Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

26. oktobar 2019.

Budimo realni: svako ko je, bar malo, učestvovao u javnom životu, poznaje lično, bar petoricu onih koji se nalaze na javnim funkcijama, a fakultet su videli koliko i svinja nebo

Javnost se već pet godina bavi pojedinačnim slučajem spornog doktorata aktuelnog ministra finansija. Rezultat, u krajnjem slučaju, može biti poništavanje jednog doktorata (samo jednog) i eventualna ostavka ministra (samo jednog) ili, narodski rečeno: "jedan se oteg’o, drugi se proteg’o". Ovo drugo, mislim na "ostavku" isključujem kao mogućnost, jer je već, sa najvišeg mesta, stigla "obavjest" da se ministar može biti i sa osnovnom školom (dakle: sve drugo mu je čist višak). Kako sada stvari stoje i ovo „prvo“, dakle, osporavanje doktorata, sasvim je neizvesno.

Šta je rešenje!? Rešenje, kao i uvek, mora biti sistemsko, dakle, donošenje zakona o preispitivanju diploma, doktorata, u javnom sektoru, sa razumnim rokom od tri dana, u okviru koga svi plagijatori mogu da napuste radna mestra, bez pravnih posledica. Nadalje, preti zatvorska kazna od, recimo, pet godina zatvora, za svaki slučaj kupovine diplome, doktorata, master diplome i sl. Nakon što bi sudska praksa evidentirala bar dva slučaja pravosnažne presude (dva "apsa"), nastao bi opšti stampedo kadrova iz policije, pravosuđa, prosvete, javnog sektora, sa univerziteta.

Budimo realni: svako, ko je bar malo, učestvovao u javnom životu, poznaje lično, bar petoricu onih koji se nalaze na javnim funkcijama, a fakultet su videli koliko i svinja nebo. Zar se, posle svega navedenog, čudite kada pročitate da postoji trend pada Beogradskog univerizeta na svim listama!? (P.S. Tek da podsetim da je siroma’ Nikola Tesla dogurao samo do ranga više školice).

Dakle, sve zavisi od države koju ili imate, ili nemate. U Finskoj ne postoje (zakonom je zabranjeno) osnivanje privatnih univerziteta, fakulteta ili škola, jer država obrazovanje mladih tretira kao posao od prioritetnog, državnog, dakle nacionalnog značaja. Zato je država ta koja ne dozvoljava devastiranje obrazovanja, kao delatnosti od posebnog značaja. Kod nas je dozvoljeno formiranje fakulteta, čak i po privatnim kućama (slučaj nekih gradova u Raškoj oblasti), gde "student" ulazi na kapiju, vodi računa da ga ne ujede kuče i kad izađe, "diplomirao je". Ko "predaje" na takvim fakultetima!? Odgovor je, uglavnom, isti : tezgaroši sa državnih fakulteta, koji "praksu" sa svojih „tezgi“ prenose i na državne fakultete.

Tek da podsetim: u indeksu famoznog "BK univerziteta" bila je udenuta slika (zaštitni znak) Janićija i Danice Karić (polupismeni roditelji, ne mnogo pismenijih, kosovarskih tajkuna) - nije tu bila slika ni Mihajla Pupina, ni Nikole Tesle ili Dositeja Obradovića - naravno svaka slika, pa i njihova je suvišn !? A onda je praksa kupovine diploma  preneta i na državne fakultete (afera "Indeks") uz konstataciju jednog od ključnih aktera, koji se po kafanama, kažu, hvalio da mu niko ne može ništa, jer, citiram: "nema tog SUP-a ili suda u kome nije prodao bar dve diplome" - završen citat. Naravno, šlag na tortu je famozna diploma bivšeg predsednika države (zna šta je „završio“, ali se ne seća „smera“), nakon čega je stvar preneta u sferu "običajnog prava" sa argumentacijom: "Ako može predsednik države, što ne bih mogao i ja?!" - završen citat jednog, još uvek aktuelnog, direktora javnog preduzeća.

I onda dolazimo do, upravo aktuelne, formulacije nekakve komisije Fakulteta organizacionih nauka, u kojoj se konstatuje da ministrov doktorat nije plagijat, već da je u pitanju „deficit akademske čestitosti !? Ili - u „slobodnijem prevodu“: mlada je nevina, jer je utvrđeno da je, samo sedam odsto trudna!?

Naravno, ovu komisiju čine „uvaženi“ profesori. Do tog „zvanja“ se i u ranijim periodima, dolazilo u oštroj konkurenciji sa likovima koji nisu bili baš podobni.

Onda sledi i pitanje: možete li da zamislite situaciju u kojoj bi neko iz te komisije, izgovorio onu čuvenu rečenicu: „Pucajte , ja i sada držim čas!!!“. Formilacija bi, garant, bila, bitno drugačija: „Pucajte, ali ja bih da izmaknem svoju guzicu“.

I da završim sa nedavnom konstatacijom aktuelnog ministra prosvete: „Prosveta je za vrlo MALO VREME, doživela prEcvat“- završen citat, Dnevnik RTS-a, pre par sedmica, u pola osam uveče. NO COMMENT!

Rade Velizarov Erac

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Čitalac

    Gost - Čitalac

    Rade Erac je umislio da je mnooogo pametan, pa citira ministra sa podsmehom, naglasivši slovo E u reči precvat. Erac, očigledno, ne zna da je taj izraz apsolutno ispravan i tačan i, u prenosnom smislu, znači mnogo više od uspeha. 
    Ceo tekst je, inače, kombinacija boze i vrućeg špricera.
    • Ime: Čitalac