Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Postali smo im deveta rupa na svirali, ali imamo deset prstiju da sve rupe na njihovoj magičnoj fruli zapušimo; nemamo deset mozgova, samo jedan, ali ne znamo gde nam je glava

 

Iako nismo hteli da poverujemo, poodavno nas je stigla ona jevrejska kletva: „Dabogda imao, pa nemao!“. Samo oni koji su to osetili na svojoj koži svesni su težine te kletve i znaju kakav je to osećaj. Imali smo državu, standard, dostojanstvo... Danas imamo one sa debelom kožom, bez obraza, one koji nas ubeđuju da dostojanstveno živimo u sve bogatijoj državi. Mali su to ljudi, ali prave velike nevolje. Uvek su u panici da mogu da izgube ono što imaju, da dobiju ono što nemaju... Svesni su kletve, ali izgleda nesvesni one Njegoševe: „Niko srećan, a niko zadovoljan!“.

Gurnuli su mnoge na marginu života, stvorili gladijatore u borbi za opstanak na toj margini. Igraju najciničniju šahovsku partiju, nesvesni da posle svake i kralj i pion završe u istoj kutiji. Postali smo im deveta rupa na svirali, ali imamo deset prstiju da sve rupe na njihovoj magičnoj fruli zapušimo. Nemamo deset mozgova, samo jedan, ali ne znamo gde nam je glava.. Moraćemo da je vratimo na svoje mesto, da aktiviramo mozak i sve prste. Ako se ona izgubi, biće kasno. Ostaće nedorečeno zašto se neki ministri koji tu funkciju obavljaju našim parama, ponašaju kao partijski kerovi i dežurni katastrofičari koji uznemiravaju javnost. Nećemo saznati ko stoji iza državnog terora nad sopstvenim građanima i ko ometa pravdu, makar se krio fantomkom. Kako ćemo dočekati da saznamo ko je pre četiri godine pokušao da pokrade izbore i džakove sa glasačkim listićima bacio u kontejner. Bez glave nećemo znati da li je bilo štetnih ugovora po državu, da li se rasprodaju državna zemlja i imovina, da li se iznosi novac iz zemlje, da li se izgubljenom ličnom kartom otvaraju fantomske firme? Od kojih para se mnogi političari nagojiše, postoji li korupcija, da li ima sprege između vlasti i mafije, makar vlast bila i policija? Da li su rasvetljeni nerasvetljeni zločini? Kome prija ovo turbulentno vreme u kojem svoju imovinu uvećava do neslućenog bogatstva i kada će se normalno živeti od sopstvenog rada? Nećemo znati kako zavisne institucije postaju nezavisne, niti kako je zaustavljeno partijsko zapošljavanje. Bez glave nećemo znati da li su ispunjena predizborna obećanja i da li političari govore istinu. Da li je smanjena nezaposlenost i koliko će vredeti besplatne akcije? Biće nam nepoznato da li i dalje mali ljudi imaju velike nevolje, jesu li poniženi i depresivni, da li i dalje preživljavaju ili su bankrotirali. Konačno, ako izgubimo glavu, nećemo dočekati bolje dane sa švedskim standardom.

Istorija pokazuje da je pogubno kada se zagubi glava. Iako su se vekovima pridržavali svoje mudrosti: „Tokom celog tvog života, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobediće onaj kojeg više hraniš!“, nestali su Apači. Očigledno je da su više hranili pogrešnog vuka. Slično njima, mi smo hranili vučića i odgajili vuka. Polako i mi nestajemo.

             

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments