Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. april 2020.

Neki od najstarijih Kraljevčana strpljivo su brojali dane u izolaciji, drugi su pokušavali da vežbaju u kućnim uslovima, ali ih mišići izdavali u prvoj šetnji, treći ne mogu da prežale što ih je korona odvojila od pčela;  ovo su – njihove priče

Epidemiolog Predrag Kon najavio je danas da će Krizni štab za borbu protiv epidemije predložiti da građani stariji od 65 godina od sledeće sedmice mogu da šetaju svakog dana u vreme policijskog časa, od 18 do jedan čas posle ponoći.

Pre tri dana, prvi put od 16. marta kada je u Srbiji uvedeno vanredno stanje, oni su imali priliku da prošetaju u ovo vreme, ali – padala je kiša. Mnoge ni ona nije omela da udahnu malo svežeg vazduha, ali čini se da su prvu pravu priliku imali večeras. Tačno u 18 časova, kada je za sve ostale počeo policijski čas koji će trajati do ponedeljka 27. aprila u pet ujutru,  stariji od 65 godina krenuli su u šetnju. Ibarski kej i gradske ulice su bile pune ljudi.

Bračni par Zora i Žarko Žarković strpljivo su i disciplinovano nedeljamo sedeli kod kuće.

- Čovek mora najpre da misli na svoje zdravlje. Lepo je kada se izađe, ali grad je mrtav, pa nemate osećaj da ste negde izašli. Najvažnije je da se sve ovo završi, jer nimalo nije prijatno, ni za mlade, ni za stare – kaže Zora.

Pogledajte večeras zabeleženu reportažu:

U šetnji zatičemo i Petra Žeželja koji kaže da mu prilika da prošeta puno znači. Ovo mu je, navodi, druga šetnja, a u prvoj (jutros) osetio je slabost, noge ga nisu slušale posle nedelja nekretanja. Zbog zdravstvenih problema koje ima, za njega je kretanje vrlo važno, ali od fizičke nelagode, veća je, priznaje, ona psihička, taj osećaj zatvorenosti i  činjenica da nema s kim danima da progovori.

- Pratim sve, vidim da se situacija smiruje i da je svakog dana sve manje zaraženih. Nadam se – biće dobro – optimističan je Petar.

Ranko Đekić smatra da mere koje su “zakačile” starije od 65 godina treba poštovati, jer “treba struka da se sluša”.

- Mogu i kod kuće neke vežbe da se rade, da se čovek razgiba, ali lepo je I da čovek prošeta, da ne zaboravimo kako nam grad izgleda – u šali kaže Đekić.

Dvojica prijatelja Jugoslav Miljković i Bane Medar, ocenjuju da se posle prilike da prošetaju osećaju – malo bolje.

Bane je brojao sve dane u izolaciji, prošlo ih je, kaže, 39, a onda shvata da nije siguran i da je ovo, možda – četrdeseti otkad nije prošetao, osim po svom stanu,

- Nadamo se da će i ovo da prođe – kaže Bane, kojem se Jugoslav, pčelar, upravo požalio zbog toga što od uvođenja vanrednog stanja ne zna šta mu je sa pčelama.

Pčele su u Bogutovcu, a sin i unuk, kaže, nisu ni obučeni, ni zainteresovani da o njima vode računa.

- Molio sam i kumio za neku potvrdu, ali ništa. Dok se ovo završi, one će se razrojiti, trebalo je da napravim spratove  govori Jugoslav (81) dok mu glas drhti.

Dok su odlazili, setih se da je najučnik Albert Ajnštajn svojevremeno izjavio: "Nestanu li pčele sa zemlje, čoveku kao vrsti ostaje još oko četiri godine života. Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane, pa ni ljudi”.

Nisu u večerašnjoj priči najvažnije pčele, ali mi se nekako učinilo da ova poruka jeste. Sugrađanima starijim od 65 želim mirne večernje šetnje, a svima nama da iz onoga što sada proživljavamo izvučemo pouku i postanemo – bolji ljudi.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Penzioner

    Gost - Penzioner

    Bravo za reportažu. Istine radi, uvek ste i bili aktuelni i pravovremeni.
    • Ime: Penzioner