Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. maj 2017.

Uprkos darežljivosti prirode, ovo lečilište je dugo bilo svojevrsna „deponija” Kopaonika, ali su ka povratku na turističku mapu učinjeni početni koraci i doneli nadu meštanima da ovo mesto više neće biti samo prolazna stanica ka planini

Staro banjsko kupatilo u Jošaničkoj Banji, sagrađeno još 1835. godine, nedavno je obnovljeno. Resorno ministarstvo uložilo je deset, a opština Raška pet miliona dinara pa je uređen i park, a sledi obnova starog turskog kupatila, takozvanog blatnog kupatila, gradnja otvorenog bazena...

Obećao je pomoć i u tome ministar Rasim LJajić, prilikom nedavne posete ovom mestu. U razgovoru sa Đorđem Gogićem, potpredsednikom raščanske opštine kojoj banja pripada, doznajemo i da postoji i ozbiljna zainteresovanost jednog potencijalnog strateškog partnera, ali se njegov identitet iz poslovnih razloga još skriva.

Sve to prvi su koraci ka povratku Jošaničke Banje na turističku mapu Srbije, a i novoj nadi meštana da ovo mesto više neće biti samo prolazna stanica ili svojevrsna deponija gde gosti po povratku, odozgo sa Kopaonika, odlažu otpad. Tako je to godinama i zbog toga postoji dugogodišnja ljutnja Banjčana na raniju i lokalnu i državnu vlast. Većina njih se žali što su najavljivani i usvajani planovi i elaborati ostajali samo na papiru. Nasuprot tome, nemaju šta da zamere prirodnoj darežljivosti.

Podareno im je i više nego što bi čovek poželeo – lokacija u podnožju turistički poznate planine, na idealnoj nadmorskoj visini od 550 metara, kroz naselje protiču dve reke – Jošanička i Samokovska, okolne šume ih čuvaju od vetrova, a leti osvežavaju. I, što je najvažnije iz pet izdašnih izvora teče, takoreći, proključala lekovita voda, vreline 78,5 stepeni koja blagotvorno deluje na reumatska oboljenja, kožne bolesti, bolesti želuca i jednjaka... Sve je to još uvek džaba kad najveći deo te vode odlazi niz reku Jošanicu, a može se još koristiti i za grejanje staklenika i plastenika kako je to nekada bilo i, najzad, da ode u radijatore. Uprkos tome nisu svi gosti ovu banju zaboravili, ima ih koji preko leta dolaze, odmaraju se i koriste vodu za lečenje.

Smeštaju se uglavnom u privatnim kućama, jer oskudni su ovde i hotelski kapaciteti. Trebalo je, doduše, to davno da se reši gradnjom jednog hotela od dve stotine ležajeva koja je započeta još 1978. godine sredstvima penzionog fonda jedne beogradske opštine. Međutim, tek što su završeni grubi radovi donet je Zakon o zabrani neprivrednih investicija i gradnja je obustavljena. Objekat je posle pripao opštini, a zatim bez naknade ustupljen „Geneksu” pa sudski vraćen PIO fondu, ali i dalje spolja izgleda pristojno a unutra je potpuni haos, kako bi se reklo, prostor u kome se sada legu ježevi i zmije...

Na sreću, poslednjih godina „probudili” su se pojedinci. Prvi je „povukao” meštanin Milanko Milojević, koji je zaradu od dugogodišnjeg rada u Švajcarskoj uložio ovde i sagradio hotel i benzinsku pumpu. U ovu priču o imućnijim pojedincima koji su, na neki način, preuzeli inicijativu od države u razvoju svog mesta uklapa se i Srećko Minić, mladi privrednik, vlasnik preduzeća „Megalit” uz Raške.

Minić je uložio prilično novca u kupovinu i obnovu jednog drugog zapuštenog hotela i izgradnju prelepog akva parka. I, to je povećalo posetu banji u letnjoj sezoni i potvrdilo ovde uvreženo mišljenje da bi se uz ulaganje države u realizaciju projekata infrastrukture i podizanje kvaliteta balneoloških usluga, kao i bržu i uprošćenu urbanističku proceduru, mesto turistički moglo brzo oporaviti.

Tome, a i darovima prirode, tvrdi većina njih, odgovorili bi najpre sami meštani, oni koji godinama rade u inostranstvu. Ima ih oko dve stotine pa bi, veruje se, radije ulagali, recimo u gradnju manjih hotela umesto samo u zidanje ogromnih kuća od kojih je većina uglavnom zaključana i prazna.

autor: M. Dugalić

 

izvor: „Politika online“ (http://www.politika.rs/scc/clanak/381396/Mestani-obnavljaju-Josanicku-Banju)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments