Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Članovi ove dinastije sve su brojniji, jer je narod  odlučio da samo kod nas postoji takav specifičan sistem parlamentarne monarhije

 

Čitajući najnovije vesti na kompu, umalo se nisam zadavio dok sam grickao jučerašnju proju. Zapade mi niz čeljusti do grkljana kada videh da „Blic“ najavljuje da je Goran Knežević  viđen za ministra privrede ili državne uprave. To i mogu nekako da svarim, ali mi ona proja prolete kroz dušnik kada pročitah da je dotični član Odbora direktora NIS-a. Eeej, nisam ni znao da postoji Odbor direktora, pa se informisah na njihovom sajtu. Jedanaest članova Odbora direktora ima centralnu ulogu u sistemu korporativnog upravljanja i kolektivno su odgovorni za dugoročni uspeh društva, uključujući nadzor i definisanje poslovne strategije i ciljeva društva. Oni imenuju i razrešavaju generalnog direktora. Ništa mi nije jasno! Ko je u tom fudbalskom timu selektor? U Srbiji se bar, zna da selektor imenuje i razrešava sve. I ministre, i državne sekretare, i činovnike, i vozače, i... gradonačelnike sa sve njihovih sekretarica i sekretara. Pita se i za njihove zamenike i pomoćnike. I, nema kolektivne odgovornosti. Jedan je zaslužan, a svi su pojedinačno odgovorni.

Posle svega, ne mogu da shvatim da je taj Knežević pao na tako niske grane, pa hoće da pobegne od kolektivne odgovornosti i sa tako bitne funkcije da sleti na ovu nebitnu, imaginarnu ministra nepostojeće privrede. Ili, ministra državne uprave i lokalne samouprave da bi figurirao pored svemogućeg! On nije ni svestan da tamo ne teku med i mleko i u njemu aflatoksin. Nego, da ne plačem nad sudbinom Kneževića. Ako upadne u nevolje, znaće da se izvuče, makar eksirao čašu mleka. Stari je on lisac.

Šta ćemo sa ovim silnim savetnicima direktora javnih preduzeća? Neki su zauzeli poslaničke ili odborničke fotelje, a sutra će posle konstituisanja skupština na plaćene izvršne funkcije. Naravno, savetnička mesta ih čekaju po okončanju mandata, osim ako ne iskoriste odskočne daske da otplivaju dalje. Možda do nekog novog Odbora direktora. Ali, njihovim odlaskom ta javna preduzeća postaju hendikepirana, bivaju uskraćena za ekspertsko savetovanje direktora, pa će se posle koalicionih dogovora i deoba plena, pojaviti novi savetnici novih direktora koji će biti izabrani na konursu o kojem će odlučivati kao „nezavisna“ komisija. Obično direktori ne biraju svoje savetnike, već ih postavljaju politički moćnici. I zna se, savetnici ne moraju da budu stručni, ali, obavezno je da budu podobni i poslušni. Često su pandan Upravnom ili Nadzornom odboru i za potrebe svoje partije kontrolišu sebi nadređenog direktora, makar bio i iz iste stranke.

Malo, ili ništa ne rade, a primaju vrhunske plate. Bilo ih je i biće ih sve više. Dinastija Lezilebovića već dugo opstaje na našim prostorima. Suprotno od pada nataliteta u Srbiji, članovi ove dinastije su sve brojniji. Zauzimaju najbitnije funkcije od lokalnog do državnog nivoa. Može im se, jer je narod  odlučio da samo kod nas postoji takav specifičan sistem parlamentarne monarhije. Svima dobro. Lezilebovići i građani su to osetili u svojim novčanicima. Njima sve puniji, narodu sve tanji.

foto: Pixabay

 

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments