Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. novembar 2019.

Jedan Kraljevčanin pozvao je svojom akcijom sve nas na dobra dela zato što smatra da svako ima načina da pomogne onima kojima je u životu teže; mi ostali treba da pomognemo da ova divna priča, ostavljajući tragove dobrote - zaživi

Kakvi budemo danas, bićemo doveka“, „Život je lep“ i „Ono što radimo u životu – odjekuje u večnosti“, poruke su koje je uz „KUKE DOBROTE“ na tri stabla u centru Kraljeva pre dve večeri ostavio naš skromni sugrađanin Nikola Božović. "Kuke dobrote" za sada se nalaze na tri lokacije: u parku kod nekadašnjeg Doma društvenih organizacija (pored starog, bočnog ulaza u ovu zgradu, na stablu koje gleda na delje igralište), u parku kod železničke stanice i u parku kod Duhovnog centra. Njihova namena, objasnio je Nikola u objavi na jednoj od društvenih mreža, jeste da svakog dana oni koji su u prilici okače kesu sa hlebom, nekom čašom jogurta ili mleka, nekom voćkom, ili možda i odećom koja bi beskućnicima ili onima kojima je topla odeća potrebna, bila spas od predstojeće zime. I Nikola je okačio kese sa dobro očuvanim duksevima, pozivajući sugrađanke i sugrađane da i sami na taj način nepoznatim ljudima poklone „jaknu, kapu, rukavice, nešto što nekog može ugrejati u ovim hladnim danima, možda i neku kesicu čaja, malo kafe, sve što živom čoveku treba“:

Neka svako od nas ostavi ponešto, značiće, širite, neka se zna da nismo sebicčni, neka svako ostavi parčence svog srca... Hajde da uradimo nešt time što ćemo nekog obradovati, nasmejati, nahraniti ili utopliti“, poručio je Nikola.

Pogledajte kadrove:

Potražili smo ga sa željom da sa njim popričamo o ovoj plemenitoj akciji, jer -  iako kuke dobrote širom Balkana nisu nepoznanica, on je taj koji ih je u Kraljevu postavio i u celu priču utkao lepe, životne poruke. Rekao je da o sebi ne želi puno da priča, zato što smatra da nije uradio ništa što svako drugi ne bi mogao da uradi, ali je rado sa nama podelio taj osećaj da je dugo razmisljao kako da malo pokrene ljude:

- Želeo sam da uradimo nešto dobro i korisno, jedni za druge, jer samo zajedničkim snagama mozemo da ostvarimo dobro. Nije mi trebalo dugo, u dva dana sam uradio sve što sam do tada zamislio, a što se poruka tiče, volim dobre citate sa jakom porukom, zato što uvek mogu da donesu dobru inspiraciju -  kaže naš sagovornik.

Na pitanje verujete li da će ideja i u Kraljevu zaživeti, odnosno, hoće li je gradjani Kraljeva, osim što su na društvenim mrežama idejom oduševljeni, podržati i na konkretan način,  Nikola odgovara da bi ga iskreno radovalo da ideja zaživi:

- Naši sugrađani i sugrađanke ideju su prihvatili na društvenim mrežama i sve već ide u nekom pozitivnom smeru. Moramo da nateramo ljude da otvore oči. Siguran sam da svako od nas ima komad garderobe koji ne nosi. Ili - ako krenete da kupite hleb, zašto ne biste kupili jedan više i okačili u kesi na kuku dobrote? Ili, recimo, čašu jogurta, dve jabuke, bilo šta.... Možda će tu čašu jogurta uzeti neki školarac kome roditelji nisu imali da daju novac za užinu. Ima jedna stara priča o unuku koji pita dedu šta je to život? Deda odgovara da je to večita borba između dva vuka (od kojih jedan predstavlja dobro, a drugi zlo) koji žive u čoveku i stalno se bore, iz dana u dan vode strahovite bitke jedan protiv drugog. Na unukovo pitanje koji od vukova pobeđuje, deda odgovara: „Onaj kojeg hraniš!“ Tako bih i ja zamolio drage sugradjane da hranimo dobrog vuka i dobrotu,  zato što samo zajedno možemo mnogo da uradimo i pobedimo.

Nikoli, saznajemo ovo nije prva akcija kojom pokazuje da misli na ljude i želi da kao čovek ostavi svoj trag. Mi svakog dana, smatra on, ostavljamo tragove:

- U tim tragovima voleo bih da se ogledaju naši potomci i neke nove generacije: ako su ti tragovi dobri da nastave sledeći ih, ako su loši - da ne čine iste greske. U tom jednom tragu izdvojio bih svoju suprugu Dijanu, jer smo zajedno, tokom priprema za naše venčanje pre dve godine došli na ideju da napravimo KUTIJU DOBROTE. Zamolili smo svakog gosta da u tu kutiju ostavi koliko može. Sakupili smo novac koji smo poslali jednoj hrabroj majci čiji sin nije mogao da nastavi život bez aparata za kiseonik i našem prijatelju i sugradjaninu Goranu Marinkoviću, koji vodi brigu o napuštenim životinjama, svakodnevno ih spasavajući od gladi ili lošeg vremena. Postoji još mnogo ideja, ali bih dodao da treba da postoji vaspitanje da se iz kuće ponese želja da se čini dobro, da roditelji uče dobru svoju decu, da to postane svakodnevnica. U moru drugih, pozdravljam i one divne primera kada su djaci skupljali novac za bolesne drugare.

Nikola najavljuje da će, osim na pomenute tri lokacije, kuke dobrote uskoro dobiti i Dositejeva ulica (kod Hrama spaljivanja moštju Svetog Save) i naselje Higijenski zavod, a da će osluškivati i predloge za sve sledeće lokacije u gradu kako bi mogao da zaokrući ovu lepu priču.

- Ne znam da li u Kraljevu, kao u Beogradu, postoji nešto poput svratišta za ljude koji nemaju krov nad glavom. Voleo bih, eto, da se sam grad Kraljevo, možda, uključi i , ako je to izvodljivo, omogući bar jednu prostoriju u koju bi ljudi mogli da svrate na čaj i kafu, možda i na neki obrok, da se malo ugreju. Idu hladni dani, značiće im da dobiju neku voćku, da se druže sa sugradjanima, da čujemo njihpve price i pomognemo gde možemo i koliko možemo. Bilo bi lepo da da se akciji, možda, priključe i privatne firme (koje to mogu) nekim donacijama. Zato je ovo apel za sve, jer naše malo će ljudima kojima pomoć treba značiti puno. Ako jedan osmeh vraimo na njihovo lice – smatraću da smo svi uspeli, jer čineci za njih, mnogo činimo i za sebe – završava Nikola.

Tek na kraju našeg razgovora od Nikole saznajem da je i sam nezaposlen, kao i njegova supruga sa kojom je prošle godine dobio sina. Nije im lako, i sami se snalaze kako najbolje umeju. Žele da veruju da će biti bolje, ali dobro znaju kako nije dovoljno da su samo neki dobri. I sve ostale treba učiniti takvima, iako je, kaže jedna srpska izreka, ljudima ponekad često teže objasniti naša dobra dela, nego grehe. A život je, zaista, lep!

            M. M. D

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - 65

  Gost - 65

  Bravo 
  • Ime: 65
 • Gost - Mirjana

  Gost - Mirjana

  Ne sme tako da se razmišlja. Takvo razmišljanje znači ne biti human. Šta to znači "ideja je dobra",ako se ne realizuje.
  Neka i do malo ugroženih dodje pomoć,dobro je.
  • Ime: Mirjana
 • Gost - Tanja

  Gost - Tanja

  Nazalost,onima kojima je to potrebno,bice ih sramota da ih neko vidi da to uzimaju. A onima kojima to ne treba ce to unistiti. Ali he ideja odlicna
  • Ime: Tanja