Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Marko Slavković

Kako je jedan nevoljnik, BINGO igrač, istovremeno dobio i izgubio dvanaest hiljada evra, a ja, zbog toga, danima bio tužan i još ne mogu da se smirim

Priča prva

Priznajem, LOTO sam zavisnik. Od početka ove igre na sreću, do danas, minule su četiri decenije. Za sve to vreme, samo sam jednom dobio glavnu nagradu, oktobra  devedeset treće. I tada sam bio kao  ptica, leteo sam. Bez šale. Kad sam se probudio, u šest ujutro, u meni je buktala nada. Mislio sam, petak je, a san je istina: leteti, znači ponos, putovanje, u krajnjem, veliku sreću. A ima li, za zavisnika od igara na sreću,  veće sreće od glavne nagrade? Nema, naravno. Vreme niti teče, niti curi. Miruje, i nervira me. Kad će «Novosti dana» Radio-Beograda, pa da objave izvučene LOTO brojeve? Konačno, dođe i taj trenutak. Ja sav ustreptao, držim papir i olovku, a ruka kao da mi drhti. Žena, nezaineresovano, ali ironično,  dobacuje:,,E, baš ćeš ti da dobiješ, kao i do sada.” I, baš tako. Dobio sam, kao i do tada. Nekoliko minuta kasnije, zazvonio je telefon. Umalo se nisam srušio. Sada već pokojni čika-Mile javio  mi strašno tužnu vest...

E, ‘bem ti san, i letenje, i takvu sreću! Posle toga sam se malo opametio. I više ne sanjam. Sada samo sanjarim, otvorenih očiju.

                                     Priča druga, iz naslova

Posle sedam prazničnih, novogodišnjih, kola igre na sreću LOTO i BINGO, nedobitne kombinacije u vrednosti od najmanje 400 dinara, učestvovale su 23. januara ove gopdine u nagradnoj igri  ,,Tri fiata 500L na dar”. Nagrnuo jadan narod da što više nedobitnih BINGO i LOTO  listića pošalje, i  to što pre, na poštanski fah taj i taj.  Neću da krijem, i ja sam poslao sedam koverata sa LOTO kombinacijama, što znači da sam u svih sedam kola bio gubitnik. Ali, nema  veze, setih se šta je Bog odgovorio Piroćancu, kad ga je molio da dobije glavnu nagradu. ,,Rado ću ti pomoći, ali moraš  barem jednom u životu da uplatiš LOTO listić.”

Izvlačenje na Televiziji Hepi samo što ne počne. Meni se učinilo da ima milion nedobitnih LOTO i BINGO listića. Ne gubim nadu. Znam šta je Bog  rekao Piroćancu. Članovi komisije zauzeli ozbilje i autoritativne poze, a devojke pored bubnja kao da su  iz ,,Burde”, ili iz najlepšeg pariskog modnog izloga. Šta ću, kad sam nervozan, i to vidim, a misao mi je samo na jednoj strani.

I, počinje izvlačenje. Devojka uvukla ruku duboko među koverte, okrenula glavu na drugu stranu, da sve bude regularno, pa  od mnoštva izvučenih  koverti u ruci joj ostaje samo jedna. Baš velika i baš šarena koverta. Da je moja, prepoznao bih je u sekundi. Dobro, to je tek početak. Još dve šanse, mislim. Komisija otvara kovertu, lepo se vide bingo listići, ali kao da nešto nije u redu. Dogovaraju se, ponovo zaviruju u kovertu, okreću je na sve strane. Očigledno, još nešto traže. Konačno, oglašava se predsednik komisije: ,,Mi smo konstatovali da, nažalost, pošiljka ne ispunjava uslove, jer nedostaje potvrda o uplati.”

Znam da mi niko neće verovati, ali ja sam poludeo od muke. Baš kao da se meni to desilo. Pa, bre, nevoljniče nepoznati, kako da napraviš grešku koja te je koštala dvanaest hiljada evra, kolika je cena ,,fiata 500L”?!  Da razjasnim. Igrač je, iz neznanja, ili u brzini, umesto dokaze o uplati  bingo listića, dostavio samo listiće. Jao, jao! To je ono: sreća te gleda, đavo ti ne da. Danima sam, zbog tog nekog, bio tužan. I još ne mogu da se smirim, ako mi verujete. A kako li je tek tom nekom? Nadam se da nije gledao direktno izvačenje.

                                    Priča treća, završna

Prema zvaničnim istraživanjima, u Srbiji ima blizu devedeset hiljada zavisnika od kocke. Takozvanih patoloških kockara je oko petnaest hiljada. Na prvom mestu su igre na sreću, pa sportsko klađenje. Kockarom se smatra i svako onaj ko igra karte, poker aparate, rulet... U stvari, smatra se da svaka igra, gde se ulaže određeni novac, da bi se dobilo više od uloženog, spada u kocku. Poseban problem je kada kockari krenu u lov na dugove, da bi nadoknadili izgubljeno. Kada se iscrpe sve mogućnosti pozajmljivanja novca, takve osobe lako naginju antisocijalnom ponašanju: krađi, falsifikovanju, proneveri... Ali, to je, ipak, druga i mnogo teža tema.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Nopopravljiv

    Gost - Nopopravljiv

    E mučenice i druže moj, kad bi samo znao moju muku. Ali ćutim da se ne brukam i da ne saznaju oni koji ne smeju da saznaju. Srećno i tebi i meni.
    • Ime: Nopopravljiv