Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Dok se suočavamo sa izobličenom stvarnošću u kojoj se laži predstavljaju kao istina, polako se gušimo u onom dimu gde nema vatre

 

Čekajući da se slegne dignuta prašina u Savamali koju ni mesečna kiša još nije oprala, inspirisan novim nedavnim protestom u Beogradu zbog rušilačkog fantomskog cunamija u predizbornoj noći, zabrinut zbog nepostojećih ili kontradiktornih medijskih izveštaja o oba događaja,  sablažnjen saopštenjem vladajuće stranke da se protest dešava zbog mržnje prema Vučiću, ostadoh zamišljen nad svevremenskom konstatacijom Bernarda Šoa da „nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne“.

Još uvek nerasvetljeno bizarno rušenje objekata od strane maskiranih ekipa pod okriljem noći, ponovo je izvelo hiljade građana na ulice koji optužuju vlast za korupciju i nasilje prilikom sprovođenja pompeznog plana Beograda na vodi. Bežanje od odgovornosti, najavljivanje i istovremno odugovlačenje istrage o misterioznoj noći, uz opravdavanje da je neizlazak policije na mesto događaja bio u cilju njihove bezbednosti zbog iskidanih strujnih kablova u kvartu gde je inače bila isključena struja, upumpali su moć nemoćnima. Ovakvo nasilje moćnih je možda samo kap koja preliva punu čašu nezadovoljstava zbog sve lošijeg životnog standarda, nezaposlenosti, opšteg beznađa i straha od neizvesne budućnosti. Protest je inicirala i stvarnost koja je postala sušta suprotnost od one koja se prikazuje u većini informativnih emisija na televizijama.

Zamene teza i manipulacije stvarnošću postali su naša svakodnevnica. Iako većina ljudi to prepoznaje, deo njih iz sebi znanih interesa postaju saučesnici u kreiranju takve slike. U tome im nesebično pomažu mediji koji odavno više nisu ogledalo stvarnosti, već selektivno, po načinu na koji biraju ono što žele da prikažu, značajno utiču na naš način života i razmišljanje. I sam pripadam konzumentima informativnih emisija sa različitih kanala, ali to ne znači da treba da budemo  lišeni samostalnog zaključivanja. Prirodna je potreba da budemo informisani, da takvo iskustvo delimo sa drugima kako ne bismo bili izopšteni i izolovani od stvarnosti.  

 

Dok se suočavamo sa izobličenom stvarnošću i ciljanim manipulacijama koje laži predstavljaju istinom, polako se gušimo u onom dimu gde nema vatre. U sistemu izgubljenih vrednosti i nemogućnosti detoksikacije od takvog dima, ostalo je samo da češće izlazimo u protestne šetnje po sve čistijem vazduhu zahvaljujući tome što nema fabričkih dimnjaka koji se puše.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments