Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

25. oktobar 2020.

U konkurenciji 12 najboljih novinskih reportaža, od kojih su 10 uradili novinari iza kojih stoje nacionalni mediji, reportaža Marine Miljković Dabić osvojila je bronzanu plaketu na Internacionalnom festivalu reportaže

Vlasnica i urednica kraljevačkog portala "Krug" Marina Miljković Dabić za reportažu "Kako je Njegoš postao Nikolina" osvojila je treće mesto u konkurenciji novinska reportaža na Internacionalnom festivalu reportaže Interfer 2020, saopštili su danas organizatori. Direktorka Interfera Tamara Popov je rekla da "na lucidan način ova novinska reportaža, koja je urađena i u tv formatu, govori o momku koji je po rođenju dobio muško ime Njegoš, ali je sada Nikolina".

            Primajući priznanje za osvojeno treće mesto, Marina Miljković Dabić je, između ostalog, rekla:

            - Priču o Nikolini odlučila sam da uradim tek kada sam je upoznala. Kada Nikolinu vidite jasno vam je da ona nije mogla da bude muško i zato što je zadivljujuće kako se hrabro izborila u jednoj maloj sredini da bude ono što ona oseća da jeste. Ovo nije prva nagrada koju sam dobila na Interferu, ali jeste otkada postoji portal Krug. Uvek mi je bilo važno da sačuvam „novinarski obraz“, a reportaže, kojih bi volela da na Krugu imamo još više, daju prostora za to.

            Njegoš Kovačević, dodaje Marina, rođenjem je dobio telo dečaka, ali u njemu je oduvek “živela“ devojčica. Nakon što je tri puta u tinejdžerskom dobu Njegoš sebi pokušao da oduzme život, majka je sve shvatila i podržala ga u želji da živi onako kako se oseća: tako se "rodila" Nikolina… Nagrađena reportaža je priča o NJOJ, o devojci koja je, po zvaničnim dokumentima – još uvek muškarac, ali je skoro devet meseci na hormonskoj terapiji i priprema se za promenu pola… Transrodna Nikolina Kovačević svoju životnu priču podelila je na krajnje nepretenciozan način, ne osuđujući ni one koji je na teškom putu koji prolazi – vređaju iIi omalovažavaju…

            - Nikolina je danas srećna zato što joj je, kako ističe, na početku smirenost davalo to što je smatrala da će, ako joj se nešto loše desi zbog iznošenja priče u javnost, to dogoditi kao Nikolini, a ne kao Njegošu koji je živeo za druge ljude. „Ja ne živim za druge, živim za sebe“, ispričala je Nikolina u reportaži ne tražeći ni od koga da se stavlja u njenu kožu. Ni ja nisam, pričajujći tu priču – kao novinar morala da biram stranu. Možda to jeste njen najveći kvalitet – smatra autorka reportaže "KAKO JE NJEGOŠ POSTAO NIKOLINA"

            Glavnu nagradu u kategoriji novinska reportaža - "Zlatnu Niku", dobila je novinarka "Kurira" Jelena S. Spasić za reportažu "Ceo jedan život završi u džaku", a drugo mesto novinarka "Večernjih novosti" Jelena Ćosin za tekst "Krvave košulje". Uspeh urednice "Kruga" utoliko je veći što se našla u konkurenciji 12 najboljih novinskih reportaža, od kojih su 10 uradili novinari iza kojih stoje nacionalni mediji.

            Na 25. Interferu još jedan Kraljevčanin je osvetlao obraz kraljevačkoj medijskoj školi: Goran Šljivić, fotoreporter "Večernjih novosti", nagrađen je diplomom u konkurenciji foto reportaža za seriju fotografija pod nazivom "Zabava ili mučenje", koja ilustruje manifestaciju "Štraparijada".

 

            Gran pri 25. Interfera "Zlatna Nika - Boginja pobede" osvojila je Ana Stamenković, novinarka RTS-a za reportažu "Dnevnik jednog proleća", a specijanu nagradu žirija "Zlatnu Niku" za internacionalnu reportažu dobio je Stjuart Remzi, novinar Skaj njuza za reportažu "U crvenoj zoni".

            Pobednici u ostalim kategorijama su: za tv reportažu Jovana Uhrin za rad "Crvena zona", za radio reportažu Nikola Pejović iz Radija Svetigore za "Litije u Crnoj Gori", za foto reportažu "Ne damo svetinje" Vladimir Šćekić iz Crne Gore, a za društveno odgovornu reportažu "Budimo bezbedni" novinarka Pinka Dea Đurđević. 

              Spisak svih nagrađenih možete pogledati na OVOM LINKU

 

         Međunarodni festival Interfer održava se od 1996. godine i posvećen je najlepšem i najtežem novinarskom žanru - reportaži. Ili, kako je to na ovogodišnjoj dodeli nagrada rekao pesnik Pero Zubac, dugogodišnji predsednik žirija Interfera:

            - Reportaža je princeza novinarstva. Najveći majstori reportaže imaju visoki stepen osećajnosti: i za dobro i za zlo, i za lepo i za ružno, i za svaki čovekov uspeh i za svaki čovekov pad. Posebno mi je drago što u selekciji ove godine ima ženskog rukopisa, gde se vidi žensko oko, ženska ruka i ženska duša - rekao je Pero Zubac.

            Prema rečima organizatora, ove godine je na Interfer pristigao rekordan broj reportaža u svim kategorijama.

R.Vesković

fotografije: Interfer

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Jos jedna Nena

  Gost - Jos jedna Nena

  Sve čestitke. Nadamo se da ćes svoja iskustva i svoje znanje nastaviti da prenosis mladima.Kraljevčani to zaslužuju i verujem da su ponosni što imaju takvu mentorku...
  • Ime: Jos jedna Nena
  • Gost - M. M. D.

   Gost - M. M. D.

   Hvala na lepim i biranim rečima... Poverenje treba opravdati 
   • Ime: M. M. D.
 • Gost - Nena

  Gost - Nena

  Čestitam, Marina. Zaslužena nagrada. Sve najbolje mojem omiljenom Portalu i novinarima.
  • Ime: Nena
  • Gost - Marina

   Gost - Marina

   Hvala Vam, Neno. 
   • Ime: Marina