Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. oktobar 2019.

Uz donaciju sanitetskog vozila od 35.500 evra službi kraljevačke Hitne pomoći, dobrotvor iz Kanade do sada je gradu na Ibru poklonio 2.220.000 evra; još jedno vozilo želeo je da pokloni i ambulanti u Ušću, ali evo šta ga je u tome sprečilo

Pet godina posle nabavke prethodnog, Služba hitne pomoći kraljevačkog Doma zdravlja dobila je novo, potpuno opremljeno sanitetsko vozilo. Donacija je stigla od kraljevačkog dobrotvora iz daleke Kanade, Milomira Glavćić, čoveka čije dobro ne sme da ostane skriveno.

Pogledajte danas zabeležene kadrove sa uručenja ključeva:

- Milomir Glavčić, veliki donator, rodoljub i prijatelja Kraljeva je i ovog puta dokazao svoju nesebičnost, ljubav i čovekoljublje, donirajući ovaj izvanredan automobil, ustanovi kojoj je bio preko potreban – rekla je direktorka kraljevačkog Doma zdravlja dr Mirjana Krčevinac.

Dom zdravlja je, podsetila je ona, sredstvima lokalne samouprave, nabavio nove putničke automobile za potrebe pacijenata, uglavnom za službe kućnog lečenja i polivalentne patronaže, ali je skupoceno, važno vozilo, koje koristi služba Hitne medicinske pomoći, Kraljevo dobilo posle pet godina zahvaljujući Milomiru Glavčiću.

Da je Milorad Glavčić humanista i čovek velikog srca, koji već godinama pomaže ljudima u Kraljevu, Raški i meštanima sela Pope kod Jošaničke Banje u kojem je dobrotvor rođen, istakao je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. On je podsetio da je lokalna samouprava sa Glavčićem sarađivala tokom prethodnih godina na  veoma značajnim  projektima. Veliki humanista koji u Srbiju nikada više nije došao pošto ju je napustio daleke 1947. godine, ali nikada nije zaboravio domovinu, niti da pomaže onima kojima je pomoć potrebna, obezbedio je, podsetio je gradonačelnik Kraljeva, milion evra za izgradnju mosta koji je dobio Glavčićevo ime, 200.000 evra za izgradnju dečjeg  vrtića ,,Milomir" na Beranovcu:

- Nadam se da vozilo koje je danas poklonio neće preći mnogo kilometara i da neće biti velike potrebe za njegovim korišćenjem, ali je jako važno da građani Kraljeva imaju mogučnost da primarnu zdravstvenu zaštitu dobiju na svom pragu, kako oni u centru grada, tako i oni koji su udaljeni 100 kilometra od centra Kraljeva – istakao je dr Predrag Terzić.

Gradonačelnik Kraljeva podsetio je da će danas na Dan grada, treći put biti dodeljena specijalna nagradu za humanost koja nosi ime „Milomir Glavčić", a na svečanoj sednici gradske skupštine, povodom Kraljevdana, dobrotvor iz Kanade dobiće Oktobarsku nagradu grada Kraljeva, najveće priznanje grada na Ibru, a gradonačelnuk Kraljeva ocenio je da je to najmanje što Kraljevo može da učinimo u znak zahvalnosti ovom velikom čoveku.

Goran Glavčić, unuk Milomira Glavčića, istakao je nakon današnje primopredaje ključeva (on je ključeve uručio gradonačelniku, a gradonačelnik direktorki Doma zdravlja), istakao je da mu je čast što je dobio takvu priliku, najviše zbog toga što zna koliko će sugrađanima značiti ovo vozilo.

- Moja je želja da se vozilo što manje čuje na ulicama i da naši sugrađani budu što zdraviji. Želim i da da ovo vozilo bude na pravom mestu, kada je u pitanju pružanje pomoći našim građanima, a za sve što je učinio za naše građane i grad Kraljevo. veliko hvala deda Milomiru, velikom Srbinu – poručio je Goran Glavčić.

Miroljub Dugalić, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva i neko kome dobrotvor veruje, kazao je da uz sve koji su učestvovali u realizaciji ove ideje najveće zasluge ima dobrotvor iz Kanade koji je za novo sanitetsko vozilo izdvojio 35.500 evra.

- Kod mene radi taj „novinarski nerv, koji mi ne dozvoljava da hvalim predstavnike vlasti. Ipak, moram da istaknem da su što se tiče Kraljeva predstavnici vlasti uradili sve  što je bilo u njihovoj mogućnosti. Ranije sam uputio pismo predsedniku države da nagradi Milomira, i to je urađeno. Milomir je dobio i ulicu sa svoijim imenom, vrtić nosi naziv „Milomir" – podsetio je Dugalić.

Ipak, kako je dodao, Milomir je u početku imao nameru da kupi dva vozila, jedno za Kraljevo, a drugo za Ušće. Međutim, razočarao se kada je doznao, da kupujući državnoj ustanovi, mora da plati i porez državi.

- Srbija je jedina zemlja, koja naplaćuje porez na donacije, čak i na medicinske aparate i sanitetska vozila. Uputio sam pismo i pitanje Ministarstvu za finansije po Zakonu o pristupu informacija od javnog značaja. Od 27,3 miliona evra donacija, veći deo pripada pojedincima, a značajno bi mogla da se podstakla filantropija pojedinaca, ako bi se u izmene i dopune zakona ušlo oslobađanje plaćanja ove vrste poreza. Ovaj predlog treba da bude značajan u okviru delatnosti i angažovanja naših poslanika u republičkoj skupštini, jer Kraljevo je samo od Milomira dobilo 2.220.000 evra – pojasnio je Dugalić.

Sigurni smo da će i večeras, nakon što je saznao da će se nejgova donacija pomoći ljudima, divni Milomir Glavčić opet zaspati blaženim snom, srećan zbog toga što je nekima vratio osmeh na lice. A takvih je, zahvaljujući njegovim dobročinstvima – svakog dana sve više. Milomir Glavčić svima pokazuje na ličnom primeru kako čovek treba sam da bude promena da bi svet bio bolje mesto za život svih nas.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments