Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. jun 2019.

Više od 60 odsto srpskih porodica već godinama nema para za bilo kakvo letovanje; a istraživanje grupe onih koji uspevaju da odu na more, pokazalo je da Kraljevčani najčešće biraju sever Grčke, Tursku i Egipat, koji je ove godine - jeftiniji od Budve

Podaci Eurostata (statističke kancelarije Evropske unije) pokazuju da je Srbija pri samom dnu liste od ukupno 33 evropske države, a koja pokazuje platežnu moć stanovništva, kada je u pitanju odlazak na odmor ili letovanje. Zato, valjda, ovde već godinama i važi ona narodna kako leto provode „neki na moru, neki u lavoru“.

Od 2013. godine, otkada je i Srbija deo ove statistike, nijedne godine broj onih koji nisu bili u mogućnosti da priušte ni sedam dana skromnog odmora nije bio manji od 62,8 odsto stanovništva. Prema ovoj statistici, situacija nije mnogo bolja ni u zemljama koje imaju more, jer je visok procenat onih koji sebi ne mogu da priušte letovanje i u susednoj Hrvatskoj, u Grčkoj i na Kipru, jer nii tamo više od polovine stanovništa ne može sebi da priušti letovanje.

U manje brojnoj grupi onih koji sebi uspevaju da obezbede letovanje, prema istraživanju portala Krug, najveći broj Kraljevčana ove godine letovaće na severu Grčke, druga najtraženija destinacija je Turska, a treća Egipat. Istraživali smo koje su to još popularne destinacije ovog leta, za koje se opredeljuju naši sugrađani i šta znači pojam „Velika seoba Srba”, kada je sezonski turizam u pitanju.

Po broju prodatih aranžmana, Kraljevčani se, dakle, i ove godine tradicionalno najčešće opredeljuju za Severnu Grčku. Da li zbog relativno niskih cena, ili otvaranja Koridora 10, više od 60 odsto letnjih turističkih aranžmana „otpada" na  letovališta sa ovog područja. Za ove destinacije najveća je potražnja i u predsezoni, imajući u vidu cene, koje su u tom periodu i do 40 procenata niže. Pojedini aranžmani koji uključuju 10 noćenja i autobuski prevoz u Olimpskoj regiji, krajem maja i septembra, koštaju svega 65 evra po osobi.

Stariji sugrađani svoje aranžmane uglavnom rezervišu i po nekoliko meseci unapred. Oni godinama posećuju ista mesta i ne vole da eksperimentišu sa destinacijama. Mahom se opredeljuju za ponude u predsezoni i često ,,spajaju” termine, dok se mladi sve češće opredeljuju za ,,last minute” ponude.

- U predsezoni, „last minute” cena aranžmana, nekoliko dana pred put, često padne i na 50 evra - otkriva nam Zorica, iz turističke agencije Tomash Tours.

Ove godine, sudeći po broju prodatih aranžmana, skočila je potražnja i za ostrvo Tasos, zbog i dalje relativno pristojnih cena za prosečan srpski džep. Za razliku od Tasosa, cene aranžmana za Sitoniju, više su i do 30% u odnosu na prethodnu godinu, što se odrazilo i na prodaju aranžmana. Aranžmani za Pargu, usled najezde turista iz Bugarske i Rumunije, poskupeli su za oko 50 evra u špicu sezone. Prepolovio se i broj zainteresovanih mladih turista, za nekada mega popularno jonsko ostrvo -- Zakintos. Kraljevčani se sve ređe opredeljuju i za avio-aranžmane, kada je u pitanju letovanje na Rodosu, Krfu, Kritu, Skijatosu i Kefaloniji — priznaju u pojedinim kraljevačkim turističkim agencijama.

Uživajte u prizorima najlepših plaža sveta:

Putnici koji su poslednjih godina birali avio-aranžmane za letovanje u Grćkoj, svoje kofere ponovo pakuju za turska i egipatska letovališta, koja su, cenovno, često duplo povoljnija opcija. Turski turizam je poslednje tri godine trpeo zbog političkih problema, pokušaja državnog udara, vandrednog stanja, ali ove sezone, vraća se na velika vrata.

Aranžamani za Antalijsku regiju, Kušadasi, Side, Bodrum, Marmaris i Kemer, ponovo su omiljeni među našim sugrađinanima.

- U ponude je sve češće uvršten i Sarimasakli, tursko letovalište pristupačno i za one plićeg džepa, u kojem, za nešto više od 700 evra, može da letuje četvoročlana porodica -  naglašava Ivana, iz turističke agencije ,,Panger”.

Svi turistički radnici koje smo kontaktirali, složili su se u jednom, ove godine -- Egipat je „hit destinacija", koja se, posle decenijske pauze -- vratila među srpske turiste. Turistički agenti dodaju i da je odnos cene i kvaliteta usluga, ovog leta, najviši u Egiptu. Aranžman za Egipat, na bazi 10 noćenja u hotelu sa četiri zvezdice, „all inclusive” usluge i avio prevoza, sa svim taksama, moguće je pronaći za 400 evra. Egipat je zbog odlične klime aktuelan tokom cele godine, a naši turisti uglavnom biraju septembar i oktobar. Do pre dve godine, srpske agencije imale su ograničenja zbog bezbednosti, usled terorističkih napada, pa su ljubitelji orijenta, mahom bili prinuđeni da zamenu traže na grčkim ostrvima i Kipru. Egipat je, dakle, uz Tursku, glavni „krivac”, za turistički izraz „Velika seoba Srba sa grčkih ostrva”.

- Egipat zaista ima šta da ponudi, pre svega, ljubiteljima aktivnog odmora. Fakultativni izleti su posebno zanimljivi, jer ukljujčuju i posetu Kairu i piramidama, vožnju kvadova po Sahari, ali i ronjenje u zasigurno najlepšem moru, bar što se biljnog i životinjskog sveta tiče -- naglašavaju u Tomash Tours-u.

Danas, Kraljevčani uglavnom biraju Hurgadu, zbog pristupačnijih cena u odnosu na Šarm el Šeik, omiljeno arapsko letovalište Srba, pre terorističkih napada na ovu zemlju. Za razliku od egipatskih letovališta, Tunis je i dalje na marginama. Iako povoljniji od Egipta, lokalne turističke agencije gotovo da i nemaju ponude za ovu afričku zemlju, jer, kako kažu – interesovanje je minimalno.

No, i pored sve većeg interesovanja Kraljevčana za Crveno more, i dalje ima onih koji biraju proverenu opciju i odlučuju da dane odmora provedu na plažama crnogorskog primorja. Ono što je primetno, jeste nešto veća potražnja za manje poznata letovališta Bokokotorskog zaliva, kao za Ulcinjsku rivijeru. Ipak, Crna Gora, generalno, beleži pad, bar što se tiče Kraljevčana, kojima agencija posreduje prilikom izbora smeštaja.

- Što se tiče Crne Gore, opšte je poznato da se samo određeni broj turista opredeljuje za posredovanje turističkih agencija, a da su to uglavnom oni koji biraju hotele sa četiri ili pet zvezdica. Oni sa nešto plićim džepom putuju u samostalnoj režiji — objašnjava Saša iz S travela.

Upoređivanjem cena aranžmana, zaključili smo - za aranžman koji obuhvata 10 noćenja u Budvi, u hotelu sa četiri zvezdice, bez prevoza – često treba izdvojiti skoro duplo više novca, nego za celokupan aranžman za Egipat, koji uz „all inclusive” uslugu, uključuje i avionski prevoz sa svim taksama.

Uz Egipat, ove sezone aktuelne su i Sardinija i Sicilija, što se prodaje aranžmana tiče, dok za hrvatsko primorje, kako kažu u turističkim agencijama -- ima interesovanja, ali se vrlo mali broj odlučuje na kraju.

Što se tiče dalekih destinacija, kraljevačke agencije ne mogu se pohvaliti velikim brojem prodatih aranžmana, ali je, kako kažu, primetan porast u odnosu na prethodne godine. Ono što je generalno karakteristično za ove destinacije jeste mali broj prodatih aranžmana za letnji period. Turisti se, naime, za ove destinacije uglavnom opredeljuju tokom zimskih meseci, a leti biraju nešto bliža letovališta.

- Po broju prodatih aranžmana za daleke destinacije prednjači Dubai - koji je i najpovoljnija opcija. Imamo nekoliko prodatih aranžmana i za Tajland, Bali, Zanzibar i Maldivi - otkriva nam Tijana, iz turističke agencije Aleksandrija.

Prema podacima YUTE, procenjuje se, da će ove sezone, oko million Srba letovati u inostranstvu. Većina agencija nudi plaćanje na 12 mesečnih rata, kao i čekovima građana, što omogućuje lakši odlazak na letovanje. Doduše, po povratku sa mora većinu sačeka  još nekoliko rata koje treba platiti i, možda, nova dilema – gde na more 2020.?

                     Jovana Dražinac

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Bogdan Kotarlic

    Gost - Bogdan Kotarlic

    Danas je u citavoj Evropi problem sa parama pa je srecan onaj ko moze sebi da priusti odlazak na more.
    • Ime: Bogdan Kotarlic