Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. april 2020.

Mrešćenje skobalja u rekama širom Srbije svake godine privuče veliki broj zaljubljenika u prirodu i onih koji dolaze da na njihovim obalama posmatraju taj prirodan fenomen, a ovih dana priroda radi svoje – bez posmatrača

Reke Ribnica i Lopatnica obično u ovo vreme nekoliko dana „ključaju“ za vreme mrešćenja „srpskog lososa“, a mnogi dolaze da na obalama reka posmatraju kako izgleda taj prirodni fenomen. Ovih dana, zbog 60 sati duge zabrane kretanja, priroda nema posmatrača, ali – radi svoje.  Skobalj se mresti od marta do maja, a preduslov mresta je da se ženka dobro napuni ikrom i da se mužjak pripremi za mrest.

Skobalj (Chondrostoma nasus) je najbrojnija riba u našim rekama. Telo mu je duguljasto, malo spljošteno, leđa tamno zelena, a bokovi i trbuh srebrnasto beli. Uvek se drži dna izuzev u sparnim letnjim danima kada izlazi na površinu vode.

Velike su migracije jata skobalja u manje reke i potoke gde se osecaju potpuno bezbedne i tu polažu ikru. Prirodni nagon ih tera da plivaju isključivo uzvodno i pri tom kretanju prelaze prepreke koje ne bi mogle da predju izvan perioda mresta.

Ovaj snimak na reci Lopatnici u Bogutovcu zabeležio je naš sugrađanin Dejan Aleksić:

Obično je pored jedne velike ženke jato sitnijih muških primeraka koji se kreću oko ženke da bi je oplodili. U periodu mresta, riba se veoma često izbacuje na površinu vode, što predstavlja svojevrsnu ljubavnu igru izmedju ženskih i muških jedinki.

Nagle promene temperature, kao i buka ili lupa uznemiravaju i plaše ribe u mrestu. Tada im je potreban potpun mir. Hiljade ženki polaže ikru koju mužjaci zatim oplode, a po završetku mresta skobalji se kao po komandi vraćaju u matične reke, a samo mali broj ostaje u manjim rekama u koje je stigao zbog mresta.

Jedan broj ribolovaca smatra da je skobalj „najveća štetočina“, jer uništava ikru drugih „plemenitih“ riba. Suprotno ovom mišljenju, postoji činjenica da priroda nikada ne pravi greške i da svaka vrsta u prirodi ima jasno odredjeno mesto i ulogu.

Lovostaj skobalja je određen Naredbom o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda („Službeni glasnik RS“, broj 56/15). Za vreme mresta „srpskog lososa“ nije dozvoljeno pecanje skobalja, jer samo jedna ženka upecana u vreme mresta predstavlja ogromnu štetu za budući riblji fond. On se u ovom periodu nekontrolisano ponaša i lak je plen za ribokradice, pa je potrebno neprekidno čuvati mrestilište.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments