Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. jun 2019. piše Jovana Dražinac

Tokom poslednje dve godine, desetine kraljevačkih kafića dobilo je „prijateljsku šapicu", sledili su ih butici, kozmetčki i frizerski saloni... a mi smo istraživali za vas - u koje sve objekte u Kraljevu sada možete da uđete sa kućnim ljubimcem?

Verovali ili ne, više od 600 objekata u Srbiji ima oznaku – „pet friendly". Odluku o dozvoli uvođenja kućnih ljubimaca, donose isključivo vlasnici objekta, koji nalepnicom na ulazu, kategorišu objekat kao  „pet friendly" ili ne. Nalepnica služi da oni koji imaju ljubimce znaju da tu mogu da svrate u društvu ljubimca, a da oni koji možda imaju nešto protiv toga, budu upozoreni na vreme, u cilju sprečavanja neprijatnih situacija. Da napomenemo, u Kraljevu nisu svi objekti u kojima je dozvoljen/zabranjen ulaz životinjama obeleženi pomenutom nalepnicom, već se u internim krugovima  „zna" da li je to lokal u koji možete doći sa ljubimcem ili ne. Ipak, činjenica je da je Pet frendly nalepnica - sve prisutnija u Kraljevu.

U poslednje dve godine, desetine lokalnih kafića dobilo je „prijateljsku šapicu". Ovom trendu priključilo se i nekoliko  prodavnica mešovite robe, butika, štamparija, frizerskih i kozmetičkih salona, jedna farbara, knjižara, prodavnica ribolovačke opreme. Iz razgovora, sa nekoliko vlasnika „Pet frendly“ kafića, zaključili smo da, zbog pet-frendy stava, uglavnom ne gube goste, već naprotiv, dobijaju nove. „Caffe Flash Back“, jedan je od prvih „Pet friendly“ lokala u Kraljevu, u kojem  su svi psi, kako vlasnički, tako i ulični dobrodošli. Kako su nam rekli u tom lokalu, od 2009. godine, kada je lokal otvoren, svim ljubimcima je dozvoljen ulaz.

Gosti su već upućeni u ,,politiku lokala", kada su ljubimci u pitanju. Samim tim, neprijatne situacije,  svedene su na minimum. Takođe, mi ne diskriminišemo velike pse, kod nas su psi svih veličina dobrodošli"  -- otkriva nam jedan od vlasnika „Flash Back-a“, Ivan Radović

Sa ljubimcem možete i u Caffe Amadu, Coffee Pubb, Sotto Sopru, Exit, XL Caffe, Pino Caffe, Spherico, kao i u restoran Mošin Gaj. Takođe, svi splavovi na Ibru, na gradskom keju, prijateljski su nastrojeni  prema četvoronožnim prijateljima ljudi. U kafiću, „Još po jedno", podrazumevaju se i posude sa vodom i grickalice koje sleduju ljubimcima.

Ono što iznenađuje je i sve veći broj kraljevačkih hotela, koji  su postali Pet frendly, uključujući i hotele Turist, Tehnograd, Đerdan i Hotel Royal. Međutim, Turist je ,,pet friendly", samo kada su mačke i psi do 15 kilograma u pitanju, za veće pse, ipak, kako kažu --  nema mesta.

- Kod nas, da bi ljubimac prenoćio u hotelskoj sobi, nije potrebno doplatiti, ali je neophodno da vlasnik ,,najavi" ljubimca, prilikom rezervacije. Naravno, podrazumeva se da je životinja socijalizovana- dodaje recepcionarka hotela.

Sa ljubimcem se može i na Zelenu pijacu, obzirom da pripada kategoriji „javna površina na otvorenom". Jedini deo  pijace, gde je ljubimcima zabranjen ulaz je zatvoreni deo, sa mlečnim proizvodima, iz  kako kažu, u Gradskoj upravi, sanitarnih razloga.

Porast „pet friendly" objekata, ponajviše je primetan na teritoriji opštine  Vrnjačka Banja. Da li zbog velikog broja turista koji dolaze sa ljubimcima i donose profit, ili iz nekog drugog razloga, veliki broj vlasnika, kako ugostiteljskih objekata, tako i smeštajnih jedinica, u kratkom roku zalepilo je ,,pet friendly" šapicu.

Istraživali  smo kakvo je stanje kada je vožnja ljubimaca u gradskom  i prigradskom  saobraćaju, na teritoriji Kraljeva. Grad Beograd ima propisanu jasnu regulativu, koja definiše pod kojim uslovima i u koje doba dana je ljubimcima dozvoljena vožnja u gradskom prevozu. U Kraljevu nailazimo na oprečne stavove. To da li ćete ući sa psom u autobus na prigradskoj liniji, uglavnom, zavisi od dobre volje vozača. Kada su međugradske linije u pitanju, vozač će ljubimcu  dozvoliti vožnju, pod uslovom da  je ,,smešten"  u deo namenjen za prljag, u odgovarajućem specijalizovanom transporteru. Kada je u pitanju vožnja vozom -- opšta pravila ipak  postoje. Prema Opštim uslovima preduzeća „Srbija Voz“, u unutrašnjem saobraćaju, mali psi (do 15 kilograma) se mogu držati u krilu, ali samo ako ne smetaju drugim putnicima, dok veliki psi moraju biti na kratkom povodcu. Za male pse, koji se prevoze u krilu, karta se ne plaća, za ostale se plaća 50% cene karte. Lokalni taksisti ulavnom ,,primaju" samo mačke i manje pse, koje je potrebno najaviti dispečaru, prilikom naručivanja taksi vozila.

Ipak, postoje objekti gde „Pet friendly“ nalepnice ne važe. Objekti u kojima je zakonom zabranjen pristup kućnim ljubimcima su oni koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave, prostorije za zaštitu građana,  objekte u kojima se obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece. Psi i mačke se ne mogu videti ni u i objektima za proizvodnju i promet lekova, objektima za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica, kao ni u verskim ustanovama.

Svaki čitalac ovog teksta imaće svoj stav u pogledu ove teme, a u zavisnosti od toga da li su kućni ljubimci deo njegovog sveta ili nikada nije razumeo one koji ih imaju. Možda bi pravi odgovor mogao da da kućni ljubimac iz jedne priče u kojoj vlasnik gleda svog psa i misli: „Kad bi bio moj pas bio malo pametniji mogao bi da mi kaže šta sada misli“, dok ga pas gleda pogledom koji kao da kaže: 'Kad bi ti bio malo pametniji, ja ne bih morao ništa da ti kažem.'

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Solsk

    Gost - Solsk

    Pa bravo za Kraljevo!
    • Ime: Solsk