Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 piše Marko Slavković

Kako drugi narodi slave prelazak u novo leto, šta Grcima donosi sreću u ovoj noći, zašto Britanci strahuju ko će im prvi ući u kuću 1. januara i koja nacija za sreću u Novoj godini jede - krofne

 

Kod nas je slavljenje Nove godine započelo posle Drugog svetskog rata i ustalila se navika da se za novogodišnju večeru peče prase, kuvaju  sarme od kiselog kupusa, pripremaju razne pite, pogače i torte.

 

Grci jedu kolač u kome se nalazi novčić, koji u Novoj godini donosi sreću. Prvo parče kolača je za malog Isusa, drugo za oca kuće, a treće za kuću. Ako se novčić nađe u trećoj kriški, te godine će rano doći proleće, a porodica se može nadati sreći cele godine.

 

Nemcima je nezamisliva novogodišnja noć bez vatrometa. Novogodišnja trpeza je simbolična: supa od sočiva i svinjetina su simbol blagostanja. Riba znači dobru budućnost, jer uvek pliva napred. Onaj ko za Novu godinu prostire veš, u Novoj godini će morati mnogo da radi.

 

Za Novu godinu u Kini su sva vrata ukrašena nečim crvenim, jer je crvena boja simbol sreće i veselja. Iz domova se sklanjaju svi noževi na 24 sata, da se niko ne bi povredio, jer bi ta nezgoda značila ,,prerezanu,, porodičnu sreću.

 

Austrijanci za Novu godinu pripremaju svečani ručak, uključujući pečenje, kao simbolo sreće i blagostanja., a za desert sladoled od mentola u obliku dateline sa  četiri lista. To su glavni uslovi za osiguravanje sreće.

 

Britanci strepe ko će im prvi doći u goste za Novu godinu.  Ako u goste bane muška osoba sa poklonima , to je prava sreća. Tradicionalni pokloni su ugalj za vatru, hleb za sto i piće za domaćina kuće.

 

Norvežani se  za Novu godinu časte pudingom od pirinča, a unutra sakriju jedan badem. Poslužuje se u činijice, a veruje se da će osoba koja pronađe badem, u celog godini imati sreću i bogatstvo.

 

Holanđani za Novu godinu jedu krofne, jer veruju da one donose sreću.

 

U Americi, u ponoć,  poklanjaju poljupce, koji su bili uobičajeni tokom istorije. Maske su simbolizovale zle duhove, a poljubac je predstavljao pročišćavanje.

 

Haićani obavezno za  oblače  novu odeću i razmenjuju poklone, kako bi prizvali sreću, dok Japanci za Novu godinu u dom stavljaju  grančice jela za dug život, stabljike bambusa za blagostanje is like rascvetale trešnje za plemenitost.

 

U Brazilu je običaj da se u novogodišnjoj  noći nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja sledi. Ljudi koji žive kraj mora, preskoče sedam talasa i bace u more cveće, kako bi im boginja mora ispunila želju.

 

U mnogim gradovima Kolumbije veliku mušku lutku, koja predstavlja staru godinu,  umotavaju u različite materijale i tačno u ponoć zapale. Paljenje tih stvari simbolično znači ostavljanje svega lošeg iz stare i pozdravlja se nova, srećnija godina.

 

PETNAEST NAJSKUPLJIH JELA NA PLANETI

 

Evo na koje delikatese, ne samo za nove godine, bogataši  izdvajaju hiljade  dolara, među kojima je i magareći sir iz Srbije.

 

1. Dvanaest  voćki prvog roda manga u Brizbejnu (Australija), prodato je na aukciji za 50.000 dolara, odnosno 4.200 po komadu.

 

2. Fritata od jastoga, teška pola kilograma, prekrivena kavijarom, prodaje se po hiljadu dolara u njujorškim restoranima.

 

3. Sir od magarećeg mleka, koji se prodaje u Zasavici (Srbija), košta hiljadu evra kilogram. Za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mleka.

 

4. Pastirska vekna iz pekare u Kotsvoldu, košta 35 dolara po komadu. Visoku cenu ovo pecivo ima  zahvaljujući 55 godina staroj specifičnoj recepuri za kisela testa.

 

5. Almas, retki kavijar iz Irana, prodaje se po ceni od 25. 000 dolara. Služi se u zlatnoj limenci u Londonu.

 

6. Rebarca dobijena od specijalno uzgojenih krava u Japanu, kupuju se po ceni od 2.800 dolara u Njujorku.

 

7. Supa u Santa Moniki košta 5.000 dolara po porciji. Pravi se od junetine, belih tartufa, ručno branih klica pasulja i testenine sa mesom retkog  plavog jasnota.

 

8. Sendvič  u Engleskoj može se kupiti  za 235 dolara. Pravi se od specifične slanine, crnih tartufa, zlatnih listića i praha, kao i šafrana.

 

9. Najskuplje parče torte je komad svadbene torte vojvodtkinje i vojvode od Vindzora, iz 1937. godine, koje je na aukciji u Njujorku prodato za 29.900 dolara.

 

10. Šafran je najskuplji začin koji se dobija od osušenih tučkova cveta šafrana. Za pola kilograma ovog začina potrebno je 75.000 cvetova. Zato i ne čudi što je cena 2.000 dolara.

 

11. Salata ,,more i zemlja” u Londonu košta  hiljadu dolara. Salata je napravljena od kavijera beluga, rendanih tartufa, krompira sa zlatnim listićima, mesom krabe i jastoga, kao i trideset godina starim sirćetom.

 

12. “Zlatni suši” prodaje se u Manili i predstavlja rolnice napravljene od listića zlata, a služi se uz  afričke dijamante i bisere. Ovo zadovoljstvo košta 2.700 dolara.

 

13. Čokoladni sladoled u Njujorku pravi se od osam plodova kakaoa, pet grama jestivog zlata i servira se u zlatnom peharu sa belim dijamantima i zlatnom kašičicom, koja se, posle deserta, može poneti kući. Poslastica košta 25.000 dolara.

 

14. Liberijsa šunka se može kupiti u Londonu. Prodaje se u komadima od sedam kilograma i pravi od svinja  hranjenim prirodnim korenjem, čije je meso sušeno tri godine. Cena je 2.682 dolara.

 

15. Tartufi su jedan od omiljenih sastojaka luksuznih specijaliteta. Jedan kilogram ovih  dragocenih pečurki košta  tri hiljade dolara.

 

 ZABORAVLJENI (BEZVEZNI ) VICEVI

 

Razgovaraju Mujo i Haso pored reke. Mujo kaže Hasi:,, Vidi ti to, Fata tek juče naučila plivat, a danas već roni sat i po!”

                                                       

Leteli Englez, Amerikanac i Srbin avionom...

 

Ne sećam se kako ide dalje, ali je, uglavnom,  Srbin nešto zajebo ovu dvojicu.

 

                                                            *          

 

Evo jedan masan vic.

 

Idu dve babe ulicom i nose kantu masti.

 

                                                *

 

            Sedi krava na grani višnjinog drveta, prilazi druga krava i pita je:

 

-           Šta radiš?

 

-           Evo, jedem trešnje.

 

-           Odakle ti trešnje na višnji?

 

-           Pa,  ja ponela...

 

*

 

Stavili konju stiropor u štalu. Konj  mislio da je sneg, pa se smrzao.

 

                                           *

 

Ide nepismeni vuk šumom i sretne Crvenkapu:

 

-           Crvenkapo, šta to nosiš  baci?

 

I Crvenkapa baci.

 

                                                *

 

Šetaju dva paradajza ulicom. Jednog pregazi auto, a drugi pukne od smeha.

 

                                                *

 

Perica razgovara s dedom: ,,Deda, daj ‘iljadarku, da ne bi baka saznala da si na fejzbuku napisao  da si udovac!”

 

                                                *

 

- Kako se na mekedonskom kaže ,, veliki mi zub”?

 

- Zabi mi golemi.

 

                                                *

 

Šeta gospođa ,,pekinezera”. Prolazi neki pijanac pa je pita:

 

-           Gospođo, je l’ to vaš mali?

 

-           Jeste.

 

-           Au, što je ružan! Bolje da ste ga abortirali!

 

*

 

            Umire Piroćanac i nekoliko puta mu pale sveću, ali nikako da umre. Na to će sin: ,, Tatko, bre, skoncentriši se, izgore sveća.”

 

                                           *

 

            - Kako Zemunac čestita sestri položeni ispit?

 

            - Znači, sestro, brate, ćale si, keve mi!

 

                                                

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments