
  Biljana Kostantinović

  • Ime: Biljana Kostantinović