Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

1. decembar 2019.

Drveni most dužine sedam metara, važan planinarima koji pešače do Stolova, najvećim delom napravila su dvojica planinara iz Kraljeva; oni zajedno imaju 155 godina, a rado bi, kažu, popravili i most koji vodi do Magliča, samo da im dozvole

Mnogi od nas samo čežnjivo gledaju slike koje, posle uživanja na osvojenimplaninskim vrhovima postavljaju zaljubljenici u prirodu, ali - planinari najbolje znaju koliko pešačenje kroz šumu čisti um, telo i dušu. Valjda zato, tako očišćeni iznutra, oni često razmišljaju kako da olakšaju drugima planinarske pohode. Najsvežiji primer građanskog aktivizma, priča je o drvenom mostu koji su, ispod srednjovekovnog utvrđenja Maglič, na rečici Maglašnici, po ideji Branislava Binića, napravili – mnogim planinarima znani Bine, Milan Milunović poznatiji kao Minja  i Miloš Nedeljković.

Do sada se na Stolove nije moglo stazom Klečak, jer se u samom startu zemljište planinarima „oburvavalo“ ispod nogu, a na drugom, stenskom delu, klizavava kosina onemogućavala je penjanje. Bine je, prateći tragove divljači i stoke (koje na planini Stolovi više i nema), odlučio da planinarima olakša put pravljenjem mosta. Maglašnica je rečica koja nabuja od svake kiše, pa je planinarima onemogućavala da je, kad se to dogodi, pređu i krenu na uspon na Stolove.

Pogledajte reportažu:           

- Bilo je potrebno obezbediti prelaz i kad je reka velika, jer – kad je mala, može da je pređe svako. Bine je procenio da je najbezbednije most napraviti na ovom mestu. Lepo je sve zamislio, ali nije možda zamišljao da će ga graditi dva starca koji zajedno imaju 155 godina – smešeći se, ali ponosno za portal Krug govori Minja koji ima 71, dok Bine ima 84 godine.

Bine koji nikako nije želeo susret sa nvibarima i Minja želeli su da pomenemo baš sve koji su im pomagali. Miloš Nedeljković aktivno je, kažu, učestvovao u bušenju rupa i sečenju materijala, a da materijal prevezu i prenesu ga preko Ibra pomogli su i zaljubljenici u prirodu: Branislav Cvijanović, Ratko Komatina, Goran Pajović, Dejan Lazić i Miloš Vidojević. Sve je preneto na leđima, a bio je to, kako Minja kaže „magareći transport“.

Most je raspona sedam metara na tri osnovne grede 12 puta 14 centimetara i izuzetno je stabilan. Upozorenje da je potrebno da po jeda planinar prelazi most stavljeno je, kažu, iz čiste predostrožnosti, iako most može da podnese težinu 15 do 20 osoba.

- Nadam se da će preko ovog mosta prelaziti na hiljade planinara i da će ih čak i zimus, kad su najteži sulovi za planinarenje, biti više od 500. Zimske ture su veoma interesantne i sve češće, a leti će biti i amatera-planinara, ali i ljubitelja prirode koji će dolaziti da pešače ovom stazom – ističe Minja, srećan što je baš u tom trenutku ugledao ekipu ljubitelja prirode koji su došli da se popnu na Maglič, a usput se prošetali do drvenog mosta.

Marija Kocić i Dejan Janković iz Ivanjice kažu da im je izlet do srednjovekovnog utvrđenja bio predivan i da im je drago što postoje pokušaji da se, i na ovaj način, prelepa priroda koju imamo, približi namernicima.

Građa od kojeg je most pravljen kupljena je na Rudnu sredstvima planinarsko-alpinističkog kluba „Kraljevo“.

- Izuzev same cene materijala, drugih troškova nije bilo. Bila su to samo naša dva radna dana: jednog smo sve pripremili, drugog postavili grede, popločali i završili most. Kamo sreće kada bismo i most na Ibru podno Magliča smeli sami da popravimo, ali se plašimo da bi zbog toga mogli i krivično da nas gone. A most je potkopan, jer je u junskim poplavama neki trupac udario u stub i pomerio konstrukciju za ceo metar. Taj stub može da se vrati nazad, ne treba više od dve-tri dnevnice za majstore. Nadležni ne bi smeli da potpišu sigurnost tako popravljenog mosta. Mi to znamo, ali smatramo da most treba popraviti. Neka ostane na njemu istaknuta zabrana, važno je da po ljude koji prelaze bude bezbedniji. Nas nekolicina rad bismo ga volonterski popravili, međutim, nema igre sa zakonom – poručuje ovaj zaljubljenik u prirodu.

Dok priroda radi svoje, ono što misle da je najbolje – rade i ljudi koji žele sebi i drugima da ulepšaju dane i život. Minja ističe da je planinar Bine sam prosekao 420 kilometara planinarskih staza, a 100 kilometara sam održava u funkciji. Ostali se trude da na svakom koraku te staze zanavljaju: sklanjaju kamenje sa puta, seku mladice drveća koje su na putu, krče kupine.

- Tako šaljemo poruku da, ako u životu možeš da pomogneš drugima i sebi, da uradiš neko dobro delo – uradi ga, ako nije skupo ni teško. Pravljenje ovog mosta trajalo je naša dva dana. Dva dana u životu nisu mnogo – govori Minja dok nam pokazuje vir na Maglašnici na koji leti dovodi svog unuka na kupanje. Ima, kaže, poskoka u blizini, ali – niti zmije diraju njih, njiti oni zmije.

U druženju sa ljudima od kojih možete mnoge stvari da naučite, shvatate da se neke stvari najbrže rade - polako. I da, kad ima volje, ima i načina. Puno malih ljudi, koji na puno mesta naprave puno malih koraka, ne zaboravite - zaista mogu da promene svet. Bine, Minja i svi oni koji su im u ovom lepo naumu pokazali - to su nam – i dokazali.

                         M. M. D.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Bine i Minja dve legende!!! Sve najbolje dobri ljudi

  Gost - Bine i Minja dve legende!!! Sve najbolje dobri ljudi

  BIU
  • Ime: Bine i Minja dve legende!!! Sve najbolje dobri ljudi
 • Gost - Milan- Minja Milunovic

  Gost - Milan- Minja Milunovic

  POTTALU KRUG ZAHVALJUJEM STO OBJEKTIVNO PRENOSE STANJE SA TERENA BEZ POLITIZACIJE I SMINKANJA I ZELIM DA SVAKODNEVNO IMAJU PUNE RUKE OVAKVOG DRUSTVENO KORISNOG POSLA . JOS JEDNOM HVALA.
  • Ime: Milan- Minja Milunovic
 • Gost - Milan- Minja Milunovic

  Gost - Milan- Minja Milunovic

  O Ovoj objavi koja se meni svidja sud neka daju drugi.
  • Ime: Milan- Minja Milunovic