Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Blagojević

Sagneš se, shvatiš i zaključiš! Ili, obrnutim redom – zaključiš, shvatiš i sagneš se! Klečanje je međuradnja...

 

Htedoh na vreme da shvatim pravi motiv one pesme u kojoj vidovnjak proreče da što si stariji, sve ti više fali... Hajde, mogu da razumem da penzionerima ništa ne nedostaje, imaju stabilnu neokrnjenu penziju od koje mogu da izdržavaju sebe, svoju decu i unučiće. Ako su im i roditelji živi, onda sve četiri u vis! Ali ne mogu da razumem šta im fali?

Toliko rada i odricanja, toliko samopregalaštva, toliko žrtvovanja za tako malo davanja državi kojoj su se svega odrekli, shvatam kao  najracionalniji oblik staračke mudrosti koja se gradi sa godinama koje same dolaze. Ako neka doskoči ili preskoči godinicu, oni bi rekli, vajdičica! Samo da su nam deca živa i zdrava! I mogu da shvatim penzioner(k)e, i nas sutra, ako doživimo da imamo tu privilegiju. Ali, očigledno da nije im lako kada su se iz nekog perioda lagodnog i mirnog života preobratili u nemir brzih komunikacija i razmena informacija. Kakvi bi bili te babe i dede ako nemaju mobilni, pristup internetu sa sve profila na Fejsu, kameri za Skajp, viberu ili vajberu... i, najvažnije - kablovskim kanalima. U moru takvih abrova, nije teško da shvate da je crno isto kao i belo, da je jednog dana kiša padala tri dana, da se živi sve bolje i bolje, da smo se izvukli iz bankrota i da se sve manje zadužujemo, da strane investicije nikada nisu bile veće, da nezaposlenost pada, da imamo najbolju i najstabilniju vlast kojoj je potreban još samo jedan mandat...  Da penzije nikada nisu bile veće? Čista istina! Tu nema nikakve greške! Od takvih penzija žive generacije onih koji će se sa radošću sećati svojih predaka. Izgleda da je tu ona falinka iz pesme sa početka ove priče.

Penzioneri, k’o penzioneri... Teško im je, pa su malo zajedljivi, malo sujetni. Sada im fali što je onaj njihov večiti budući penzioner i predsednik stranke, i direktor moćnog preduzeća. Ne mogu da svare takvog lažova koji se za svoj interes busao u njihove grudi. Jedino mu opraštaju što je koalicioni partner njihove uzdanice za kojeg će i dalje da odvajaju deo svojih penzija, do poslednjeg čeka. Daleko bilo, ako sam neku povišicu propustio!

Valjda je to isto kao kada se sagneš da zavežeš pertlu, shvatiš da si obuo papuču, pa zaključiš da nisi bos! Sve tri radnje su spontane. Sagneš se, shvatiš i zaključiš! Ili, obrnutim redom – zaključiš, shvatiš i sagneš se! Klečanje je međuradnja koju nisam hteo da pominjem.  

foto: ilustracija

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments