Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. april 2020.

Pored Ibra pecaroši na svojim pozicijama, čuje se dečja graja i šetaju se zaljubljeni parovi; nismo s njima razgovarali o strahu od virusa i mogućem “novom talasu”, već o tome šta je Covid 19 do sada promenio u njihovim životima

Posle nedavne odluke Gradskog štaba za vanredne situacije u Kraljevu da, posle nedelja pauze, ponovo bude dozvoljeno korišćenje parkova i šetališta, sa omiljenog mesta mnogih generacija Kraljevčana - Gradskog šetališta pored Ibra, ponovo se čuje dečja graja, a posetioci koje smo danas zatekli, ne kriju zadovoljstvo što konačno mogu da prošetaju kraj reke i uživaju u prolećnim danima, rekreiraju se i izvedu decu na čist vazduh. Tinejdžeri šetaju u grupicama, na klupama sede ,,novopečeni" parovi, neki užurbano treniraju pred leto, a najstrastveniji pecaroši su uveliko zauzeli ,,najbolja" mesta. Takođe, na splavovima se obavljaju poslednje pripreme i dogovori među zaposlenima, kako bi,već u ponedlejak, startovali i primili prve goste, nakon karantinske pauze.

Roditelji male dece nedeljama su sa nestrpljenjem iščekivali dan kada će izaći iz stanova i mališane izvesti u parkove, da potroše višak energije i poigraju se sa vršnajcima. Nekoliko mama sa kojima smo razgovarali, otkrile su nam da su prvih dana vanrednog stanja nekako uspevale da zaokupiraju dečju pažnju, ali da je ubrzo nastala opšta pometnja, jer su deca postajala sve razdražljivija, a kod mnogih se javio i problem nesanice.

Jelena Simović, majka dvogodišnje Magdalene, vreme provedeno na dečjem igralištu kraj Gradskog šetališta, okarakterisala je kao “spas", a karantinski period ocenila kao prenaporan za svakog roditelja. Ova mlada mama navodi da je, iako je na razne načine pokušavala da animira pažnju svoje kćerke, u dečjoj prirodi da u tom uzrastu želi napolje i traži drugu decu decu.

-Trudila sam se da joj, na razne načine, koji ne podrazumevaju veštačku animaciju, zadržim pažnju, ali ona je hiperaktivno dete, naviklo da vreme provodi napolju i da se druži sa drugom decom, pa smo imali poteškoća. Primetila sam, čak, da joj se u nekim situacijama probudila agresivnost, jer u tom periodu nije viđala drugu decu i nije imala gde da potoši energiju. Agresivnost sam, takođe,  primetila i kod druge dece u parku. Naravno da to nisu trajne promene i da se sve to može srediti, ali je činjenica da su se klinci za to vreme dok su bili ,,zatočeni", distancirali kako jedni od drugih, tako i od socijalnog ponašanja. Roditeljima sa malom decom je posebno teško, jer im ne mogu objasniti razlog zbog kojeg ne mogu napolje. Deca ne poznaju termine poput države i policijskog časa - navela je naša sagovornica.

Pored mališana, starosna grupa koja se, takođe, veoma obradovola “popuštanju mera", jesu mladi Kraljevčani, koji ističu da su izuzetno teško podneli period u kojem su u potpunosti bili ,,zatvoreni", što se s obzirom na njihove godine, odrazilo i na raspoloženje i ponašanje prema ukućanima. Dok jedni smatraju da je korisno uvođenje  “online nastave", jer pruža šansu i lošijim đacima da poprave prosek, drugi su nezadovoljni zbog nagomilavanja gradiva, a posebno su zabrinuti učenici završnih razreda, kako osnovnih, tako i srednjih škola.

- Jedva sam čekala da dođem do Keja da se ispričam sa drugaricom i da koliko-toliko u prirodi ,,razbistrimo" misli. Situacija je stresna za nas, a ono o čemu ovih dana pričamo jeste - škola, škola i samo škola. Moja je želja da upišem specijalizovano odeljenje Matematičke gimnazije, spremam se za prijemni ispit uveliko, vežbam zadatke, ali još ne znamo kada će se i na koji način održati taj prijemni. S obzirom na policijski čas i zabranu kretanja, zaboravili smo na druženje i sve ono što nas čini decom. Skoro svako od nas nešto trenira i ima neke aktivnosti van škole, pa nam je zatvorenost među četiri zida jako teško pala, pa ovih par sati druženja uz Ibar nema cenu – kazala nam je četrnaestogodišnja Nina.

Sa druge strane, grupu od godinu dana starijih dečaka, učenika prve godine, zatekla sam kako bezbrižno ćaskaju na klupici i uživaju u sunčanom danu. Za ove dečake, uvođenje “online učionice", ima i pozitivnih strana, jer, kako kažu, iako retko koji učenik zaista nauči gradivo kao što bi u redovnim okolnostima, među školskim drugarima se odjednom probudio osećaj solidarnosti, pa se sada, više nego ikad, svi međusobno  pomažu, što posebno ide u prilog onima, ne tako dobrim đacima.

-Sarađujemo maksimalno i pomažemo jedni drugima, jer sada nema ,,takmičenja" i ,,podele", kao za vreme nastave. Online nastava je odlična šansa za lošije đake,  jer su i profesori malo popustljiviji, pa daju priliku da se poprave loše ocene iz prvog polugodišta - naveo je srednjoškolac Stefan.

Nekoliko klupica od ,,vesele družine", stidljivi zaljubljeni par u ,,ranim dvadesetim", Sara i Luka, koji su se, verovatno najviše od svih koji su se danas našli na Gradskom šetalištu, obradovali ponovnom otvaranju parkova I šetališta, jer im se konačno, iako stanuju u u istom gradu, ukazala prilika, da ,,sastave" nekoliko sati zajedno.

-Smuvali" smo se 11 dana pre početka vanrednog stanja, a od 15. marta, videli smo se svega nekoliko puta na kratko, iako smo non-stop u kontaktu. Da mi je neko pričao da ovako nešto može da se desi, ne bih verovala. Ovo nam je prvi zajednički ,,izlet". Do skoro sam iščekivala dan kada će se otvoriti kafići, ali sada kada bolje razmislim, nije loše ni ovako. Rasterećenije je i opuštenije, nego da smo u nekom lokalu - smatra Sara, koja nije želela da ih fotografišemo, jer se zbog novonastale situacije oko koronavirusa, nije ukazala prava situacija da saopšti tati da ima momka.

Sa popuštanjem mera, Kraljevčani kao da počinju da primećuju sve one, naizgled sporedne stavke, koje su u borbi za egzistenciju u potpunosti zanemarili. Izgleda da, generalno, tek kada nam nešto postane nedostižno, shvatamo koliko nam znači.

                  Jovana Ristić

 

 

-

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments