Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Jedina potpuno  pravoslavna država  na svetu

Narednih nedelja prenosićemo putopise našeg saradnika Dragana Bajovića sa Svete Gore i Rusije; kolega je svoje putopise uvrstio u knjigu “Zapisi iz gipsa” koju su ondašnje, stare “Ibarske novosti” objavile 2007. godine

Onda kada sam o tome mislio, a vazda o tome mislim, Sveta je Gora Atonska bila na drugom delu planete. Od moje kuće do malene luke Jerisos, za koju naši „bogati“ turisti misle da je raj Egejskog mora, ima tačno 643 kilometra kopnenim putem. Naš mercedes je taj put prevalio, bez dosipanja nafte, elegantno, kako caru puteva i priliči. U BJR Makedoniji ni grama nafte ne kupismo. Miloš, naš dobročinitelj i vlasnik mercedesa, energično je bio protiv dolivanja makar i jednog grama goriva na tuđoj teritoriji. Takav inat mu ni onda, niti do današnjeg dana nisam oprostio. Zašto bi u dičnoj otadžbini plaćali tri puta skuplje!  

U Republici Skopje, tj. u gradu koji se tako zove, prepune su prodavnice bečkerečkog jestivog ulja. U srpskim prodavnicama, u dičnom Beogradu i drugim većim gradovima, među kojima je i Kraljevo, kojima vlada „prepametni“  Slobodan Milošević, nema ni zrenjaninskog niti bilo kakvog ulja. Za to vreme, na graničnim prelazima, uz pomoč tzv. jugoslovenske carine i „bjrmakedonske“, silne se cigarete, zejtin, benzin, nafta itd. prenose.

Ipak, mi smo krenuli na Svetu Goru! Nećemo kvariti utisak! Evo nas već na ulasku u Grčku. Bogorodica, jugoistočno od Gevgelije (ili Đevđelije, kako Srbi vole da kažu) je naš granićni prelaz (ne spsko-makedonsko-grčki, nego nas, putnika lutajućih). Nikog, osim nas, tu nije bilo. Hladno. Uz popunjavanje nekakvih kartona (gde sam morao da prijavim i svoj „vokmen“) prelazimo granicu. Moj već dobro ispečatirani pasoš i meni postaje sumnjiv. Grke, međutim, to ne zanima. Oni se raduju mom ulasku (i ne samo mom) u njihovu zemlju. I moj još jedan saputnik (nećemo valjda tek tako sami ići mercedesom) Ljubinko, najmlađi protojerej u Žićkoj eparhiji, kako sve više putujemo prema jugu, govori ono što i sam vidim, da je srce, što smo južnije, sve radosnije (ili tužnije). Znam već da je ocu Ljubinku srce sve punije zbog same blizine zadužbine sv. Save i njegovog oca Stevana Nemanje, potonjeg monaha Simeona, iako u manastir Hilandar polazi već šesnaesti put. Otac Ljubinko, kasnije ću se u to uveriti, u crkvi Savinoj, Nemanjinoj i Milutinovoj, ima duga bogosluženja. I sami monasi hilandarski, kao i drugi sa Svete Gore Atonske, moliće se najmanje sedam sati tokom dana. Vidim već njihova uglavnom mlada i vazdušasta bleda lica, vidim njihove krupne oči i znam da se mole za dobro vascelog čovečanstva.

Hranislav Milošević, pokrovitelj puta, i autor u porti manastira Hilandar

Mladi grćki monasi iz obližnjeg manastira Vatopeda, domaćini srpske slave Vavedenje Presvete Bogorodice, smerno su rastrčani ne bi li ugostili oko tri stotine namernika iz Srbije. Otac Agaton, velikoshimnik, koji već decenijama nedeljno izgovara samo po sedam reči (toliko i parčića hleba jede i ništa više, na Sveto Vavedenje je izašao u portu hilandarsku i ušao u crkvu Milutinovu u koju, uostalom, neprekidno ulazi onda kada je Hilandar miran i sam (monah znači živeti sam)..

 

                                    (nastaviće se…)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments