Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Ana Sloboda (Novi Zeland)

Kraljevcani iz iskustva znaju da zemljotres može da promeni rutinu života preko noći, a Novozelanđani ne zaboravljaju da ‘veliki’ zemljotres može da se desi u svakom trenutku i da treba biti spreman

Iz kreveta nas je pretprošle noći digao osećaj ljuljanja, u talasima. Prethodilo mu je blago treskanje i neobicna tišina. Naravno znali smo o čemu se radi, probudili dete i izašli napolje. Sve je spavalo dok se zemlja još uvek ljuljala. Po obaveštenju na sajtu Centra za obaveštenja u ovakvim prilikama, videlo se da je to bilo nešto ‘značajno’.  Koliko, videćemo tek ujutru.  Bez potrebe da dižemo paniku, vratili smo se na spavanje, ali ovog puta svi zajedno. Naravno, i mačor, koji je ostao neobično smiren.

Jutro nas je dočekalo vestima o ‘kompleksnom i neobičnom’ zemljotresu od 7.5 stepeni’ Rihterove skale. Šteta se još uvek procenjuje, deo oko epicentra (Južno Ostrvo) je najteže pogođen. Sa tog, uglavnom ruralnog dela Novog Zelanda stižu izveštaji o blokiranim i oštećenim putevima, odronima, rekama koje su parcijalno blokirane, pa prete bujični talasi, pokrenula su se i klizišta.  Ne zvuči dobro.

Malo činjenica…

Novi Zeland se nalazi u zoni dodirivanja dve ogromne tektonske ploče, koje su u neprtestanom pokretu: Indo-Australijska i Pacifička ploča. Deo je ‘Kruga Vatre’ (kao i Japan), gde se nalaze mnogi vulkani. Dužinom tektonskih ploča nalaze se mnoge pukotine kao sto su Alpska i Vellingtonska.  Zona dodirivanja ove dve masivne ploče ide dijagonalno preko Novog Zelanda. Severno ostrvo se nalazi na Australijskoj, kao i Alpski deo Južnog ostrva, a ostalo je na Pacifičkoj. Istorija zemljotresa na Novom Zelandu pokazuje aktivnost tektonskih ploča dužinom njihovog kontakta.

Kao deo malog kontinenta, Novi Zeland se u velikoj meri nalazi pod vodom. Ostrva, Južno i Severno, predstavljaju planine, brda i visoravni izbačene iznad mora i nastale kao rezultat sudaranja ove dve tektonske ploče. Podzemne stene u pukotinama, guraju tlo u visinu, a nekad u stranu, prouzrokujući zemljotrese. Ovo daje signale u vidu pokretanja kopna, koje se ‘podiže’ iznad nivoa mora i pravi dramatične planinske pejzaže. 

Striktna pravila izgradnje naselja i objekata uspostavljena su 1931. godine, da bi izgradjeni objekti, mostovi i infrastruktura bili zaštićeni od rušenja. Međutim, u zemljotresu 2011. godine u gradu Krajstčerč, i neke zgrade građene po novim standardima bile su oštećene, a snabdevanje vodom i gasom prekinuto.  Rekonstrukcija je podrazumevala ojačanja i poboljšanja u sistemu gradnje, kao i konstrukcijiu vodovodne i gasne mreže koja može da izdžzi veći nivo opterećenja kao što je ono izazvano zemljotresom.

Centar za opservaciju zemljotresa – GeoNet

Novi Zeland ima izgrađenu nacionalnu mrežu seizmičkih instrumenata i Centar za podatke, GeoNet, koji detektuje i prati zemljotrese, vulkansku aktivnost, velika klizišta, cunamije i aberacije koje prethode velikim zemljotresima. Podaci sa instrumenata iz cele zemlje se prenose preko satelita, radija i kompjuterski do Instituta geoloških i nuklearnih nauka. Nakon obrade i analize, određuje se ‘jačina’ zemljotresa i proglašava odgovarajuća uzbuna.

GeoNet centri su izvori informacija koji pomažu spasilačkim ekipama, kao i pouzdan izvor informacija za dalja istraživanja.

Naučnici ne mogu predvideti kad će se dogoditi sledeći zemljotres, ali znaju da se na nekim pukotinama oni dešavaju često. Područja na kojima su razorni zemljotresi mogući su obeležena, a postoji i razvijen sistem civilne zaštite.

Tradicionalno, priprema i odgovornost na vanredne situacije ovog tipa, pada na lokalne samouprave i stanovnike, sa asistencijom centralne vlade u određenim slučajevima.  Nakon 1931. godine, a i posle Drugog svetskog rata, stvoreno je nacionalno telo sa mrežom regionalnih timova sa visoko treniranim osobljem i volonterima, koje koordinira akcije vanrednog stanja.

Osiguranje od zemljotresa

Novi Zeland je jedna od nekoliko zemalja na svetu sa obaveznim nacionalnim (državnim) osiguranjem za vlasnike kuća. Ovo osiguranje se zove osiguranje od zemljotresa (Earthquake insurance – EQ). EQ pokriva, do određenog iznosa, oštećenja objekata i pokućstva od zemljotresa, cunamija, klizišta, vulkanske erupcije i hidrotermalne aktivnosti, ali ne i automobile i poslovne zgrade. Mnogi Novozelanđani imaju i dodatno osiguranje.

Oprema - paket za slučaj hitne evakuacije (vidi sliku) je nešto što većina firmi daje na raspolaganje zaposlenima  

Novi Zeland kao država redovno diže svest o opasnosti od zemljotresa, a o tome govore i redovne vežbe u svim segmentima društva, počev od škola, bolnica, do simulacije zemljotresa u rizičnim zonama.

Danas su tokom čitavog dana stizali mejlovi iz centrale naše firme u Vellingtonu, o stanju u zemlji i zahvaćenim regionima.  Ljudi su delili iskustva i bili u potrazi jedni za drugima. U našoj firmi, koja ima zastupljenost duž čitavog Novog Zelanda, svi smo 'prebrojani'.  U kancalarije u Vellingtonu, a i one blizu epicentra ulaz je već dozvoljen nakon provere bezbednosti. Polako se sve smiruje, mada smo svi 'zalepljeni' za TV očekujući još detalja. Ovoga puta, pored dve žrtve (jedna poginula, a druga umrla od srčanog udara neposredno posle zemljotresa), ovaj deo sveta je uglavnom OK. Ali, kao sto bi Novozelanđani rekli:  «Sreća ima malo šta sa tim, bitne su priprema i organizacija». Mislite o tome.

 

foto: printscreen youtube

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments