Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Blagojević

Da li je moguće da su mnogi zaboravili predratne i ratne huškače, a lažni zagovornici mira postali gospodari daljinskog upravljača koji može da promeni mir u rat, lagano i neosetno, kao kada menjamo tv kanale?

Nije svima jasno da smo brzim oslikanim vozom na sporim prugama povredili  svoj prednji ukršteni ligament. Taj najvažniji zglob koji povezuje Srbiju i Kosovo i održava njihovu stabilnost, izgleda da je trajno izgubljen. Nema mu pomoći, jer su ovi moderni subspecijalisti rešili da je invaliditet bolja varijanta od normalnog hodanja i trčanja. Tom bolesnom kolenu neće da pomogne ni štula, makar se zvala i Mila!

Da li je moguće da su mnogi zaboravili predratne i ratne huškače koji upiru pero ili mikrofon na petokolonaše i domaće izdajnike? Kao da su zaboravljeni i svi oni koji šire mržnju zbog fanatičnog zalaganja za inerese svojih političkih partija. Od Vardara do Triglava lažni zagovornici mira i namazani propagatori rata i dalje u sadejstvu kreiraju stavove javnog mnjenja i diskvalifikuju svaki razum. Iako ne bi trebalo da se zbog svojih tamnih mrlja osećaju lagodno, njihovi krupni portreti periodično krase bilborde ili naslovne strane dnevne i tabloidne štampe. Posle najprljavije odrađenih poslova, oni su postali gospodari daljinskog upravljača koji može da promeni mir u rat. Tako lagano i neosetno, kao kada menjamo tv kanale.  

 

  Muka mi je od njihovog busanja u grudi za građenja države koju su demontirali, za sprovođenja reformi koje su usporili, za poštovanja ljudskih prava koje su zanemarili, za bolji standard kojeg su uništili, za pravdu koju su uhapsili, za oživljavanje sela koja su kastrirali, za zdravu hranu koju su zatrovali, za obrazovanje koje su obesmislili, za zdravlje koje su razboleli, za brze pruge koje su pogrešnim vozovima usporili...

I voz Mate Lovraka se zaglavio u snegu, ali se u toj nedaći pokazala važnost zajednice i kolektiva. „Vlak u snijegu“ pokazao je da kada su svi na okupu mogu da se prevaziđu problemi. Samo, pod uslovom ako smo marljivi, dobri i plemeniti. I danas postoje likovi kao Ljuban, Pero i Draga. Tu su i učitelj i kondukter...

Na žalost, u stvarnosti su glavni dispečer i otpravnik koji su celu priču obesmislili. Iako su „dobri“ sa Arapima, trebalo bi da shvate njihovu drevnu izreku: „Mir dolazi kroz razumevanje, a ne kroz sporazume!“.

"Rat se sastoji u tome, da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju, međusobno ubijaju na zapovest ljudi koji se vrlo dobro poznaju, a uzajamno se ne ubijaju."

                            Albert Ajnštajn

P.S: Kad rat prođe, ovih prvih obično više nema, a ovi drugi se silno zabavljaju za pregovaračkim stom...

foto: print screen youtube (Al Jazeera Balkans)

                     

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Budi fer

  Gost - Budi fer

  Šta je, Blagoje, opet pištaljke, dok ne dođu tvoji? Boriš se sa sobom i savest ti, ponekad, proradi!
  Low, mudrače,  ovako treba.
  • Ime: Budi fer
 • Gost - BUBA

  Gost - BUBA

  TAKO JE LEGENDO BIO I OSTAO 
  • Ime: BUBA
 • Gost - low

  Gost - low

  Šta je blagoje opet pištaljke dok ne dođu tvoji, boriš se sa sobom i savest ti ponekad propradi
  • Ime: low