Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. maj 2019.

U znak sećanja na heroje iz svetskih i ratova 90-ih, posle polaganja venaca na Spomenik otpora i pobede i šetnjom kroz grad sa slikama heroja XX veka u rukama, u Kraljevu je danas drugi put održana manifestacija "Besmrtni puk"

Dan pobede, dan sećanja na heroje mnogih ratova, dan zaveta da svi preživeli treba da pamte one koji su dali živote za slobodu – takav je 9. maj svake godine širom sveta, pa i u Kraljevu.

Noseći fotografije svojih najbližih, rođaka, kumova i prijatelja koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, borili se protiv fašizma u Drugom i onih koji su stradali braneći  zemlju tokom  NATO agresije 1999. godine, i građani Kraljeva prošetali su od Spomenika otpora i pobede u parku kod železničke stanice, gradskim ulicama, sve do Trga srpskih ratnika i zgrade Gradske uprave.

Pogledajte kadrove današnjeg "Besmrtnog puka - šetnje za heroje" u Kraljevu 

U znak pobede nad fašizmom venci su najpre položeni na Spomenik otpora i pobede. To su u znak sećanja na heroje učinili predstavnici izvršne i zakonodavne lokalne vlasti, policije, vojske, brojnih udruženja građana, ali i drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Igor Bojkov. On je istakao da mu je posebna čast da u ime svog naroda, danas zajedno sa građanima Kraljeva proslavlja Dan pobede.

- Drugi svetski rat nije samo događaj iz prošlosti, već simbol naše zajedničke borbe, kada su naši narodi zajedno pobedili najnečovečansiji režim na svetu – rekao je Bojkov, dodajući da u Rusiji Dan pobede zovu još i „Praznik sa suzama u očima“ i da to važi i za Srbiju koja je, kao i Rusija u tom ratu imala ogromne ljudske žrtve. Tačan broj poginulih vojnika i civila se ne zna ni danas.

Iako su u Drugom svetskom ratu borbe na teritoriji Evrope nastavljene i posle 9. maja 1945. godine, iako je Japan kapitulirao tek u septembru te godine, današnji dan se uzima kao Dan pobede nad fašističkom Italijom i nacističkom Nemačkom. Tačan broj poginulih vojnika i civila se ne zna ni danas.

- Zato je naš zadatak da ih se sećamo i brinemo o njihovim grobovima, a vama hvala na brižnom odnosu prema spomenicima palih heroja. Svima želim srećan praznik i slava narodnima pobednicima – poručio je Bojkov.

Zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević zahvalio se na učešču u manifestaciji „Besmrtni puk“ svim predstavnicima ruske ambasade i građanima koji su bili deo kolone sećanja na heroje XX veka koji su dali svoje živote za slobodu.

Današnji datum, Dan pobede, obeležava se u znak sećanja na dan kada je u Berlinu, 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke. U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno. Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Kraljevo ima poseban razlog za obeležavanje 9. maja kao dana koji slavi čitava Evropa, zato što su za vreme Drugog svetskog rata u Kraljevu streljane hiljade ljudi. Mnoge porodice u tom, ali i u ratovima devedesetih su ostale bez svojih najmilijih, a sve žrtve uzidane su u slobodu našeg grada.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - elementary

    Gost - elementary

    Koliko je to Jevreja stradalo u Kraljevu?
    • Ime: elementary