Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. maj 2017.

U selu nadomak Raške u kojem je, prema legendi, kraljica Jelena Anžujska podigla manastir Gradac, meštani sami kaptirali i uredili izvor lekovite vode i napravili Gradačku Banju koja će, nadaju se, podstaći razvoj seoskog turizma

Srednjovekovni Gradac je zadužbina Jelene Anžujske. Ispod samog manastira vekovima već postoji i izvor lekovite vode. Narod ga zove očni izvor, jer leči oboljenja očiju.

Po legendi, kraljica Jelena Anžujska je podigla manastir Gradac iznad ovog izvora u znak izlečenja njengo sina, potonjeg srpskog kralja Dragutina, koji je bio slep od rođenja. Ako je manastir delo jedne srpske kraljice iz doba Nemanjića, onda je ovaj izvor zadužbina naroda ovog kraja. Svi koji su mogli učestvovali su svojim radom ili dobrovoljnim prilozima u kaptiranju vode i uredjenju čitavog platoa. Pristupili su tome sa verom i nadom da će im izvor doneti blagodeti.

"Mnogi hidrogeolozi su radili oko ovog izvora ali je on svojom voljom ostao narodni izvor. Niko nije uspeo da ga flašira ili odvede. Narod je to uradio i on je celom svetu dostupan", kaže Mile Čorbić, predsednik Mesne kancelarije Gradac.

Pored izvora uredjena je i Gradačka Banja. Ima autentične vodenice u kojima se melje žito. Jaz sa Gradačke reke predstavlja posebnu atrakciju. Banja prima i prve goste.

"Seoska domaćinstva mogu da plasiraju svoje proizvode turistima, da ostvare prihod i tako postanu održiva. Mladi bi ostali da žive na ovim prostorima i tako zaustavili neminovnu migraciju koja preti da opustoši Srbiju", kaže dr Rade Jovanović, naučni savetnik u Institutu za poljoprivredu.

Selo Gradac ima 300 domova i oko 600 stanovnika. Gradačka Banja je u povoju, ali ima velikog potencijala.

pripremili: Ratko Bečki i Nenad Dimitrijević

 

izvor: RTS (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2720166/mestani-napravili-banju-kako-bi-podstakli-razvoj-turizma.html)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments