Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Vukadinović

 O tome - zašto ne čudi neizručivanje Haradinaja?

 Ovih dana svedoci smo definitivnog urušavanja institucija države Srbije, započetog u doba Miloševića, a dovršenog sada. Urušene su sve institucije, počev od predsednika Republike, preko Narodne skupštine, Vlade, ministarstava, pravosuđa, regulatornih tela, pa do najnižih organa vlasti. Sve što čini kostur savremenog društva, u Srbiji je urušeno. Ono što možda najviše pogađa je urušavanje pravosuđa, prvenstveno sudova, ali i tužilaštva i policije, od čijeg rada zavisi sigurnost, a često i život građana.

Iako u Srbiji sudovi i tužilštvo nikada nisu bili u potpunosti nezavisni, postojao je jedan period kada su bili najbliži tome. To su osamdesete godine dvadesetog veka, posle smrti Josipa Broza Tita. Tada su sudovi i tužilaštvo konačno počeli da se oslobađaju diktata partijskih komiteta i komunističkih komesara. Bilo je sve više sudija koji su se u radu i odlučivanju rukovodili isključivo ustavom i zakonom, uz primenu principa pravednosti kao korektivnog, veliku pažnju su posvećivali obrazovanju i stručnom usavršavanju, a bili su i izuzetno posvećeni svom pozivu, čime su doprineli da sudovi počnu da sve više stiču ugled u društvu i poverenje građana. Ovo tim pre što je i policija, od branioca režima, sve više postajala zaštitnik građana.

A onda su došle devedesete, doba Slobodana Miloševića. Lomovi u društvu izazvani njegovom vladavinom, a naročito hiperinflacija kojom su, kao i većina ostalih građana, i sudije dovedene do prosjačkog štapa, uz uvođenje partijskog kadrovanja u napredovanje u struci, prouzrokovali su veliki odliv kvalitetnih kadrova iz pravosuđa. U sudstvo i tužilaštvo su se uvukli nerad, neznanje, korupcija... Najgori period je bio period vlasti takozvane crveno-crne koalicije (Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska udružena levica i Srpska radikalna stranka), kada su pravosudne funkcije deljene po principu: jedan sudija meni – jedan sudija tebi, jedan tužilac meni – jedan tužilac tebi. Policija je ponovo postala zaštitnik režima, ali i zaštitnik kriminalaca koji su se u tim turbulentnim vremenima brzo i abnormalno obogatili.

Padom režima Slobodana Miloševića i dolaskom na vlast Demokratske opozicije Srbije nakratko se pojavila nada da će se stanje popraviti i da će institucije najzad postati ono što treba da budu u savremenom demokratskom društvu. Nažalost, ta nada je brutalno ugašena mučkim ubistvom prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića. Zamajac promena koji se pokrenuo 5. oktobra počeo je da se zaustavlja, a ubrzo se i zaustavio i počeo da se okreće unazad. Odustankom od lustracije, pravljenjem trulih političkih nagodbi i kompromisa, odsustvom kontrolnih mehanizama čime je omogućeno ponovno bujanje kriminala i korupcije, a naročito diletantskom i nakaradnom reorganizacijom pravosuđa, poništene su sve pozitivne tendencije ka institucionalizaciji društva.

Na tako plodno tlo došla je vlast nove crno-crvene koalicije (Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije), koja se brzo pretvorila u vlast samo jednog čoveka. Došlo je doba Aleksandra Vučića. Nastupilo je najpre zlatno doba partokratije, a zatim i autokratije. U celo društvo, pa i u pravosuđe kao njegov sastavni deo, uvukao se strah – strah od bezobzirnih moćnika, strah od bede i gladi, strah za svoju egzistenciju i egzistenciju svoje porodice... Korupcija je ponovo zacarila. Kriminal je doživeo novo zlatno doba. Pored neposrednih i brutalnih pritisaka vlastodržaca, pravosuđe je zahvatila i autocenzura, jer su i oni malobrojni nosioci pravosudnih funkcija koji nisu na te funkcije došli po političkoj liniji počeli da se priklanjaju većini u svojim redovima. Policija je i definitivno postala isključivo zaštitnik vlasti. Zato i nije čudno što je u takvom društvenom miljeu mogao da se dogodi slučaj Savamale, što se krađa izbora smatra ne samo normalnom, nego i poželjnom, što je Narodna skupština sve samo ne narodna, što je vlast umesto sluge postala građanima vrlo zao gospodar, što više nema ni “s” od sigurnosti, a ni “p” od pravde, što građanin više ne zna kome uopšte sme i može da se obrati ukoliko mu je ugroženo bilo kakvo pravo ili bilo kakav pravni interes, što su građani prepušteni na milost i nemilost beskrupuloznih pljačkaša i eksploatatora... I, što je najgore, mnogi nisu toga ni svesni jer ne znaju za bolje i plaše se jedino da ne bude još gore, da se ne desi nešto od onoga čime ih vlast neprekidno plaši predstavljajući sebe kao mesiju – jedinog spasioca. Ili ne žele to da vide jer su zadovoljni što, podržavajući vlast ili pripadajući joj, uspevaju da ostvare neke svoje sitne interese, ne uviđajući da na taj način, za sitnu korist, prodaju svoju budućnost i budućnost svoje dece.

 

Kako je u takvoj situaciji vlast uopšte očekivala da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji? Čemu uopšte poternice koje niko ne želi da realizuje? Zar vlastodršci ove zemlje ne znaju da nijedan sud zemlje demokratskog uređenja neće izručiti onoga ko se traži poternicom ako postoji i najmanja mogućnost da suđenje bude pristrasno? Zar ne znaju da u tim zemljama vlast nema uticaja na sudstvo, pa ulažu nekakve diplomatske note i prete zaoštravanjem međudržavnih odnosa? Ili je i to još jedna predstava za narod. Predstava koja treba da odvuče pažnju sa znatno važnijih, egzistencijalnih pitanja. Predstava kojoj je cilj da još jednom narod ove zemlje podeli na patriote (one koji podržavaju vlast) i izdajnike (one koji ne podržavaju vlast).

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - KV

    Gost - KV

    To je velika cirkuska predstava za neuki narod Srbije.
    • Ime: KV