Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. april 2017.

Zahvaljujući dobrim i održivim biznis planovima, šest novootvorenih firmi iz Raške dobilo je paket pomoći od USAID-a, koji je obuhvatio obuke i edukacije, nabavku opreme za rad i odlaske na međunarodne sajmove

Raška je jedna od devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) u kojima se realizuje projekat “Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji”, koji već četiri godine sprovode Razvojna agencija Srbije (RAS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Zahvaljući njemu, više od 580 radnih mesta otvoreno je u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, samo u poslednjih godinu dana. Učesnici projekta su i tri grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar)

Poslovni susreti, organizovani u sklopu ovog projekta, u Novom Pazarusu okupili su više od 160 preduzeća podržanih projektom u cilju promocije privrednih aktivnosti, proizvoda i usluga, razmene ideja, uspostavljanja novih poslovnih kontakata i povezivanja potencijalnih poslovnih partnera.

Kroz ovaj projekat uspešno je podržano 184 malih i srednjih preduzeća i osam klastera, a 60 početnika u poslovanju je dobilo osnovna znanja potrebna za otpočinjanje biznisa, obuke i opremu potrebnu za funkcionisanje u prvoj fazi. Pomenutim projektom podržano je šest malih i srednjih preduzeća sa teritorije opštine Raška.

- Zahvaljujući dobrim i održivim biznis planovima, šest novootvorenih firmi dobilo je paket pomoći od USAID-a, koji je obuhvatao obuke i edukacije, nabavku opreme za rad i odlaske na međunarodne sajmove. Raška danas može da se pohvali “Blagom Kopaonika”, čiji se prehrambeni proizvodi mogu naći u velikim hotelskim lancima, kao i na tržištima Kanade, Australije, Meksika, Katara, a deo proizvodnog asortimana našao je svoje mesto i u novom konceptu Mekdonalds restorana koji će promovisati zdravu hranu.- istakao je, obraćajući se skupu, predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić.

On je dodao da pomoć nije izostala ni kada su u pitanju već afirmisane i na tržištu pozicionirane kompanije koje su zahvaljujući tehničkoj pordšci USAID-a uspele da implementiraju nove standarde i da odrade dobre marketinške kampanje u cilju predstavljanja svojih ponuda Zato je predsednik opštine Raška izrazio nadu da će programa podrške preduzetnicima od strane države i međunarodnih donatora biti i ubuduće.

Na mini sajmu preduzetništva predstavilo se svih šest kompanija iz Raške koje su dobile pomoć: Planinsko blago. V metal 983, Čaki termo tim. VSD milk Korlaće, Trgoplast 036 i Nađa Košanin, preduzetnička radnja za proizvodnju odeće.

- Projekat je stvorio izuzetnu sinergiju na svim nivoima saradnje, što je je nedvosmislen dokaz potpunog partnerskog odnosa vladinih  međunarodnih institucija sa privatnim sektorom, S druge strane, saradnja RAS-a kroz partnerstvo sa regionalnim razvojnim agencijama iz Novog Pazara, Kraljeva, Užica i Leskovca, ali svakako uz ogromnu podršku i angažovanje lokalne samouprave svih gradova i opština obuhvaćenih projektom je rezultirala značajnim unapređenjem privrede, razvojem privrednih subjekata i njihovim umrežavanjem - istakla je izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić.

 

Na skupu su govorili i direktor kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID u Srbiji Laura Palmer Pavlović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koordinator projekta i direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka Samir Kačapor i direktorka Regionalne agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, partner u implementaciji projekta - Radojka Savić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments