Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. maj 2019.

Sa republičke akcije „Narcisu u pohode“, iz pera Rade Vukosavljević, Kraljevčanke – planinarke, prenosimo njene utiske o danu kada je ka vrhu Stolova vijugala kolona zaljubljenika u planine

Navikli smo da svake godine na Stolove dođe veliki broj planinara, a broj građana Kraljeva, kojima je ovo tradicionalno prilika da izađu iz kuće, zavisi najviše od vremenske prognoze. Ove godine majske kiše su lile skoro svakodnevno. Danima smo slušali prognozu vremena, a ona se menjala iz sata u sat. I niko nije bio siguran kakvo nas vreme očekuje u nedelju, 12.maja, a prijave su pristizale: 50 ljudi, 56, oko 70, više od 80, 20, 35... Javljaju se iz Beograda, Niša, Kragujevca, Trstenika, Kruševca...

            I dođe taj dan, vedar, okupan kišom i ispunjen mirisom narcisa. Putem prema vrhu vijuga kolona u vidu dugog šarenog lanca. Kod nadstrešnica na kojima su domaćini delili čaj, sokove i vodu, gužva. Svi staju da se okrepe, a onda nastavljaju dalje.

            Konji, koji slobodno žive na ovoj planini, i navikli da od posetilaca dobiju šećer, jabuku ili drugi poklon, okupili se u nekoliko grupa ispod samog vrha, izazivajući opšte oduševljenje prisutnih.

            Uživanje u lepoti prolećnog dana prekidaju tamni oblaci koji se pojavljuju od Troglava. Počeše sevati munje iznad Gledićkih planina, pa ljudi u koloni ubrzavaju kretanje niz brdo, dok drugi idu prema vrhu ne obazirući se na kišu koja u krupnim kapljama poče da šiba po zajapurenim obrazima planinara. Sve je to kratko trajalo, jer vetar rastera oblake, a zraci sunca se probiše i sve zablista u punom sjaju. Narcisi jače zamirisaše.

            Bilo je veličanstveno biti toga dana na Stolovima među narcisima i oblacima.

                                                                         Rada Vukosavljević    

Pogledajte i bonus video zapis sa Stolova:   

                                                 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

 • Gost - Ivan

  Gost - Ivan

  ...a na raskopanom vrhu nase planine docekase nas kubici betona, zardjali kontejner i bodljikava zica....
  Bruka ne moze biti veca, o ,, planinarima,, u dzipovima na vrhu ne treba ni pricati.
  Vrh planine nije mesto za gradjevine(zar nam devastiranje Kopaonika nije dovoljno), a braco Srbi krstu je mesto u vasim srcima a ne na vrhu planine.
   
  • Ime: Ivan