Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. novembar 2019.

Posao naziva do sada bezimenih ulica u Kraljevu urbanisti su obavili za pohvalu, ali se pri kraju isprečila nesloga oko Omladinske ulice kojoj neki hoće, a neki neće da vrate kraljevsko ime 

Čitava priča i zbrka oko Omladinske, centralne gradske ulice u Kraljevu, podseća nas na naše sklonosti da se ovde istorija olako piše i briše. Tako se, a ne samo u Kraljevu, nazivi ulica, pa i naselja, menjaju uglavnom uz svojevrsnu lustraciju ličnosti, prema čijim su ih imenima nazvali. Primer je za to Kraljevo, podsećamo se na priču, sada počivšeg Dragoljuba Nerića, koji je rođen u ovom gradu, preciznije u prigradskom naselju Jovac. On je početkom 1949. godine otišao u vojsku iz Kraljeva u Foču. Po završeku obuke njega, dakle Kraljevčanina, upitali su, ne znajući da je Kraljevo u međuvremenu promenilo ime, da li se slaže sa prekomandom u Rankovićevo. Nije se mladi vojnik dao zbuniti, pristao je uz dobro odglumljeno negodovanje da mu je baš daleko. Tako je na odsluženje ostatka vojnog roka stigao u Rankovićevo, u naselje Ribnicu, u kasarnu odakle je pešice ili još brže biciklom, začas odlazio kući. Kad je vojsku odslužio, skućio se i oženio u Kraljevu, a da mesto stanovanja nije menjao, menjalo se samo ime grada na Ibru.

Na to liči i sadašnja polemika i proces odlučivanja o nazivu jedne od centralnih ulica u Kraljevu – Omladinske. Nevolja je u tome što ona nije uvek nosila to ime, nego se sve do pre Drugog svetskog rata zvala po imenu kuma grada - kralja Milana Obrenovića. Jer, poznato je da je pomenuti srpski vladar ,19. aprila 1882. godine, prihvatio molbu tadašnjih Karanovčana da se to „tursko ime grada promenu u kraljevsko“:

Vaš kralj, vaš kum hoće da vas pozravi rečima i imenom, koje odgovara današnjim zemaljskim okolnostima – Kraljevo“.

No, tako se ovo naselje nazivalo sve do polovine 1949. godine od kada, u narednih šest godina nosi ime Rankovićevo, a od 1954. godine - opet Kraljevo.

Hteli su Kraljevčani da kumu vrate i ulicu, ali to ne ide „glatko“, čak ni u današnje vreme. Naime, još pre deceniju i po, grupa Kraljevčana podnela je zahtev da se promeni ime Omladinske ulice i vrati stari naziv - Ulica kralja Milana. Procedura je tada započeta i nije dovršena tako što je nadležna opštinska komisija predlog usvojila, ali o tome nije raspravljala opštinska skupština i nije pribavljena saglasnost nadležnog ministarstva. No, nekako je ta odluka komisije kao gotova stvar dostavljena mnogim nadleštvima, preduzećima, proširila se u javnosti i sada pojednicima, čak i sa adrese državnih organa, pošta stiže na jednu ili drugu adresu, na Omladinsku ili Ulicu kralja Milana. Zato je tu zavrzlamu, opet grupa građana, među kojima su bili neki i od ranije, želela da razreši, ali su odbornici skuštine bili uzdržani.

Neki, uglavnom mlađi, bi da ostane Omladinska u kojoj su, tvrde, odrasli ili kao momci „korzirali“. Neki od njih svoj stav podupiru i pričom o tome da je kum kralj Milan imao i neke ne baš kraljevske manire, jer je „pored vlasti voleo i sve što je ljudsko, bahato trošio narodne pare, voleo boemski život, žene, a zbog ljubavi bio spreman i da se prestola odrekne; čak je, navodno, zavodio i majku Vinstona Čerčila...“

Za taj predlog nisu ni svi odbornici vladajuće većine, čiji su stožer naprednjaci, bez obzira što je kralj Milan, u svoje vreme, podržavao tadašnje naprednjeke, naročito u ondašnjoj svađi sa radikalima. Nije na bitnu promenu stava „protiv“ uticala ni priča sadašnjeg gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića da je „kum Kraljeva nezavisnu državu Srbiju podigao na nivo kraljevine, osnovao stajaću vojsku, Srpsku kraljevsku akademiju, Narodnu banku, postavio temelje Narodnog pozorišta, omogućio rad političkih partija, doneo slobodoumni zakon o štampi...i još puno toga, čime je „kumovao“ u Srbiji, a ne samo našem gradu“.

U svemu tome nije lako ni predsedniku gradske skupštine Nenadu Marković koji kaže.

- Ne znam i nisu bitne te, navodne, mane kuma. Znam, da je bio moderan, lep...da je tako menjao i politički život u Srbiji. A, dilema je da li da ulicu opet nazovemo njegovim imenom i zbog mogućih troskova, oko promene dokumenata, građana koji tamo žive. Takođe, tu počast još nismo dodelili ni svim poginuli borcima u minulim ratovima na prostoru bivše SFRJ. Uglavnom, postoje i neki nevanični predlozi za kompromis u smislu „Ulica kralja Milana, bivša Omladinska“. Ili, da se njegovim imenom nazove jedan od trgova u Kraljevu... – kaže Marković.

Na pomenuti kompromis čeka i dovršetak posla oko naziva za više od dve hiljade ulica na području grada Kraljeva. Taj posao do sada su, shodno uredbi Vlade Srbije o adresnom registru, za pohvalu uradili kraljevački urbanisti i samo ostaje da se postave table. Ali, pre toga, i rešenje: da li je kum dugme ili  -i grad i ulica...

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments