Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. septembar 2020.

Sva tri para orlova krstaša, koji u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka nova jedinka izuzetno važna za njihov opstanak, ove godine su uspešno izvela svoje potomstvo

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su sva tri para orla krstaša ove godine uspešno izvela potomstvo, te je sada njihova populacija na severu Banata bogatija za tri mlada orla. Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća i za sada daju odlične rezultate. Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su na tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova - kaže Mirjana Rankov, koordinatorka PannonEagle LIFE projekta u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ona dodadaje da ih ovakvi uspesi ohrabruju da nastave rad na zaštiti ugroženih vrsta i ocenjuje da je oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, „moguć ako se udruže građani, institucije i privreda“.

Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije napominju da svi mogu da pomognu zaštitu orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa.

Projekat „Zaštita orla krstaša u Panonskom regionu putem smanjivanja mortaliteta koji uzrokuju ljudi – PannonEagle LIFE“ sprovodi 11 partnera iz pet zemalja koje se nalaze u Panonskoj niziji (Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka i Srbija). Osnovni zadatak je sprečavanje trovanja ptica grabljivica, naročito orla krstaša (Aquila heliaca). Vrednost projekta je 3,6 miliona evra, a u najvećem delu finansiran je (2,7 miliona evra) od strane Evropske komisije.

Zanimljivosti o orlu krstašu:

Dužina tela (vrh kljuna do vrha repa) je oko 80 cm

Raspon krila je 180-215 cm

Masa tela je 2,5 do 4,5 kg

Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužjaka

Krstaši postaju polno tek sa 5 godina starosti

Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine

U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments