Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. septembar 2019.

Ministarstvo zaštite životne sredine smatra važnim da javnost i mediji budu više uključeni u aktivnosti u sektoru zaštite životne sredine, rekla je na otvaranju seminara u Vrnjačkoj Banji pomoćnica ministra ekologije Biljana Filipović Đušić

 „Lokalni mediji i zaštita životne sredine u lokalnim samoupravama“ naziv je dvodnevnog seminara koji, danas i sutra, za novinare iz medija sa teritorije Raškog okruga, organizuje Udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“. Realizaciju ovog projekta podržalo je Ministarstva kulture i informisanja.

Biljana Filipović Đušić, pomoćnica ministra zaštite životne sredine za međunarodnu saradnju i evropske integracije poručila je da Ministarstvo zaštite životne sredine smatra jako važnim da javnost i mediji budu još više uključeni u sve aktivnosti u sektoru zaštite životne sredine, na lokalnom, ali i na nacionalnom nivou.

- Zato će Minstarstvo zaštite životne sredine uskoro organizovat obuke slične ovoj i za novinare iz medija na nacionalnom nivou“ – poručila je pomoćnica ministra.

Zoran Nikolić, predsednik udruženja „Kraljevački razvojni centar“ ocenio je da je biti novinar danas, posebno u lokalnim medijima, teže nego ikada ranije, iz više razloga, od kojih su primarni oni – materijalne prirode. On je pojasnio svoj stav objašnjenjem da redakcije lokalnih medija, koje su uglavnom malobrojne, ne mogu novinarima da omoguće uske specijalizacije i zaduženja samo za jedan sektor.

- Na drugoj strani, obilje informacija i događaja u svim oblastima, a posebno u širokom spektru zašite životne sredine, sve više traže specijalizovana znanja za aktivnu i adekvatnu borbu za zdravu životnu sredinu od svih aktera – rekao je Nikolić, ocenjujući da su upravo javnost i mediji, ako ne ključni, onda sigurno - borci sa „prve linije fronta“ za zdravu životnu sredinu.

On se zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja koje je prepoznalo i podržalo, projekat „Kraljevačkog razvojnog centra“ čiji je cilj da novinari medija sa teritorije Raškog okruga steknu nova saznanja u oblasti ekologije od najkompetentnijih sagovornika iz državnih institucija, civilnog sektora i kolega sa višedecenijskim iskustvom .

Učesnike seminara, koji se organizuje u pansionu „Vuk“, u ime opštine Vrnjačka Banja pozdravio je i poželeo im dobrodošlicu u kraljicu kontinentalnog turizma koja, ove godine s razlogom „juri“ milionito noćenje u jednoj kalendarskoj godini - Dane Stanojčić, zamenik predsednika ove lokalne samouprave.

Novinari medija iz pet gradova Raškog okruga, tokom dvodnevnog seminara, imaće priliku da se upoznaju sa postojećim normativnim i institucionalnim okvirom za saradnju javne uprave, civilnog sektora i medija u oblasti zaštite životne sredine, jer je upravo međusektorska i multidisciplinarna saradnja osnovna pretpostavka za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine ali i za jačanje aktivizma građana, a posebno mladih, u ovoj oblasti.

 

.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments