Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. april 2019.

Državni praznici u nekadašnjem Kraljevu bili su retki u godini, ali verskih i onih sa narodnim običajima i verovanjima bilo je na pretek; deca su se Vaskrsu radovala zato što se tih dana nije išlo u školu, a u kućama je bilo puno slatkiša i kolača

Proleća su i u Kraljevu uvek bila i ostala najlepši deo godine. Bujala je ne samo priroda, već su u aprilu i maju bujale i nove generacije dečaka i devojčica sa kraljevačke kaldrme, pa su oni stariji nagađali ko je čiji, piše u svojoj knjizi «Staro Kraljevo» nekadašnji kraljevački novinar, pokojni Dragoljub Obradović Kondis. Prenosimo njegovu priču o tome kako su u Kraljevu meštani nekada obeležavali vaskršnje praznike:

- Rekao bih da je ono Lazov unuk, liči mi na oca – pitao bi stari Avram, gladeći brkove , dok radoznalo očekuje odgovor od svog pobratima Velisava, dok sede ispred Blažove kafane i ispijaju kafu uz domaću šljivovicu.

- Liči, liči na oca. Kosa mu je crna, oči krupne, nabiven je, trebalo bi da je od Lazove loze – odgovara mu kroz dim od cigarete Velisav.

Trojica dečaka, lepo obučenih, u pantalonama do kolena idu žurno noseći đačke torbe na leđima i naglas veselo o nečemu pričaju. Kad naiđoše pored kafane, blagonaklono se okrenuše i poželeše dvojici staraca dobar dan.

Ne prođoše par koraka, a jedan od njih povuče onog crnookog za čuperak kose, ovaj se okrete da ga odgurne i, već malo ljutit, opsova mu majku.

- Lazov je, Lazov unuk – uzviknu radosno Avram, kao da je tog trenutka nešto veliko otkrio, pa se uz smeh obrati Blažu Saviću, koji je stajao pored njih sa salvetom preko ruke i naruči još dve kafe.

Ovo je bio izuzetak, jer se deca na ulici nisu prepoznavala po izgledu i psovkama. Ružne reči psovke bile su tabu za sve one mlade koji su polaskom u školu kročili na ulicu, jer je to u neku ruku bio odraz domaćeg vaspitanja. One dečake živahnije prirode, kojima bi ružna reč i psovka izletele, njihove staramajke (babe) i starije žene iz komšiluka obično bi nazivale «antihristima».

Devojčicama nikada ne bi na pamet palo da bilo kakvu ružnu reč izgovore, ali one malo živahnije znale su pokatkad međusobno da se posvađaju, pa da jedna drugu uštinu ili izgrebu noktima po rukama ili licu. I to su već bili presedani, pa se posle takvih čarki obično znalo da će kod kuće, osim grdnji, uslediti i batine od roditelja.

Priroda je u proleće bila živahna, tako su se i deca ponašala, a dani su prolazili veselo, jer se vreme više provodilo van kuće ili pred kućom, na ulici, pa je bilo više igre i dečjih radosti.

A u ovo doba bilo je dosta i praznika, počev još od Mladenaca, s prvim danima proleća, pa sve do Uskrsa, a završavalo se nekim vidom takmičenja u tucanju ofarbanim i šarenim jajima.

Državni praznici u nekadašnjem Kraljevu bili su retki u godini, ali verskih i onih sa narodnim običajima i verovanjima, bilo je – na pretek. Jedan dan bi nosio ime jednog sveca, drugi dan drugog, treći opet narednog i tako stalno. Tog dana se nije radilo ovo, drugog nije valjalo nešto drugo, trećeg nije valjalo prati ili peglati veš, čistiti dvorište, šiti… Starije žene su o tome dosta vodile računa, pazeći da se «ne ogreše pred Bogom», a svoje navike i običaje prenosile su na kćeri i snahe. Muževi, pogotovo oni koji su radili (imali svoje zanatske i trgovačke radnje) nisu na to obraćali pažnju. Posao nije smeo da stane za vreme tih sitnih praznika, osim onih većih i značajnijih koje je «ceo svet praznovao», poput Božića i Uskrsa.

Kako se Uskrs bližio, tako se smanjivao broj «velikih poklada», višenedeljnog posta, koji su većinom primenjivale žene, a muškarci u manjem broju. Ti dani pred praznike bili su tačno programirani i svaki je, prema predanju iz Biblije imao neko svoje značenje.

Na Lazarevu subotu, osam dana pred Uskrs, postojao je običaj priređivanja neke vrste malog karnevala u kojem su učestvovali gradski Romi, sva poznata lica koja se svakodnevno sreću na ulicama grada. Obično su čitave porodice sa decom išle u grupama. Svečano obučeni, već u ranim jutarnjim satima krenuli bi kod prvih komšija i pred vratima kuća Kraljevčana, započinjali pesmu: «Ova kuća bogata, biće puna dukata…»Vaskr

Deca su se velikom danu Hristovog vaskrsenja radovala zato što se tih dana nije išlo u školu, a u kućama se spremalo i mesilo, pa je bilo slatkiša i kolača.

Te Velike nedelje mlađi su imali dosta vremena za igru tokom prolećnog raspusta, a na Veliki četvrtak obavezno su u kuhinji gledali kako se u varzilu boje kokošja jaja i četkicom šaraju. Neki su birali da lepo ofarbaju drveno jaje koje će im na Uskrs poslužiti da njime nekog prevare i polupaju mu prava kokošja jaja.

Jeste da je tog dana sve bilo svečano, da su kuće spolja i iznutra blistale od čistoće i velikog spremanja, da je na trpezi bilo ofarbanih jaja, sira, kajmaka, vruće pogače, jagnjeće sarmice sa ovčijim kiselim mlekom, tek ispečene jagnjetine i jaretine, sa salatom i mladim lukom, domaće rakije, vina i kolača na pretek, da se jelo i gostilo koliko se moglo, ali je posebno zadovoljstvo bilo «tucanje» jajima. Ne toliko u kući među članovima domaćinstva, koliko na ulici, gde su dečaci trpali u džepove onoliko jaja koliko je moglo da stane.

Onaj kome je jaje “slupano” morao je da ga pokloni onome koji je u toj igri pobedio. Nisu to činila samo deca. I mnogo stariji od njih «tucali» su se jajima, a znalo se i gde – za kafanskim stolovima.

Tekst je prenet iz knjige « Staro Kraljevo » Dragoljuba Obradovića Kondisa koju možete poručiti kod izdavača na telefon 064 22 92 215

*fotografije su preuzete iz knjige Dragana Draškovića «Kraljevo - od varoši do grada»

Naslovna: 1931. godina, fotografija, NMKV I-1923

- prva fotografija u tekstu - Kraljevo: pijaca i gostionica «Evropa» oko 1910. godine (razglednica, izdanje knjižare Rajkovića I Đukovića, Beogra, NMKV  I-481

- druga fotografija u tekstu: Sreta Jakovljević, Kraljevo, Bela nedelja 1919. godine, fotografija NMKV I-1203

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Niko

    Gost - Niko

    Odlično se sećamo vremena državnih novinara kako su pisali u korist menadžmenta socojalističkih direktora što upropastiše industriju a sad.. Žal za radnicima.. 
    • Ime: Niko