Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. februar 2020.

U prethodnoj školskoj godini prvi razred u Kraljevu je upisalo 815 đaka, što je za 180 prvaka manje, u odnosu na, recimo 2017. godinu, kada je u prvi razred krenulo 995 mališana

Prema statistici, kao i u većini gradova u Srbiji, đaka prvaka na teritoriji grada Kraljeva, nažalost, sve je manje. U prethodnoj školskoj godini, prvi razred je upisalo 815 đaka, što je za 180 prvaka manje, u odnosu na, recimo, 2017. godinu, kada je u prvi razred krenulo 995 mališana.

Prema rečima Biljane Stojanović, pravnice u Interresornoj komisiji za učenička i studentska pitanja Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, situacija je posebno alarmantna, kada  se uzme u obzir da je pre manje od jedne decenije, u prvi razred standardno polazilo više od 1.000 najmađih Kraljevčana.

- Na teritoriji grada Kraljeva, ali i prigradskih naselja, broj evidentiranih đaka prvaka je sve manji. Kada sam počinjala da radim ovaj posao, pre skoro 10 godina, imali smo više od 1.000 evidentiranih đaka prvaka, a i tada se govorilo da se broj prvaka smanjuje. Sadašnji broj je zaista zabrinjavajući - smatra  Stojanović.

Osim tendencije pada broja đaka prvaka, u Kraljevu je, poslednjih godina takođe, sve prisutnija želja roditelja da dete upišu u školu kojoj teritorijalno ne pripada. Roditelj može da ostvari ovaj zahtev, jedino ukoliko željena škola ima dovoljno kapaciteta, jer su prioritet ona deca sa područja koje obuhvata škola.

- Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na osnovu pismenog zahteva  roditelja u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim mogućnostima. Zakonski, škola je dužna da upiše prvenstveno decu koja joj teritorijalno pripadaju. Postoji odluka na nivou grada u kojoj je propisano koje ulice i zgrade gravitiraju određenoj školi – pojašnjava naša sagovornica.

Ova tendencija, kaže, posebno je izražena u prigradskim i seoskim naseljima, kada roditelji iz različitiih razloga, žele da im dete pohađa gradsku školu. Ipak, najčešći razlog je priroda posla roditelja:

- Većina roditelja radi u gradu, pa im je zgodnije da, kada krenu na posao ostave dete u školi i koriste usluge dnevnog boravka, a na kraju radnog vremena – „pokupe“ dete iz škole. Nije tajna da je, godinama unazad, najveće interesovanje za škole u centralnom gradskom jezgru.

                      Jovana Ristić

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Gokčanac

    Gost - Gokčanac

    I to, naravno, nikog nije briga! Činovništvu su usta puna standarda, uspaha... Decu nam ugnjaviše preopširnim programima, prinuđena su da "bubaju", pa, gle čuda, poražavajući rezultat na PISA testu! Ministar, da ima časti i obraza, dao bi ostavku nakon takvog rezultata, i mnogi za njim! Bruka!
    • Ime: Gokčanac