Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. mart 2020.

On je jedina zvezda Balkana koja je „napunila“ šest beogradskih Arena, a sinoć je i u Kraljevu, na koncertu u Novoj hali sportova pokazao zašto ga smatraju „pevačem koji čuva i deli vatru ljudima da bi njihove živote učinio boljima“

Zdravko Čolić je pevač koji je svojom pojavom i glasom zauvek omađijao publiku. Sve što on peva deluje jednostavno, ali – drugi to ne mogu da kopiraju. Sinoć je posle koncerta u kraljevačkoj Hali sportova rekao da mu je, kao i uvek, toplo oko srca kada u publici vidi nekoliko generacija koje vole to što on radi.

Fenomenom „Čola“ bavili su se mnogi, procenjujući da ga jedni vole zato što u njegovom pogledu pronalaze setu i nostalgiju, drugi zbog jedinstvenog zvonkog glasa, dok najčešće žene u njemu vide ideal muškarca koga traže da bi ga zauvek volele.

U svakom slučaju, popularni Čola je od početka svoje karijere bio apsolutni rekorder u broju koncerata, prodatih albuma i hitova od kojih neki žive pola veka! Te  rekorde ruši i danas, ali njegov uspeh možda i ne treba da čudi.

Još od prve velike turneje davne 1978. godine na kojoj je promovisao rekordni album „Ako priđeš bliže“ rasprodast u više od milion kopija, Zdravko Čolić niže uspehe, koje ne polaze za rukom drugima. Ankete časopisa proglašavale su ga za najdražu ličnost, a nema novine koja na naslovnoj strani nije imala njegov lik.  Devojke su  i bukvalno padale u nesvest kada bi ga videle. Bio je zvezda u svim svojim bojama i nijansama, ali njegova popularnost i uspeh nije pratila očekivana nadobudnost. Naprotiv!

Pogledajte atmosferu sa sinoćnjeg koncerta i intervju sa Zdravkom Čolićem:

Zdravko Čolić bio je skroman i kao dete kada je sa roditeljima i bratom u Sarajevu živeo u stanu porodice koja je, kako se to tada govorilo, „imala višak stambenog prostora“. Dve porodice nsiu se baš najbolje slagale, ali je mali Zdravko svojim šarmom uvek uspevao da odobrovolji „dopođu“ (tako je zvao vlasnicu stana gospođu Samardžić) da mu dopusti da sluša radio kojim je bio opčinjen.

Skroman je ostao i danas. Snimio je 15 studijskih albuma, održao na hiljade koncerata i prodao milione albuma, kilometre ploča i drugih nosača zvuka ibez dileme, on je naša najveća zvezda svih vremena!

Čola nam je sinoć posle koncerta poverio da uvek beskrajno uživa kada u publici vidi nekoliko generacija koje vole njegovu muziku i uživaju u onom što radi. Iako je priznao da mu teško pada kada posle koncerta koji je trajao tri i po sata mora da izađe i pred novinare:

- To ne postoji nigde na svetu, kad muzičar završi ovako dug koncert. Tad treba da vas odnesu u čaršavu u hotel. Kod nas je tako zato što se volimo međusobno i zato što nam je to merak i „kopčamo se na neki drugi način – sa osmehom je govorio Čola, strpljivo pozirajući i fotografišući se sa damama.

Otpevao je Zdravko sinoć mnoge svoje hitove, a mnoge nije, jer bi koncert onda mogao da traje i čitav dan.

- Toliko mi je bilo drago kada su mi organizatori pomenuli koncert u Kraljevu u novoj hali! Sećam se one stare dvorane u Kraljevu u kojoj smo pevali Kemal Monteno, Maja Odžaklijevska, „Lutajuća srca“, „Indexi“ i ja... Koliko smo puta samo poželeli da Kraljevo jednom ima neku nova dvorana u kojoj će biti sjajni uslovi za sport i za muziku. Ova dvorana ima sve vrhunske uslove, zaista je sjajna! Gledao sam publiku: generacijski su u hali bili svi: od dece do starijih penzionera. Šta ćete lepše nego kada se tri-četiri generacije pojave! Stalno to pominjem, jer je najbitnije kad pevaš tolike godine, a pesme znaju svi. To onda znači da je vredelo raditi i u tome i jeste lepota bavljenja ovim poslom. Ne mislim na estradu uopšte, ni na to što se živi od muzike, nego na nešto što je više duhovna stvar – otkrio nam je Zdravko.

To što muzika daje po njemu je uzvišena priča, pa popularni pevač ocenjuje da je muzika u umetnosti na prvom mestu:

- Kultura jeste jača od politike, a u kulturi svemu je muzika ta koje nas najviše oplemenjuje i opuštaj u raznim situacijama, i u nekim tužnim, i u nekim lepim. Koncerti su lepi, jer se publika opusti, zaboravi na tri-četori sata na sve svoje probleme, zaboravi na koronavirus. Pevamo svi zajedno i u teme je neka čarolija! – razdragano je poručio Čola.

Podsetio se da je 2006. godine pevao i na Trgu srpskih ratnika i začudio se zbog činjenice da nova hala u Kraljevu ima već pet godina, a da do sada u njoj nije održao koncert. Najavio je nekoliko novih koncerata ove godine, možda i u okolnim gradovima i mestima: Kragujevcu, Čačku, Vrnjačkoj Banji.

Sinoć su publiku oduševili i sjajni plesači, kao i bubnjari grupe „Balkanska lavina“ Dragoljuba Đuričića. Poseban aplauz, uz podsećanje da je Kraljevo uvek imalo dobre bubnjare dobio je mladi perspektivni kraljevčki bubnjar Đurađ Đuričić.

Na pitanje može li pesma da spasi svet, Zdravko Čolić sa osmehom, ali siguran u svoje reči odgovara:

- Ja mislim da ne može od budala! Pesma, ipak, može da nas oplemeni, da nas uzvisi i u problemima. Iz svake loše situacije možemo da se „izvučemo“ bar sami sa sobom uz neku dobru emociju koju muzika najviše daje, ali teško je u današnjem svetu računati da je najbolje oružje muzika. Ima jedna priča o Sarajevu i zaraćenim stranama u rovovima, a između njih linija razdvajanja. Kad se neka lepa pesma pusti sa neke od strana, niko ne puca! Svi slušaju! Dakle, ideja da pesma može spasiti svet ima veze sa sa strastima, pogotovo kada je pesma u pitanju. Kada je dobra pesma, oružje ćuti,  pa pesma jeste blizu emociji koja može da pomogne ljudima ali baš da spasiš svet – to je, možda, malo teže -  smatra Zdravko Čolić za kojeg je počivši novinar Bogdan Tirnanić davno napisao:

Taj Čola je jedan od najsimpatičnijih ljudi koje sam upoznao u životu. Obaška što je jedina zvezda naše popularne muzike. Oko njega - sve sami patuljci! Možda su ta dva svojstva u nekakvoj vezi, ali sumnjam da ljubitelji Zdravka Čolića o tome razmišljaju. Sve u svemu biće da su u nekakvoj vezi Čolićev status mega zvezde i njegova ličnost. Onima koji ispod žita rade protiv njega, najviše smeta što je normalno popularan neko ko je toliko simpatičan. Čola je, prosto, suviše normalan, zdrav i izgleda kao da se time podsmeva našoj sveopšte bolesti u vremenu koje se  buni protiv normalnog kao protiv opake apatije“.

Volela bih da sam ove reči sama napisala, ali, kao što i sam Zdravko poručuje, ovde se savršeno uklapa njegovo čuveno: „Ništa ja tu ne bih dirao“. Sada je valjda jasno zašto Zdravka neki zovu modernim Prometejem: onim koji čuva i deli vatru ljudima kako bi njihove živote učinio boljima. I u tome je sva magija njegove pojave i energije koju prepoznaju mnoge žene tvrdeći da ih nikada nije razočarao.

                            M. M. Dabić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Realista

  Gost - Realista

  Podsetite me, kad je ova Magija održala humanitarni koncert u Srbiji? A što se ljubaznosti tiče, što reče potpisnik komentara, svi oni za to imaju pune džepove razloga. Tačka.
  • Ime: Realista
 • Gost - Miroslav Rudnjanin

  Gost - Miroslav Rudnjanin

  Odličan prikaz odličnog Zdravkovog koncerta. Takođe svaka čast za ntervju gde se Čola ponovo pokazao kao Gospodin čovek, a ujedno pristupačan i kulturan (a to je veoma retko na našoj estradi). Imao sam priliku da se sretnem sa njim hali i u hotelu Turist gde mi je potpisao kolekciju njegovih izdanja (strpljivo se potpisao na 92 mesta). Hvala Vama i hvala i Čoli. Ako je ikako moguće da se dodje do ovog snimka u boljoj rezoluciji molim Vas da mi javite.
  • Ime: Miroslav Rudnjanin