Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše: Dragan Blagojević

Ili, kako se poruka «Nama dobro, a nikome zlo, (p)olako pretvorila u «Nama zlo, a nekima dobro»

 

U aprilu mesecu 1882.godine kralj Milan i kraljica Natalija su krenuli na put, obilazeći srpske gradove. U Karanovac su stigli sredinom aprila, dočekani „radosnim usklicima“, po rečima novinara Srpskih novina. Ujutru, 19. aprila, delegacija opštine Karanovačke podnela je kralju pismenu molbu, u kojoj je istaknuta želja da se promeni ime Karanovca. Već u prepodnevnim časovima kralj Milan je doneo odluku „da se u spomen Našeg dolaska u njihovu varoš, „Karanovac“ ubuduće naziva Kraljevo“. Tom prilikom, kralj Milan Obrenović obratio se građanima sledećim rečima: „Vaš kralj, Vaš kum…, hoće da vašu budućnost stavi pod okrilje ove značajne narodne tekovine, koja je zemlji pridobila nov ugled, novu slavu; Vaš Kralj, vaš Kum, baš zato hoće da vas, prve i najbliže sedmovratnoj Žiči pozdravi danas rečima koje vam odgovara današnjim zemaljskim okolnostima, imenom građana Kraljevskog grada: „Kraljevo“.

Od tog vremena Kraljevo je prošlo kroz burnu istoriju tragedija, uspona i padova. Ostao je ponos na bogatu prošlost u Dolini vekova, na Žiču i Studenicu, na zlatne godine ne tako daleke prošlosti. Na dnu grba Kraljeva sa sedam zlatnih kraljevskih kruna koje simbolišu krunisanja srpskih kraljeva u Žiči, stoji traka sa porukom “Nama dobro, a nikome zlo”. Ova jaka poruka svedoči o spremnosti da se radi za sopstveno dobro, i da ne postoji lično dobro zasnovano na tuđoj nevolji.

Posle svega kroz šta je Kraljevo prošlo i gde se trenutno nalazi, na traci ispod grba slobodno bi moglo da piše “Nama zlo, a nekima dobro”. Od grada koji je bio jedan od najznačajnijih trgovačkih i privrednih centara bivše Jugoslavije, danas je ostalo samo ime. Nema više giganata poput “Magnohroma”, “Fabrike vagona”, “Kablara”, “Jasena”, “Autotransporta”… velikih trgovinskih lanaca “Gvožđara”, “Stoteksa”, “Poljoprometa”, “Papirprometa”, “Trgoprometa”… Nema ni štamparije “Slovo” koja je prenosila deo istorije i svakodnevnice na  novinski ili knjiški papir.

Nema ničega, ali za divno čudo, ima još ljudi. Biti građanin Kraljeva predstavljalo je čast i odgovornost, služilo je za ponos prema genaracijama koje dolaze. Vreme nečinjenja i pogrešnog činjenja današnjim generacijama doneli su osećaj srama, stida i beznađa. Oni iz ovog grada jedino mogu da potraže put koji vodi tamo gde postoji neka nada. Više ne veruju u po ko zna koliko puta obećano bolje sutra. Jer, sutra nikada ne može da bude isto kao juče.

Vreme je predizborne kampanje u kojoj nisam ni svestan u kakvom blagostanju živim, ili ću živeti. Prosto me je sramota koliko mi dobro ide i krajnje je maliciozno da se povodom Imendana Kraljeva samo sećam njegove “ružne” prošlosti. Valjalo je nešto da napišem o svetloj današnjici i ružičastoj budućnosti.

Samo da prođu izbori, obećavam! Iako im je različita prošlost, valjda je stvarnost ista i mladima i starijima. Valjda će da izglasaju odbornike i poslanike koji će da predstavljaju svoje građane, a ne samo stranke i lične interese.

Ako tako bude, ispuniću obećano!

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments