Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

23. maj 2020.

Poslednjih godina prodavnice robe sa Dalekog istoka uređenije su i stilizovanije, u njima je moguće kupiti i robu iz Turske, Indije ili Srbije, ali mnogi i dalje ne vole da se zna kako se tamo snabdevaju, a fiskalni računi...

Prva kineska prodavnica u Kraljevu otvorena je pre tačno dvadeset godina. U međuvremenu, mnoge su se otvarale i zatvarale. Danas u gradu na Ibru posluje sedam kineskih radnji, od čega su dve - robne kuće.

U poslednjih desetak godina, kineske prodavnice značajno su poradile na svom “imidžu", uređenije su i stilizovanije, u odnosu na one od ranije. Vlasnici ovih prodavnica vidno se utrukuju čija će radnja imati što raskošniji izlog i asortiman, ponajviše u vreme  “udarnih termina", u koje spadaju novogdodišnji i uskršnji praznici, Dan zaljubljenih i 8. mart - periodi su u godini, kada se prodaja, prema priznanju zaposlenih - upetostruči. Tada mnogi sugrađani, koji inače ne posećuju ove objekte, pohrle u obližnje kineske radnje, ne bi li pazarili neki zanimljiv artikal, po relativno pristupačnoj ceni.

Današnje kineske prodavnice samo nazivom podsećuju na prvobitne radnje sa robom sa “istoka", specifičnog mirisa, koja je u grad na Ibru pristizala iz novobeogradskog “Bloka 70", tadašnjeg glavnog distributivnog centra većine kineskih radnji u Srbiji. U početku, Kinezi su prodavali isključivo “svoju" robu, dok danas u ovim prodavnicama, možemo pazariti i domaće proizvode, ali i robu iz Turske i Indije. Prema rečima prodavačica, nabavka domaćih proizvoda, pokazala se kao “pun pogodak", budući da je srpska roba u kineskim prodavnicama, omiljena među kupcima.

- Ono što mnogi ne znaju jeste da veliki deo našeg asortimana zauzima roba koja, zapravo, nije kineska. U ponudi imamo ariljski pamučni veš, “pazarski" teksas, ali i garderobu iz Turske i Indije, koja se odlično prodaje. Plastiku npr. uglavnom nabavljamo u Staroj Pazovi i Inđiji. Iako je cena domaćeg donjeg veša prilično viša u odnosu na cene kineskog veša, čim mušterijama naglasimo da je “domaća proizvodnja", radije se odlučuju za kupovinu, jer imaju poverenje u kvalitet - otkriva prodavačica Mirjana, zaposlena u kineskoj robnoj kući “Pan".

Da su Kinezi odlični trgovci još jednom sam se uverila kada sam, razgledajući police, ugledala pregršt proizvoda sa srpskim patriotskim i verskim motivima, poput čašica za rakiju sa natpisom ”Srećna slava, domaćine”, privezaka za ključeve sa porukom “Kosovo je Srbija”, dukseva sa likom Novaka Đokovića, ali i muške bokserice u bojama srpske zastave. Kinezi prodaju i cvetne aranžmane, tzv. “suze”, sveće i namenske vaze za tu priliku, a prema rečima prodavačica, ove stvari se iz godine u godinu, sve bolje prodaju.

Iz razgovora sa nekoliko radnica iz različiitih kineskih prodavnica u Kraljevu, saznajem da se, u poslednjih nekoliko godina, igračke ubedljivo najbolje prodaju, ponajviše zbog raznovrsne ponude i drastično nižih cena u odnosu na specijalizovane prodavnice igračaka u gradu. Sugrađanka Vanja, koju smo sreli dok je sa kćerkom razgledala raf sa igračkama, otkrila nam je da, iako ni ove radnje nisu povoljne kao u ,,srećna vremena", i dalje uspeva da pronađe pojedine artikle, osrednjeg kvaliteta, po pristupačnim cenama.

- Došla sam sa kćerkom u “Pandu" da kupimo lutku koja priča i peva. Nekada smo igračke kupovali u specijalizovanim dečjim radnjama, ali u međuvremenu smo shvatili da, čim “izađe" neka nova igračka koja je ,,hit", posle nepunih mesec dana, pojavi se kod Kineza, tri puta jeftinija. Da se razumemo, tih istih igračaka ima i na “Ali-expresu" za još manje novca, ali deca su nestrpljiva i nemaju vremena da čekaju još mesec dana da im stigne željena igračka - priznaje ova mama.

Ipak, sa pojavom kineskih sajtova za online kupovinu, sve je više mladih koji biraju udobniju varijantu - kupovinu “iz fotelje", umesto odlaska u obližnju kinesku prodavnicu. Ovaj trend posebno je izražen pri kupovini artikala iz sveta kozmetike i IT sektora,  budući da se kupcima nudi znatno veći izbor robe po pristupačnijim cenama. Uzmimo za primer, identična maska za mobilni telefon u specijalizovanoj prodavnici mobilnih telefona košta 1.500 dinara, u jednoj kineskoj radnji košta 600, u drugoj 500 dinara, dok na kineskoj platformi za online kupovinu, ta ista maska, sa uračunatim troškovima  dostave, košta jedan dolar, ili nešto više od 100 dinara.

Kupci koji redovno posećuju ove radnje, znaju u kojoj je prodavnici najpovoljniji pecaroški pribor, u kojoj stvari za pokućstvo, alat ili školski pribor, pa ne pazare sve vrste artikala u jednom objektu. Ciljna grupa koja najčešče posećuje ove radnje, jesu ljudi srednjih godina i stariji sugrađani, a prema rečima prodavačice Sanje, zaposlene u robnoj kući “Panda", veliki je broj onih, pogotovo mladih, koji kriju da posećuju kineske prodavnice.

- Taj ko kaže da nije nikada pazario nešto u kineskoj radnji - ne govori istinu. Danas, kineske prodavnice nisu što su nekada bile. Većina butika u gradu,  prodajnih sajtova na Instagramu, tezgi na pijaci, prodaje upravo kineske stvari.  Kinezi su danas svuda oko nas, hteli mi to da priznamo ili ne. Ipak, i dalje ima onih koji se stide da javno priznaju da kupiju kod Kineza, jer je to, navodno “blam". To sam najviše primetila kod mladih. Dešavalo mi se da čujem mušterije, kako priča telefonom i kažu da se nalaze u “Vaikikiju" ili “Bonatiju" - otkriva Sanja, zaposlena u kineskoj robnoj kući “Panda".

Prema njenim rečima, predrasuda je mišljenje da se u kineskim prodavnicama nalaze samo nekvalitetne stvari. Nekada je u kineskim prodavnicama bila isključivo roba lošeg kvaliteta, a vodeći razlog za kupovinu artikala bila je - niska cena. Danas je situacija drugačija. Kineski objekti u svojoj ponudi imaju artikle za svačiji ukus i džep, a jedan od razloga raznovrsnijeg asortimana, svakako je i razvoj pomenutih kineskih sajtova za kupovinu.

U poslednje dve godine, u većini kineskih prodavnica, moguće je platiti platnom karticom, ali i zameniti  robu, bez problema, ukoliko ne odgovara dezen ili velićina. I pored visokih kazni zbog neizdavanja fiskalnog računa (neke kineske radnje u Kraljevu su zbog toga nekoliko puta bile zatvarane od strane Poreske uprave), jedan broj prodavaca i dalje to ne praktikuje, osim u slučaju kada mušterija to sama zatraži.

            Jovana Ristić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Mira

  Gost - Mira

  Ja znam da Panda uvek izdaje racune,uvek dpk cekam da platim Kinezi svima kucaju racume.Ne znam odakle vam to da ne izdaju fiskalne?
  • Ime: Mira
 • Gost - Goga

  Gost - Goga

  Nije neke, ni jedna ne izdaje račune sem ako sami ne zatražite. I pored prijava poreskoj, iz nekog razloga ne izlaze na teren. Izgleda da je to neki interni dogovor
  • Ime: Goga
  • Gost - Dejan

   Gost - Dejan

   Nemjte tako, oni su ipak strani investitori koji doprinose zlatnom dobu grada Kraljeva.....
   • Ime: Dejan
  • Gost - Milan

   Gost - Milan

   %
   • Ime: Milan