Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. novembar 2019.

Udruženje „Kraljevački razvojni centar“ danas je u Vrnjačkoj Banji organizovalo prvu od tri radionice za predstavnike javnih uprava, civilnog društva i lokalnih medija u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja

Ideja udruženja građana „Kraljevački razvojni centar“ iz Kraljeva, nosioca projekta „Komunkacije su osnove aktivizma“ je pokretanje prakse zajedničkih radionica za predstavnike onih delova javnih uprava koje se bave poslovima zaštite životne sredine u svojim lokalnim samoupravama zajedno sa predstavnicima udruženja građana koja su aktivna u toj oblasti i predstavnicima lokalnih medija koji, najčešće, i izveštvaju o raznim aktivnostima koje se sprovode sa ciljem unapređenja kvaliteta životne sredine.

Prva od tri radionice održana je u Vrnjačkoj Banji, a u narednih mesec dana još dve biće održane u Raški i u Kraljevu.

Radionice se održavaju u partnerstvu sa opštinskim uoravama u Vrnjačkoj Banji i Raški i Gradskom upravom u Kraljevu, a uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

- Smatrali smo da ove, po našem mišljenju ključne aktere postupanja u akcijama kojih, nažalost nema mnogo, a kojima se unapređuje stanje u životnoj sredini, okupimo na jednom mestu i ukažemo im na potrebu i značaj njihove planirane i permanentne, međusobne komunikacije – ocenio je Zoran Nikolić, predsednik udruženja građana „Kraljevački razvojni centar“.

Na radionici je usvojen zaključak da je planska i kontinuirana komunikacija među akterima ključna pretpostavka za snaženje građanskog aktivizma koji treba da doprinese smanjivanju brojnih problema na lokalu u oblasti zaštite životne sredine.

Planirano je da krajnji efekat projektnih aktivnosti budu dokumenti o integrisanim komunikacijama unutar jedne lokalne samouprave, posebno unutar njene javne uprave. Ti dokumenti unapredili bi neophodnu međusektorsku saradnju unutar javne uprave i stvorile preduslove za angažovanije uključivanje građana u procese kreiranja i planiranja lokalnih javnih politika, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Više od polovine od oko 300 normi Iz evropskog zakonodavstva, koje tokom predpristupnog perioda treba da budu implementirane u naš pravni sistem, tiču se oblasti zaštite životne sredine, a 80 procenata tih procedura primenjivaće se na lokalnom nivou.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments