Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. mart 2020.

Krojačica Ljiljana Petrović videla je da građani panično traže maske kojih nema u apotekama, pa je oko 200 evra sama uložila u materijal, počela da ih šije i poklanja onima kojima su najpotrebnije; sada možda i vi možete da pomognete - njoj

Dok u Srbiji svakog dana raste broj zaraženih koronavirusom, u apotekama u gradu na Ibru vlada nestašica zaštitnih maski. To je posebno uznemirilo Ljiljanu Petrović, krojačicu iz Kraljeva, koja je odlučila da uzme stvar u svoje ruke i samonicijativno počela da šije zaštitne maske, poklanjajući ih onima kojima su najpotrebnije.

Ova humana gospođa, koja ima krijačku radnju "Zlatna nit", za svega nekoliko dana sašila je na stotine zaštiitnih maski, za čiji je materijal, iz sopstvenog skromnog budžeta izdvojila oko 200 evra, navodeći  da je to najmanje što je mogla da učini za svoj grad.

- Polovinu sam poklonila Crvenom krstu, a drugu polovinu sam namenila starijim komšijama u obližnjim ulazima, oko Kule 3. Dešava se da neko iz zahvalnosti insistira da me časti sa 100 dinara, ali to nije nešto što čime se i najmanjim delom rukovodim. Za jedan dan uspevam da sašijem stotinak maski. Sada kada je drugi posao u potpunosti stao, imam sasvim dovoljno vremena da se posvetim šivenju trenutno najtraženijeg predmeta i dam mali dopinos zajednici u kojoj živim - za Portal Krug istakla je Ljiljana.

U realizaciji ove humane ideje, Ljilja odnedavno ima i pomoćnike, svoje dve kćerke, koje su se, nakon uvođenja vanrednog stanja, iz Beograda vratile u porodični dom u Kraljevo.

- To su moje dve volonterke koje mi dosta pomažu. Starija radi u Beogradu, ali dok traje ovo stanje, firma joj ne radi, a mlađa je student. Imamo puno slobodnog vremena, koje treba da potrošimo nekako, a mislim da je ovo najkvalitetniji način – kaže Ljiljana.

Nažalost, i pored dobre volje i entuzijazma, materijala za rad više nema, pa apeluje na poslodavce koji se bave prodajom materijala, ali i sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da doniraju materijal, jer će maske i dalje biti potrebne, Sve napravljene maske bile bi isporučene tamo gde su najpotrebije – zaposlenima u Opštoj bolnici Studenica, Crvenom krstu, apotekama i najugroženijim sugrađanima.

- Zaista bi nam mnogo značilo da dobijemo preko potreban materijal. Nažalost, situacija će biti sve kriitičnija, pa će nam biti potrebno još volontera. Ovim putem pozivam sve one koji žele da pomognu da se jave na telefon  064 353 0 343 -  apeluje Ljilja.

U međuvremenu, jedna kraljevačka firma naručila je kod Ljiljane 400 novih maski, plativši samo materijal za svoju narudžbinu. Ljiljana svoj rad ne naplaćuje – presrećna što je našla način da drugima pomogne sada kada je to preko potrebno.

Dobili smo informaciju da je još nekoliko Kraljevčanki, na sličan način realizovalo ovakvu ideju proteklih dana, praveći zaštitne maske za svoje sugrađane.

Kompanija P.S fashion objavila je: „Kada ne možemo da ih nabavimo, mi ih sami pravimo i darujemo. U želji da svima nama obezbedimo jedno od osnovni sredstava zaštite, vredne ruke naših zaposlenih šiju 10.000 višekratnih zaštitnih maski od najfinijeg pamuka i mogu se otkuvavati“. U međuvremenu, sašivene količine poklonili su NURDOR-u u Beogradu, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, bolnicama, dispanzerima, civilnoj zaštiti... Kompanija Katrin je, prve maske sašivene u njihovoj proizvodnji donirala, kako su naveli, onima kojima su maske sada najneophodnije.

Neka ovo loše vreme od svih nas napravi bolje ljude, to bi bila još jedna slatka pobeda...

        Jovana Ristić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments