Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Milan Mida Milosavljević

Jedan deka dobijao je „produženi vikend“ u policiji kad god bi Tito dolazio u njegov kraj zbog reči „Lako je Titu kojem je kralj vaspitavao omladinu, pitaću vas kada ovi što ih Tito vaspitava preuzmu tu istu državu“; nažalost, bio je u pravu

Čovek kao svesno biće ima stalnu potrebu da traga za smislom i svrhom svoga postojanja. Osim toga, mora da jede i pije, a nakon kušanja rajskih plodova (upoznao greh i sramotu) i da se obuče!

Čovek je takodje i slobodno biće, i to ima svoju cenu. Uslov je da ta sloboda bude oivičena jasnim granicama i okvirima, jer "slobodna" sloboda lako preraste u morbidnost i čisto beznađe. Te granice i okviri su ustvari parametri za dobro i loše, ili da pojednostavim - moralni okviri ljudskog postojanja. I uprkos moru pitanja koja more ljudski rod hiljadama godina o moralnoj strukturi univerzuma, postoji li nagrada za dobro i kazna za zlo, da li postoji Bog, može li čovek da živi ako nema smisao svog života i slično, taj moralni okvir se nije menjao bez obzira na vekove, prostore i društvena uređenja.

Barem je tako bilo u poslednjih dve-tri hiljade godina. Ali, sada su na pragu neka nova vremena, koja žele da opovrgnu onu starozavetnu tvrdnju da ne postoji ništa čega nije bilo i ništa čega neće biti!  Savremeni čovek uvek sebe smešta u centar univerzuma, pa tako lako upada u zamke takve postavke, a to je da, za svrhu svog postojanja, smatra potrebu da udovolji sebi, pri tome ne mareći što svi oko njega postaju samo sredstvo da se do tog cilja dođe. Intiligencija ništa ne vredi ako je ne podupire adekvatna moralna veličina. Iz istorije je poznato da su, kada intelekt daleko nadmaši moralnu komponentu, nastajali likovi poput Hitlera, Staljina, Sadama...Kada nestane i intelekta i morala, pretpostavljate šta sve može da se desi...

Postoji zanimljiva priča o nekom dedici iz okoline Guče koji je u Titovo vreme redovno dobijao "produženi vikend" u najbližoj policijskoj stanici, svaki put kada bi Maršal prolazio kroz taj kraj. A evo kako je govorio: "Lako je bilo Titu da napravi državu kad mu je kralj vaspitavao omladinu, a pitaću vas kada ovi što ih Tito vaspitava preuzmu tu istu državu!?" Deka više nije živ i nije dočekao da se uveri u tačnost svojih tvrdnji, ali mi nažalost jesmo.

Danas nas vode oni koje su vaspitavali oni koje je Tito vaspitavao, znači drugo koleno ili viši stepen propasti! Kako je neko uspeo da tako jednostavno poništi hiljdugodišnje okvire moralnih vrednosti i lagano manipuliše ogromnom masom intelektualno i moralno siromašnih i devastiranih? Kako danas stoje stvari, smatram da to čak i nije bilo teško!

Ja sa selom nisam dugo godina imao kontakta, ali sam prethodne tri-četiri godine poslovno bio vezan za selo i mogao sam neposredno da vidim i odživim zajedno sa ljudima na selu barem deo radnog dana i da to iskusto uporedim sa davnim sećanjima, kada sam pola letnjeg raspusta provodio kod babe u selu.

Da krenem od sećanja. Moja prababa, Nana smo je zvali mi unuci i unuke, bila je tiha, skromna onako "smanjena" teretom vremena i muka koje je  zajedno sa podosta godina prebacila preko glave. Ono što mi uvek prvo padne na pamet, kada se setim nje, jeste ta smirenost i blagost, koja je iz nje tako snažno zračila, da je često nas unuke, onako žive i nemirne, uvek sa lakoćom smirivala. Znala je da iz marame u kojoj je bilo svezano nešto metalnih novčanica, pri tom polako razvezujući to "maramče", podeli nama deranima poneku paru i ma koliko to bilo malo ili ne, uvek su mi te njene parice bile nekako draže od svih ostalih koje smo kao klinci ponekad dobijali od raznih teča, strina i sl... Te su starice bile moralne gromade i svetionici, koji svetle i dan danas. Moje babe su bile mučenice kojima je rat oduzeo muževe (nažalost nisam ima sreće da imam dedu!,) pa su tako naučile da moraju mukotrpno da rade, ali nikada nisu propustile priliku da nam ukažu i pokažu na moralne okvire dobrog i lošeg. Ma koliko nam se tada ponešto i nije sviđalo, danas sam im zahvalan na tome.

Moje novo iskustvo je potpuno iznenađujuće. U komšiluku živi jedna porodica na ivici siromaštva: samohrana majka sa troje školaraca, baba i deda. Baba je skoro nepokretna i veći deo dana provodi u krevetu u četiri zida. U selu se i dalje nije promenio onaj stari običaj gostoljubivosti i srdačnosti, pa sam često, kad god bi mi nešto trebalo, uvek morao da sa njima popijem kafu ili sok. Znate li šta bi uvek bilo na TV-u, kad god bih svratio? „PAROVI“! Nekako, ni u najluđim snovima ne mogu da zamislim moju prababu da gleda OVO! Pa, ona bi se jadnica, kada bi se zadesila kod nas i slučajno na TV-u bila scena kada se dvoje mladih ljube, sva zajapurila i obavezno rukom pokrivala lice, moleći nas da isključimo to "čudo", kako ga je ona zvala.

Neću donositi zaključke, ali neka činjenice kažu svoje... Najprodavanije novine danas u ovoj zemlji koštaju 20 dinara, a na naslovnoj strani može se naći na primer "VUČIĆ  IMA MUDA!". Najveću gledanost imaju emisije sa najmorbidnijim sadržajem, prodaje nam se ideja o "tolerantnosti" i pravu na raznovrsnost i ostala prava...  Zamislite pitanje upućeno žrtvi porodičnog nasilja koje je otšlo u etar i podiglo „šer“ a glasilo je: „Da li ste doživeli orgazam kada vas je otac silovao!“, setite se „vazduPLOHova“, „ telePROMTovanja“, teškoća predsednika države da uspostavli telefonske veze sa Twiterom, kada „ima nešto da se kaže“ i tako... skoro do u nedogled!

Kada su moralni okviri toliko razmaknuti i razdrndani, dolazi i sledeća faza, a to je manipulacija poluistinama. To je nešto što je daleko opasnije i gore od laži. Upućuje na nekoliko činjenica koje je karakteristišu. Manipulaciju poluistinama može da sprovodi samo neko nadprosečno inteligentan. Tu manipulaciju izvodi sa jasni ciljem i namerom da za sebe pribavi određene koristi, a na štetu onih kojima tu poluistinu plasira iz takvog ugla da oni lako poveruju da je to istina. Laž ponekad nastane iz neznanja, nehata ili bizarnih razloga, ali ovo je najveće zlo ikada. Ono uvek ima jasan cilj koji po pravilu nikada nije častan. Manipulaciju poluistinama sprovodi i onaj ciga na stočnoj  pijaci ili vašaru, kada vara proste seljane na tri šibice i kuglicu, takav manipulator je narodno rečeno MATRAPAZ, koji očas uvali matoru ragu, kao mlado ždrebe. Klasa iznad njih su političari. Koliko su vešti u prodavanju lažnih iluzija, toliko traju. Ovi naši su izgleda veoma uspešni, jer kad jednom zajašu, auh, brate traju baš dugo! Kako sužavamo krug, približavamo se vrhu piramide, a na vrhu je ko drugi nego ON! Master manipulacije, , vrhunsko političko božanstvo, spasitelj, izumitelj, dobročinitelj, majka, otac, brat, pa ako treba i sestra… On je taj sa početka priče koji sebe smešta u centar univerzuma, dok svi ostali služe samo kao sredstvo da on postigne svoje ciljeve. Ti ostali neminovno pate. Ko je On? Otkud mu pravo?!

Manipulacija i potpuno urušavanje moralnih vrednosti dovode do takve degradacije celokupnog društva, da me je prosto strah. Nije me strah da će ovo ludilo trajati večno. Kao što na početku rekoh, analogno Starom zavetu, ne postoji ništa što nije bilo ili neće biti, jasno je da će i ovo ludilo jednoga dana proći, ali me je strah šta će ovi sa vrha piramide u intelektualnom smislu i ovi sa dna u moralnom, uraditi?! Koliki će ceh biti na kraju? Ko će ga platiti? E, narode moj!!!    

 

Koliko košta moralni genocid???

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Kolega iz ranijih vremena

  Gost - Kolega iz ranijih vremena

  Mida, prijatelju, da li ti žena još uvek radi? Ako radi, do neba ti , brate, čestitam , na hrabrosti. Ukoliko ti je žena, u međuvremenu, ostala bez posla, onda si ovaj tekst, istina tačan, i lepo napisan, u znatnoj meri devalvirao. Nažalost!
  • Ime: Kolega iz ranijih vremena
 • Gost - tata Duki

  Gost - tata Duki

  bravo majstore, prava pitanja, na zalost ili bez odgovora ili sa odgovorima koje, na zalost znamo...
  • Ime: tata Duki