Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

1. novembar 2019.

Pitali smo matičare: da li se pomerila starosna granica za sklapanje braka, koliko ima nevesta koje zadrže devojačko prezime, otkazuju li se venčanja u poslednji čas, jesu li razvodi u Kraljevu sada češći i kakve zgode i nezgode se dugo pamte?

Iako se smatra da se starosna granica, kada je u pitanju sklapanje braka u Srbiji pomerila, statistika Matične službe u Kraljevu govori drugačije. Više od 80 odsto parova venčanih u toku ove godine ima izmedju 20 i 30 godina.

- U prethodnoj godini, skoro 80 procenata bili su mladenci rođeni između 1990. i 2000. godine. Naravno da nije retkost da venčavamo i mladence od 40 i kusur godina, ali i dalje većina budućih supružnika ima 20 do 30 godina, što je bio neki prosek i ranijih godina - ističe Marinko Savić, glavnim matičar Matične službe u Kraljevu.

U 80 odsto slučajeva nevesta uzima mladoženjino prezime, 10 procenata zadržava devojačko, a  preostalih 10 procenata, na svoje devojačko prezime, dodaje muževljevo.

Prema Savićevim rečima, situacije kada nevesta zadržava prezime, i dalje su vrlo neprijatne, pogotovo u tradicionalnim porodicama.

- Dešavalo  se da se pre zaključenja braka mladenci dogovore da mlada uzme mladoženjenino prezime. Međutim,događalo se da, u poslednji čas, na opšte iznenađenje zvanica, neka mlada promeni mišljenje. U tim situacijama  u sali nastaje muk, uz vidno zaprepašćenje i negodovanje mladoženjine porodice, pogoto ako je u pitanju tradicionalna seoska porodica. Imao sam nekoliko slučaja kada je mladoženja uzeo mladino prezime, međutim, tada nije bilo negodovanja, jer se podrazumevalo da je dobijanje papira razlog - pojašnjava Savić.

Kraljevački mladenci u sve većem broju venčanja otkazuju u poslednji čas, a nije retkost da se mladenci ne pojave u sali, iako je sve već ugovoreno. Nekada se to izuzetno retko dešavalo, a današnji mladenci, kako tvrdi Savić, previše olako shvataju instituciju braka.

- Nikada neću da zaboravim situaciju od pre pet-šest meseci, kada smo došli u restoran, a tamo nismo zatekli mladence, koji su prethodno uredno platili taksu od 6.000, unajmili fotografa i pozvali goste. Vlasnik restorana je bio očajan, jer je tog dana bio u minusu najmanje 1.000 evra - navodi matičar.

Ipak, da ima i lepih, toplih primera, matičare je na terenu nedavno uverila nesvakidašnja priča dvoje Kraljevčana, koji su pokazali da je prava ljubav jača od bolesti. Oni su tražili da se venčaju u stanu, što je u početku zbunilo matičare.

- Bilo je raznih zahteva, ali nijedan par do tada se nije venčao u stanu. U početku smo bili malo zbunjeni, ali posle smo shvatili da je jedan od supružnika teško bolestan i da bi bilo rizično po njegovo zdravlje da ga dovedu u zgradu Gradsje uprave. Uz odobrenje rukovodioca venčanje je održalo u njihovom stanu, što je za sve nas bilo izuzetno emotivno, a sreću na njihovim licima teško je opisati - priseća se Savć.

Prema njegovim rečima, iako retka, posebno su zanimljiva venčanja gde su supružnici u poznim godinama.

- Najstariji par venčali smo prošle godine. Mladoženja  je bio 1936. godište, a mlada 1947. Oboje su imali brakove iza sebe, a imali su tremu kao tinejdžeri. Kada su u pitanju stariji supružnici, često nam otkriju da su konačno dobili priliku da budu sa svojom  ljubavi iz mladosti - ističe Marinko.

Ekstremne razlike u godinama između supružnika su sve učestalije, a sve je više i brakova gde je žena poprilično starija od muškarca. U skoro trećini sklopljenih brakova, žena je više od sedam godina starija od muškarca.

U odnosu na pre pet godina, u Kraljevu sada ima oko 15 odsto više razvoda, a sve je veći broj onih koji se razvode u kasnim četrdesetim, pedesetim, pa i šezdesetim godinama, iako su nekoliko decenija  bili u braku.

Ono što nas je iznenadilo jeste i podatak da se desetak parova godišnje, nakon nekoliko decenija od razvoda, ponovo odluči za brak sa istim partnerom.

- Desetak parova godišnje se ponovo venča sa supružnikom sa kojim se razveo pre deset, dvadeset ili trideset godina. Neki u međuvremenu nisu imali druge partnere, a neki su imali i duge brakove u međuvremenu. Uglavnom kažu da je došlo da nekog prezasićenja, da im nije išlo, ali da su vremenom shvatili da ne mogu jedno bez drugog i da je to ono „pravo" - naglašava Savić.

                        Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments