Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. oktobar 2019.

„Hvala što moje humano davanje cenite, hvala na uzdarju koje ide uz plaketu, a ja bih, da se ne ljutite, taj novac podelio na pet najboljih đaka u školi u Jošaničkoj Banji“, poručio dobitnik Oktobarske nagrade, pa nagradio i jednog dobitnika

Na svečanoj sednici povodom Kraljevdana danas su dodeljene Oktobarska nagrada, zvanje počasnog građanina, diplome zaslužnoj ustanovi i obrazovnoj ustanovi, sportskoj organizaciji, udruženjima građana i specijalna nagrada za humanost.

Skupština grada Kraljeva dodelila je OKTOBARSKU NAGRADU GRADA KRALJEVA za 2019. godinu MILOMIRU GLAVČIĆU za nesebičnu pomoć Kraljevu i čovekoljublje, koju je primila Olga Glavčić, rođaka dobrotvora iz Kanade.

Nije lako pronaći pravu reč za humana i dobrotvorna dela Milomira Glavčića, Kanađanina srpskog porekla, rođenog na obližnjoj planini Željin, u zaseoku Pope sela Kovači“, navedeno je u obrazloženju ove nagrade:

Čovek velikih dela i životnih uspeha i nepresušne želje da pomaže drugima, da u rodnom kraju gradi mostove, puteve, škole, crkve... Stekao je u Kanadi veliki imetak i nema sumnje da je reč o bogatom čoveku. Ali,Milomir nije zaboravio dane svog detinjstva provedene u blizini Jošaničke Banje, dane gladi, iscepanih opanaka i zakpljenih čakšira. Siromaštva se nije stideo, a bogatstvo, kako to obično biva, nije otvrdlo njegovo srce. Milomir Glavčić je jedan od najvećih srpskih dobrotvora današnjice. Ovaj devedesetpetogodišnjak u naš grad uložio je više od dva miliona evra. Most na Ibru, magnetna rezonanca, skener, set za laparoskopsku hirurgiju, ultrazvučni aparati, ambulantna kola, vrtić na Beranovcu... njegove su zadužbine u Kraljevu.

Mala je naša nagrada za veliko delo Milomira Glavčića, ali na ovaj način izražavamo zahvalnost i divljenje, drugog načina nemamo.“

Ali, Glavčićevim dobročinstvima ni tu nije bio kraj. Osim što je danas donirao i sanitetsko vozilo za Službu hitne pomoći kraljevačkog Doma zdravlja, Glavčić je odlučio da dodatno nagradi i Tamaru Grujić (voditeljku emisije „Sa Tamarom u akciji“, kojoj je skupština grada Kraljeva dodelila Specijalnu nagradu za humanost koja nosi njegovo ime.

Obrazloženje Milomira Glavčića pročitao je dopisnik „Politike“ iz Kraljeva i Glavčićev čovek od poverenja Miroljub Dugalić:

Poštovani rukovodstvo grada Kraljeva, rukovodioci Raškog okruga, uvaženi i dragi gosti na tom skupu.

Počastvovan sam i zadovoljan što mi je danas, na Kraljevdan, Dan grada Kraljeva, dodeljena Oktobarska nagrada, jedno od najvećih priznanja grada slavljenika. Istovremeno, kao i uvek kad me neko hvali i daruje, ja se pitam da li sam to zaslužio? Ima li neko ko je po zaslugama ispred mene pa je zaboravljen i nepravedno izostavljen? Da budem jasniji, ako je ta nagrada došla zbog mog dobročinstva i pomoći Kraljevu i Srbiji, a verujem da jeste, onda bih ja i voleo jaču konkurenciju, Jer, nije dobro da se tako mali broj ljudi, posebno Srba, tu u Srbiji ili onih koji žive daleko od domovine, retko sećaju i malo pomažu rodni kraj, sugrađane, komšije, robinu... Ja to volim i srećan sam zbog toga, pomogao bih sve u Srbiji, naravno da ne mogu, jer svačiji džep, pa i moj, ima dno... 

Tako, hvala vama što moje višegodišnje humano davanje cenite i pamtite. Hvala vam i na uzdarju koje ide uz plaketu, a reč je o novcu. Ja bih, da se ne ljutite, taj dobijeni novac podelio na pet najboljih đaka u osnovnoj školi u Jošaničkoj Banji, za koju sam nedavno dao novac da se obnovi, a i sam je pohađao, takođe kao đak odličnjak, iako bosonog, dotrajale odeće i bez svojih knjiga. Biće, dakle, da taj moj dobitak bude dar njima kao podsticaj da nastave da uče i postanu bogati a dobri i humani ljudi.

Iz mog prethodno izrečenog mišljenja o potrebi pomaganja drugima već je jasno da pozdravljam odluku o dodeli nagrade koja nosi moje ime gospođi Tamari Grujić, čije je srce, kako sam doznao, tako veliko da sa svojim sardnicima sirotinji gradi nove i tople kuće diljem Srbije, pa i u tom kraju.

Čestitam i divim se Tamari, pa joj kao moj lični dar poklanjam još pet stotina evra!“. Umesto Tamare, priznanje grada Kraljeva i poklon Milomira Glavčića primio je njen suprug Vuk Đoković, a Tamara koja kod kuće gaji njihovu jednomesečnu kćerku Milicu zahvalila se svima koji dobra dela čine, pamte i nagrađuju.

 

Od danas – zvanje POČASNOG GRAĐANINA Kraljeva za 2019. godinu nosi Grk Marinos Ritsoudis (Ricudis), potporučnik grčke Ratne mornarice za ispoljenu hrabrost i ljubav prema srpskom narodu. On nije mogao da prisustvuje sednici, pa će mu nagrada biti uručena naknadno.

 On je odbio 18. aprila 1999. godine, u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju, naređenje svoje komande da sa bojnim brodom „Temistoklis“, čiji je bio kapetan, uplovi u vode Jadranskog mora i odatle ispaljuje smrtnosne rakete tipa „tomahavk“ na našu zemlju, već je okrenuo brod i ukotvio ga u Pirejsku luku. Na vojnom suđenju rekao je sudijama da „kao pravoslavac, nije mogao da učestvuje u napadu na bratski srpski narod...“ Osuđen je na više godina robije i odmah je ražalovan.

Dugo je odbijao da primi ikakvo priznanje iz Srbije, objašnjavajući da toga nije dostojan. Govorio je da „sve zaslužuje hrabri srpski narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse“, a da je on uradio ono što mu je savest nalagala. Ipak, prihvatio je Orden svetog cara Konstantina, koji mu je dodelila Srpska pravoslavna crkva. Tada je rekao: „Sve žrtve vašeg naroda, predanje, kultura... bilo je najznačajnije nadahnuće za mene...“

DIPLOMU ZASLUŽNE USTANOVE GRADA KRALJEVA ZA 2019. GODINU Skupština grada Kraljeva dodelila je DOMU ZDRAVLJA „KRALJEVO“ - za brigu o pacijentima, a nagradu je primila direktorka ustanove dr Mirjana Krčevinac.Dom zdravlja „Kraljevo“ broji osam zdravstvenih i tri nemedicinske službe. Više od 110.000 stanovnika na području našeg grada koristi usluge Doma, u 28 ambulanata, od kojih je najudaljenija na Rudnu. Tokom prošle godine u Domu zdravlja obavljeno je više od milion pregleda. U ovoj ustanovi zaposleno je 494 lekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja.

Ova ustanova, po svom kvalitetu, prepoznatljiva je u široj javnosti, akreditovana je na sedam godina. U Briselu joj je 2017. godine dodeljeno   priznanje Evropske referentne lokacije za inovacije u zdravstvu, a Sokratova akademija Oksfordskog univerziteta iz Londona nominovala je za najbolji menadžment u oblasti kojom se bavi.

Dom zdravlja „Kraljevo“ neprestano promoviše efektivne i pristupačne zdrvastvene programe, kako bi zadovoljio potrebe stanovništva za primarnom zdravstvenom zaštitom.

DIPLOMU ZASLUŽNE SPORTSKE ORGANIZACIJE ZA 2019. GODINU Skupština grada Kraljeva dodelila je KOŠARKAŠKOM KLUBU „SLOGA“ - za sportske rezultate u proteklim decenijama. Nagradu je primio predsednik Kluba Uroš Matić. Od osnivanja, pre tačno 70 godina, Košarkaški klub „Sloga“ beleži uspone i, ređe, padove, i svakako je jedan od najuspešnijih  košarkaških klubova u ovom delu Srbije, koji je svojevremeno vrhunio u elitnoj ligi nekadašnje Jugoslavije. Pred razigranim „Sloginim“ asovima na kolenima su bili igrači državnih i evropskih šampiona: „Crvene zvezde“, „Partizana“, „Jugoplastike“, „Zadra“... U „Slogi“ su ponikli ili stasali košarkaški asovi evropskog i svetskog formata kao što su Dragojlović, Simonović, Divac, Todorić, Arsić, Marković, Andrić, Mijajilović...

Vodili su ih i trenirali stručnjaci velike reputacije: Boža Maljković, Boško Domazet, Milovan Kime Bogojević, Mihajlo Miki Vuković... Grad Kraljevo se umnogome prepoznaje po ovim majstorima košarkaške igre. Oni su ljubiteljima sporta u Kraljevu proteklih decenija doneli nebrojene radosti. 

DIPLOMU ZASLUŽNE OBRAZOVNE USTANOVE ZA 2019. GODINU Skupština grada Kraljeva dodelila je OŠ „SVETOZAR MARKOVIĆ“ - za postignute rezultate u oblasti prosvete i obrazovanja.Diplomu je primila direktorka škole Dragana Lazović. OŠ „Svetozar Marković“ nedavno je obeležila šest decenija uspešnog rada. NJeni učenici su se afirmisali u raznim oblastima stvaralaštva, društvenog i naučnog angažmana u zemlji i inostranstvu. Danas školu pohađa 900 učenika. Reč je o savremenoj prosvetnoj ustanovi koja svojom efikasnom organizacijom, negovanjem timskog rada, razvijanjem otvorenosti, uvažavanjem različitosti i osetljivosti za inkluzivnost u nastavi, obezebeđuje i unapređuje uslove za ostavarivanje kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja.

Škola je prepoznatljiva po rezultatima na učeničkim takmičenjima različitih vrsta i nivoa - školskih, opštinskih, okružnih, republičkih... Kao rezultat mnogobrojnih aktivnosti, Škola je dobila Sertifikat „Škola nez nasilja“ – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu, koji obuhvata sve zaposlene, učenike, roditelje, institucije i pojedince iz okruženja, čije angažovanje može doprineti uspešnijem ostvarenju postavljenih programskih zadataka. 

DIPLOMU ZASLUŽNOG UDRUŽENJA GRAĐANA ZA 2019. GODINU Skupština grada Kraljeva dodelila je UDRUŽENJU INŽENJERA I TEHNIČARA „DOBRIVOJE BOŽIĆ“ - za razvoj tehnike i podsticaj pronalazaštva. U ime Udruženja, diplomu je primio predsednik Nenad Nerić. Udruženje inženjera i tehničara „Dobrivoje Božić“ iz Kraljeva, osnovano daleke 1953. godine, jedna je od najstarijih stručnih organizacija u našoj sredini. Osnovne aktivnosti udruženja su širenje tehničke i informatičke klulture i obrazovanja među mladima. Dobitnik je brojnih prizanja u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji, kasnije u Srbiji i Crnoj Gori.

Više puta je nagrađivano kao najbolja inženjersko-tehničarska organizacija, a pre četiri godine je dobitnik priznanja za najbolju inženjersko-tehničarsku publikaciju – povodom izdanja zbornika radova i organizacije nacionalnog naučnog skupa „Inženjer Dobrivoje S. Božić – izumitelj savremenog sistema kočenja vozova“, održanog na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Organizator je brojnih izložbi o znamenitim izumiteljima i naučnicima, kao što su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Dobrivoje Božić. 

DIPLOMU ZASLUŽNOG UDRUŽENJA GRAĐANA ZA 2019. GODINU Skupština grada Kraljeva dodelila je DRUŠTVU ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST - za očuvanje i negovanje srpskog jezika i književnosti.U ime Društva, diplomu će primiti predsednik Ana Milunović. Društvo za srpski jezik i književnost, nevladino, neprofitno strukovno udruženje, osnovano je 2012. godine, i u ovoj oblasti postiže zavidne rezultate. Cilj Društva je okupljanje nastavnika srpskog jezika i književnosti u svim školama u Kraljevu, kao i naučnika i stručnjaka iz ovih oblasti, zatim zainteresovanih pojedinaca koji se bave naukom o jeziku i književnosti i nastavom te grupe školskih predmeta, kao i svih onih koji se interesuju za unapređenje jezičke i književne kulture... Društvo je uspostavilo sradnju sa srodnim udruženjima iz Republike Srpske i organizovalo brojne programe. U okviru manifestacije Svetosavski dani, bavi se temama iz oblasti jezičke kulture i pismenosti Da je Vuk danas živ, Krunisani grad – 135 godina imena Kraljevo, Sto petnaest godina od osnivanja putujećeg pozorišta „Sloga“...

Pod pokroviteljstvom Podružnice društva za srpski jezik i književnost Kraljevo održano je i više akreditovanih seminara. Društvo prati realizaciju tri školaska takmičenja – takmičenje iz jezika i jezičke kulture, Književnu olimpijadu za učenike osnovnih i srednjih škola i takmičenje recitatora. 

Nagrađenima su priznanja i nagrade uručili gradonačelnik Kraljeva i predsednik gradske skupštine Nenad Marković. U svom opsežnom govoru, koji je prethodio dodeli priznanja, dr Predrag Terzić govorio je o investicijama i radu gradske vlasti između dva Kraljevdana. 

- Ovo je dan kada govorimo šta su naši uspesi i šta ćemo uraditi u narednih godinu dana - rekao je, govoreći opširno o svemu što je u Kraljevu rađeno tokom proteklih 365 dana, od rekonstrukcije Trga srpskih ratnika i popularnog "Milutina", početku izgradnje stanova za snage bezbednosti u Voćarevim livadama, dve strane fabrike, rekonstrukciji zdravstvenih objekata i puta ka Goču, aerodromu "Morava", projektu video nadzora na saobraćajnicama, infrastrukturnom opremanju industrijske zone "Magnohrom", rekonstrukciji pijace, poljoprivredi, projektu ekonomskog osnaživanja žena sa sela, najavljenoj izgradnji nove škole "Sveti Sava" i radovima na tri srednje škole, o saniranju posledica poplava, posetama zvaničnika, kulturnim i sportskim aktivnostima, o budžetu od četiri milijarde dinara i zvaničnom padu nezaposlenih na evidenciji tržišta rada u Kraljevu.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments